Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: loozack
Sro Gru 26, 2007 22:51
Jakie jest spalanie LPG i BP w calibra.
Autor Wiadomość
lazarus99
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 12:21   Jakie jest spalanie LPG i BP w calibra.

Mozliwe ze temat ten byl poruszny juz na forum opel24 ale chodzi mi o konkretne pytanie. Zastanawiam sie nad kupnem kalibry poniewaz jest to autko o sportowym stylu zawsze w 2 furtkach. Nie jestem az tak zainteresowny osiagami co do predkosci tego auta, poprostu jest bardzo wygdne jak na moje potrzeby a jesli chodzi o speed juz sobie poszalalem. Interesuje mnie kilka zagadnien:

-jaki wybrac silnik jesli chodzi nie o moc tylko spalanie i niezawodnosc?
-od ktorego roku zaczynaly sie w ocynku?
-ile spala przy spokojniej jezdzie BP i LPG, (mysle tylko o jezdzie na gazie)? Moj poprzedni samochod to golf II GT 1.8 DOHC zagazowany przy spokojniej jezdzie spalal 10 w trasie i to bylo dobre jak mu wciskalem spalal nawet 20l gazu.

Prosze o przejrzyste podpowiedzi i jesli mysle zle prosze mnie poprawic i naprowadzic na dobra droge. (Tigra mnie nie interesuje, mam juz dosyc malych furek) Uwarzam ze kazdy jezdzi tym co lubi.

Poprawiłem temat - szeryf
Następnym razem nie zakładaj dwóch takich samych tematów - szeryf
Poprawiłem ort - 18 Dlg eX NSsM

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

Halun-H2
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 16:28   

Moim zdaniem dla twoich potrzeb najlepszy będzie silniczek 2.0 8v nir nękaja go jakieś poważne awarie a przy tym mało pali. przy spokojnej jeździe można zejść poniżej 10 L lpg.

lazarus99
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 20:27   

To dobrze, slyszalem ze te starsze ecotec V16 sa strasznie awaryjne, a co z ocynkiem jak to jest? Zaczyna sie od jakiegos roku czy poprostu w jednych jest a w drugich nie ma.

zybi
[Usunięty]

Wysłany: Nie Sty 28, 2007 17:17   

Halun-H2 napisał/a:
2.0 8v nir nękaja go jakieś poważne awarie a przy tym mało pali. przy spokojnej jeździe można zejść poniżej 10 L lpg.

:shock: :lol: :lol: no nie,juz nie moge.mozna zejsc ponizej 10l gazu :?:
ty chyba sobie z ludzi beke robisz

LAZARUS99 nie wierz w to bo to bzdura,no chyba ze bedziesz go pchal przez polowe drogi. jak spali 10PB,a 12,13LPG to mozesz podskakiwac z radosci

Ps. a to ze nie nekaja go powazne awarie to prawda,no i silnik bezkolizyjny

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

blowal 
Po Prostu Łoś

Model Opla : AstraF HB x16sz i Tośka :D
Zaproszone osoby: 3
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 6
Wysłany: Nie Sty 28, 2007 19:39   

zybi napisał/a:
:shock: :lol: :lol: no nie,juz nie moge.mozna zejsc ponizej 10l gazu :?:
ty chyba sobie z ludzi beke robisz

skoro mój przy ekonomicznej jeździe (trasa) zszedł do 7,5 l lpg, to dlaczego 2.0 8v nie mógłby zejśc poniżej 10 l :?:

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Nie Sty 28, 2007 20:03   

Ja też uważam że zejście poniżej 10 litrów jest realne........u mnie za czasu omegi 2.5 v6 <sekwencja gazowa> na trasie do stoli cy w 3 osoby z klimą spaliła 11 litrów na 100 kilometrów nie przekraczając 140km\h.A tak średnio to 13\15 z dość często z gazem w podłodze a w mieście 16\17 zależało też od regulacji gazu.A tak poza oplem to audi 90 coupe z motorem 2.3 spala przy spokojnej jeździe po 11\13 litrów po mieście......

zybi
[Usunięty]

Wysłany: Nie Sty 28, 2007 23:19   

blowal napisał/a:
skoro mój przy ekonomicznej jeździe (trasa) zszedł do 7,5 l lpg,

Cytat:
Ja też uważam że zejście poniżej 10 litrów jest realne........u mnie za czasu omegi 2.5 v6 <sekwencja gazowa> na trasie

na trasie moze i tak,ale Halun-H2 nic nie pisal o trasie,tak naprawde to ludzie nie kupuja sam ze wzgledu na to ile pali na trasie bo bardzo maly jest % ludzi którzy bez przerwy jezdza trasy,jezdzimy glownie po miescie a tam nie realne raczej jest zejscie ponizej 10LPG wiec moze gdyby ta odpowiedz byla sprecyzowana

Cytat:
Moim zdaniem dla twoich potrzeb najlepszy będzie silniczek 2.0 8v nir nękaja go jakieś poważne awarie a przy tym mało pali. przy spokojnej jeździe można zejść poniżej 10 L lpg.

to moze bym sie nie przyczepil.

mialem viki 2.0 8V GT LPG i ponizej 10 na trasie jest bardzo ciezko zejsc chyba ze w trasie jezdzisz 60-70km/h to moze tak,ale raczej nikt tak wolno w trasie nie jezdzi :shock: no chyba ze masz 70lat,duzy kapelusz i grube okulary :lol: .
To co pisze nie jest oparte tylko na moich doswiadczeniach,ale takze na doswiadczeniach moich znajomych ktorzy jezdili(i nadal jezda) sam. z takim wlasnie silnikiem. Tak wiec ponizej 10 :lol: to chyba sami sie oszukujecie.
powiedzial bym nawet ze w trybie mieszanym 13LPG jest akurat

poprawiłem orta/blowal
Ostatnio zmieniony przez blowal Pon Sty 29, 2007 18:49, w całości zmieniany 1 raz  

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 29, 2007 00:16   

zybi, na pewno masz sporo racji.....tylko ze ja akurat jeżdżę 70% w trasach jak nie lepiej i 50 tyś rocznie to standard,Wiec każdego byś musiał rozliczać indywidualnie.... Chodź dalej jestem za tym że przy prawidłowo ustawionej instalacji gazowej i odpowiednim zmienianiu biegów....przewidywanie wcześniej odpowiednio hamowania czy hamowanie silnikiem i dojeżdżanie do sygnalizacji świetlnej na luzie znacznie zredukuje spalanie.Rekord w spalaniu w astrze na trasie PL-NL asterką to minimalnie poniżej 5 litrów.......tzn do granicy polskiej bo potem już 5,5 litra....co potwierdziła już nie jedna osoba na forum ze takie spalanie jest do osiągnięcia....

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

mieto
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 29, 2007 01:57   

moja vectra 2,0 8v pali 10-12/100km lpg i nie narzekam na przyspieszenie :mrgreen:

jan 190
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 29, 2007 07:58   jakie jest spalanie

witam i chciałbym dorzucić swoje pięć groszy.Mam calibrę 8v o trzech lat,jeżeli koś mnie pyta ile pali to odpowiadam ile wleję tyle spali.Aserio to wszystko zależy od sposobu jazdy.Jeżeli chodzi jaki silnik w calibrze jest najekonomiczniejszy,najmniej awaryjny,oraz najtańszy w naprawie to 8v,jeżeli montujesz gaz to 8v.Jeżeli chodzi o osiągi tov6.Jeżeli chodzi o blachy to powtórzę plotki '/jedna pani drugiej pani/ calibry od 1994 wzwyż.

Odpowiedz do tematu