|
|
|
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
patryk_kadett [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 01:21 kadett 1,4i nie odpala brak iskry i napiecia na pompie paliw
|
|
|
witam bardzo bym prosił o pomoc mam kadetta 1,4 i mam taki problem bo mi nie chce zapalić nie mam napięcia na pompie paliwa i iskry wymieniłem aparat zapłonowy , świece ,kable i nic iskra raz mryga jak się przekręci stacyjkę do pozycji kupiłem samochód w takim stanie były właściciel mówił ze to wina pompy po jeździł na rezerwie i nie działa wyjąłem pompę i podłączyłem na krótko i działa ale nie wiem co z nim nie tak i co mam wymieniać bardzo bym prosił o pomoc
poprawiłem literówkę / andrzej_m55 |
| Ostatnio zmieniony przez andrzej_m55 Wto Cze 23, 2009 08:33, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
holcu
Naczelny Wódz :)

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
wyrywacz chwastów

Model Opla : automat
Wiek: 38 Dołączył: 06 Sty 2009 Posty: 1713 Skąd: Ruda Śląska
Punkty zdobyte: 83
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 07:36
|
|
|
zacznijmy od tego, że iskra i pompa paliwa zaczynają działąć jak kręcisz rozrusznikiem
jeśli nie ma ani jednego ani drugiego, to w aparacie zapłonowym pod kopułką jest czujnik obrotów wałka i albo na dole mogły styki zaśniedzieć, albo czujnik zdechł
jeśli iskra jest a pompa nie pracuje, to przekaźnik pompy paliwa znajduje się na ścianie grodziowej ok. 20cm od prawego kielicha mcphersona - sprawdź go
możesz jechać po kolei po kabelkach aż do wtyczki w pompie paliwa i dojdziesz, gdzie gubi napięcie |
|
|
|
 |
|
holcu

|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
andrzej_m55
Dziadzia Andrzej :)

Model Opla : Kadett E automat C16NZ-C16SE
Zaproszone osoby: 3
LPG: Tak
Punkty zdobyte: 280
|
|
|
|
 |
|
holcu

|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
voodoo
Zasłużony Będę tatusiem!!!!!

Model Opla : ASTRA G 1.8 16V 99r x18xe1
LPG: nie
Punkty zdobyte: 74
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 10:05
|
|
|
| Jedyne co mogę dodać to to,że w opisanej sytuacji na pewno daje znać o sobie check engine,odczytaj błędy http://opel24.com/tutoria...dczyt-bdow.html powinno ułatwić sprawę.Pisz co wybłyskało. |
|
|
|
 |
|
aspius
Gość
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 14:51
|
|
|
ArKos
Ten czujnik w aparacie raczej nie powinien mieć wpływu na uruchomienie auta, bo on zastępuje występujący w starszych aparatach regulator odśrodkowy, który działa dopiero przy określonej prędkości wałka, przyśpieszając zapłon.
Tak mi się wydaje.
patryk_kadett
A co z cewką. Napięcia na pompie nie będzie, tak jak pisał ArKos, ale na cewce po przekręceniu kluczyka, na pierwotnym obwodzie być powinno. |
| Ostatnio zmieniony przez aspius Wto Cze 23, 2009 14:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
cursor
Ślonski Elektrpśtryk

Model Opla : Kadett E Combo i Caravan 5d
LPG: NIE
Punkty zdobyte: 107
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 15:01
|
|
|
| aspius napisał/a: | ArKos
Ten czujnik w aparacie raczej nie powinien mieć wpływu na uruchomienie auta, bo on zastępuje występujący w starszych aparatach regulator odśrodkowy, który działa dopiero przy określonej prędkości wałka, przyśpieszając zapłon.
Tak mi się wydaje. |
To Ci się źle wydaje
Czujnik położenia wałka jest odpowiednikiem czujnika położenia wału. Jak czujnik wału padnie Ci w astrze to chyba wiesz co to oznacza?
Jak już koledzy pisali to objawy wyglądają na czujnik położenia wałka, który jest pod kopułką.
patryk_kadett, Iskrę sprawdzałeś bezpośrednio z cewki, czy już po kopułce?
W pierwszej kolejności wypnij wtyczkę z czujnika położenia wałka, siknij tam jakimś contact sprayem(nie wd40 bo to badziewie), przedmuchaj jedną i drugą i podłącz z powrotem i sprawdź co się wtedy stanie.
Kontrolka check-engine w ogóle Ci się zapala?
Jak włączysz zapłon, to słychać pompę paliwa, że przez chwilę tłoczy paliwo? |
|
|
|
 |
aspius
Gość
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 15:14
|
|
|
Jeśli to jest C14nz, to zgoda.
| Cytat: | Jak czujnik wału padnie Ci w astrze to chyba wiesz co to oznacza? |
Wiem. To, że mogę spokojnie jechać dalej. Jak nie wierzysz to go odepnij.
Miałem go walniętego i dopóki nie kupiłem innego, tak własnie jeździłem.
Trochę utrudniony rozruch i mało komfortowa jazda, ale jeździć się da. |
|
|
|
 |
ArKos
wyrywacz chwastów

Model Opla : automat
Wiek: 38 Dołączył: 06 Sty 2009 Posty: 1713 Skąd: Ruda Śląska
Punkty zdobyte: 83
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 16:56
|
|
|
patryk_kadett, jeszcze mi coś do głowy wpadło
w okolicy aparatu zapłonowego (na tej wysokości) za silnikiem biegnie wiązka elektryczna i powinna tam być 3-pinowa duża czarna złączka - przez nią o ile pamiętam biegnie napięcie zasilające ECU czyli komputer silnika
jak ECU nie dostanie napięcia, to choćbyś pół auta wymienił to i tak nie odpali
zobacz czy styki nie zaśniedziały i czy po lewej stronie wtyczki czyli po tej stronie co rozrząd, czy jest w niej napięcie |
|
|
|
 |
patryk_kadett [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 19:07
|
|
|
| witam dziekuje za tyle odp tak rozrusznik chodzi kreci nie słychac pompy od cewki nie wychodzi iska a i aparta zapłonowy jest wymieniony na działajacy w 1000% |
| Ostatnio zmieniony przez patryk_kadett Wto Cze 23, 2009 19:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
|
| |