Opel

Opel Forum Home Opel Home Grupy Klubowicze Forum Mapa Mapa Polski Fotoradarów Statystyki Wyszukiwarka Serwisu SZUKAJ Wyszukiwarka Serwisu Statystyki Rejestracja Mapa Polski Fotoradarów Zaloguj Wyloguj się z Portalu

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
patryk_kadett
[Twój profil został usunięty!]

Wysłany: Wto Cze 23, 2009 01:21    kadett 1,4i nie odpala brak iskry i napiecia na pompie paliw

witam bardzo bym prosił o pomoc mam kadetta 1,4 i mam taki problem bo mi nie chce zapalić nie mam napięcia na pompie paliwa i iskry wymieniłem aparat zapłonowy , świece ,kable i nic iskra raz mryga jak się przekręci stacyjkę do pozycji kupiłem samochód w takim stanie były właściciel mówił ze to wina pompy po jeździł na rezerwie i nie działa wyjąłem pompę i podłączyłem na krótko i działa ale nie wiem co z nim nie tak i co mam wymieniać bardzo bym prosił o pomoc

poprawiłem literówkę / andrzej_m55
Ostatnio zmieniony przez andrzej_m55 Wto Cze 23, 2009 08:33, w całości zmieniany 2 razy  

holcu
Naczelny Wódz :)

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
ArKos 
wyrywacz chwastów

Model Opla : automat

Punkty zdobyte: 83
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 07:36    

zacznijmy od tego, że iskra i pompa paliwa zaczynają działąć jak kręcisz rozrusznikiem
jeśli nie ma ani jednego ani drugiego, to w aparacie zapłonowym pod kopułką jest czujnik obrotów wałka i albo na dole mogły styki zaśniedzieć, albo czujnik zdechł
jeśli iskra jest a pompa nie pracuje, to przekaźnik pompy paliwa znajduje się na ścianie grodziowej ok. 20cm od prawego kielicha mcphersona - sprawdź go
możesz jechać po kolei po kabelkach aż do wtyczki w pompie paliwa i dojdziesz, gdzie gubi napięcie

holcu

Adsense :

Opel Corsa
andrzej_m55 
Dziadzia Andrzej :)

Model Opla : Kadett E automat C16NZ-C16SE
Zaproszone osoby: 3
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 280
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 08:38    

ArKos, nic dodać nic ująć
dodam tylko by po sprawdzał masę

przy okazji patryk_kadett, uzupełnij profil i dopełnij formalności tu
http://forum.opel24.com/v...ighlight=witamy

holcu

Adsense :

Opel Corsa
voodoo 
Zasłużony
Będę tatusiem!!!!!

Model Opla : ASTRA G 1.8 16V 99r x18xe1
LPG: nie

Punkty zdobyte: 74
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 10:05    

Jedyne co mogę dodać to to,że w opisanej sytuacji na pewno daje znać o sobie check engine,odczytaj błędy http://opel24.com/tutoria...dczyt-bdow.html powinno ułatwić sprawę.Pisz co wybłyskało.

aspius
Gość

Wysłany: Wto Cze 23, 2009 14:51    

ArKos
Ten czujnik w aparacie raczej nie powinien mieć wpływu na uruchomienie auta, bo on zastępuje występujący w starszych aparatach regulator odśrodkowy, który działa dopiero przy określonej prędkości wałka, przyśpieszając zapłon.
Tak mi się wydaje.
patryk_kadett
A co z cewką. Napięcia na pompie nie będzie, tak jak pisał ArKos, ale na cewce po przekręceniu kluczyka, na pierwotnym obwodzie być powinno.
Ostatnio zmieniony przez aspius Wto Cze 23, 2009 14:53, w całości zmieniany 1 raz  

cursor 
Ślonski Elektrpśtryk

Model Opla : Kadett E Combo i Caravan 5d
LPG: NIE

Punkty zdobyte: 107
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 15:01    

aspius napisał/a:
ArKos
Ten czujnik w aparacie raczej nie powinien mieć wpływu na uruchomienie auta, bo on zastępuje występujący w starszych aparatach regulator odśrodkowy, który działa dopiero przy określonej prędkości wałka, przyśpieszając zapłon.
Tak mi się wydaje.

To Ci się źle wydaje :P
Czujnik położenia wałka jest odpowiednikiem czujnika położenia wału. Jak czujnik wału padnie Ci w astrze to chyba wiesz co to oznacza? ;)

Jak już koledzy pisali to objawy wyglądają na czujnik położenia wałka, który jest pod kopułką.

patryk_kadett, Iskrę sprawdzałeś bezpośrednio z cewki, czy już po kopułce?

W pierwszej kolejności wypnij wtyczkę z czujnika położenia wałka, siknij tam jakimś contact sprayem(nie wd40 bo to badziewie), przedmuchaj jedną i drugą i podłącz z powrotem i sprawdź co się wtedy stanie.

Kontrolka check-engine w ogóle Ci się zapala?

Jak włączysz zapłon, to słychać pompę paliwa, że przez chwilę tłoczy paliwo?

aspius
Gość

Wysłany: Wto Cze 23, 2009 15:14    

Jeśli to jest C14nz, to zgoda.
Cytat:
Jak czujnik wału padnie Ci w astrze to chyba wiesz co to oznacza? ;)

Wiem. To, że mogę spokojnie jechać dalej. Jak nie wierzysz to go odepnij.
Miałem go walniętego i dopóki nie kupiłem innego, tak własnie jeździłem.
Trochę utrudniony rozruch i mało komfortowa jazda, ale jeździć się da.

ArKos 
wyrywacz chwastów

Model Opla : automat

Punkty zdobyte: 83
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 16:56    

patryk_kadett, jeszcze mi coś do głowy wpadło
w okolicy aparatu zapłonowego (na tej wysokości) za silnikiem biegnie wiązka elektryczna i powinna tam być 3-pinowa duża czarna złączka - przez nią o ile pamiętam biegnie napięcie zasilające ECU czyli komputer silnika
jak ECU nie dostanie napięcia, to choćbyś pół auta wymienił to i tak nie odpali
zobacz czy styki nie zaśniedziały i czy po lewej stronie wtyczki czyli po tej stronie co rozrząd, czy jest w niej napięcie

patryk_kadett
[Twój profil został usunięty!]

Wysłany: Wto Cze 23, 2009 19:07    

witam dziekuje za tyle odp tak rozrusznik chodzi kreci nie słychac pompy od cewki nie wychodzi iska a i aparta zapłonowy jest wymieniony na działajacy w 1000%
Ostatnio zmieniony przez patryk_kadett Wto Cze 23, 2009 19:10, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu

Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: