|
|
| Autor |
Wiadomość |
rosolek4 [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 12:47 termostat - mam problem???
|
|
|
Tak na szybko - kupiłem tydzień temu i...jestem zadowolony. ma 18 lat ale daje rade.
I mały problem - stary termostat powodował wolne rozgrzewanie auta - kiedy już się rozgrzało wskazówka temp. nigdy nie dochodziła do połowy(zawsze trochę poniżej) i często latała w dół. teraz mam nowy termostat, nowy płyn - wszystko niby ok. ale...wskazówka temperatury przy rozgrzewaniu idzie za pierwszym razem prawie na 3/4 by po chwili opaść do połowy i tam(może lekko powyżej) pozostaje
Wszystko jest ok? Silnik nie dostaje za dużej temp. przy pierwszym rozgrzaniu?
I jeszcze jedno - jak skutecznie odpowietrzyć układ chłodzenia - słyszę bulgotanie płynu.
Dzięki i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
holcu
Naczelny Wódz :)

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
wojtek170 [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 14:09
|
|
|
możliwe że ten szybki wzrost temp. to właśnie przez zapowietrzenie, dopiero po zagrzaniu płynu ciśnienie zmniejsza bomble i jest ok. lekko ponad połowę to chyba w porządku temperatura.
ja w swoim silniku mam przy termostacie taką śrubkę na imbus do odpowietrzania, jeżeli takiej nie masz, odpowietrzysz układ odkręcając czujnik temperatury - powinno wylecieć trochę płynu. później standardowo - odkręć korek zbiornika wyrównawczego, poduś węże. odpal silnik, niech termostat się otworzy i duś również węże idące do chłodnicy. pamiętaj o sprawdzaniu poziomu płunu przez jakiś tydzień, na zimnym silniku. |
|
|
|
 |
|
holcu

|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
lord_wiader
Zasłużony LODZIK i już !

Model Opla : Aktualnie MPK :P
Zaproszone osoby: 1
Punkty zdobyte: 53
|
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 14:45
|
|
|
W C14NZ układ odpowietrza się wykręcając czujnik temperatury od zegarów, zjadyje się on na kolektorze dolotowym na kanale I cylindra (idzie do niego jeden kabalek, niebieski o ile pamiętam).
Układ powinien się jednak odpowietrzyć sam po kilkuminutach pracy.
W której części słyszysz bulgotanie? |
|
|
|
 |
|
holcu

|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 17:36
|
|
|
w którym miejscu :?
nie mam pojęcia - słyszę jak ruszam po odpaleniu i dodaje gazu, zmiana biegu, gaz - bulgotanie.... :| |
|
|
|
 |
|
wisniaplc

Model Opla : Kadett E 1,6 8V
C16NZ
LPG: Tak
Wiek: 21 Dołączył: 01 Paź 2008 Posty: 123 Skąd: plc Punkty zdobyte: 6
|
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 22:06
|
|
|
| uklad powinien sam sie odpowietrzyc |
|
|
|
 |
lukasnarloch1

Model Opla : Kadett 1.6D
Wiek: 22 Dołączył: 16 Paź 2008 Posty: 96 Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pią Sty 23, 2009 14:50
|
|
|
posiadacze kadzia 1.6D! moglibyście zamieścić fotkę właściwej temperatury dla tego silnika? (o ile trzyma Wam właściwą temperaturę) Chodzi mi o fotkę wskaźnika temperatury
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
pampej
Kierowca Bombowca :)
Model Opla : Kadett 1,6d kombi 86r.
Punkty zdobyte: 3
|
Wysłany: Pią Sty 23, 2009 19:42
|
|
|
| Niewiem czy to właściwa temperatura ale u mnie utrzymuje sie tak dwie grubości wskazówki za połową skali. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 20:46
|
|
|
a u mnie znowu zmiany - wskazówka trzymała się na połowie, czasem troszkę powyżej. teraz dochodzi na początku do połowy, po chwili opada na grubość wskazówki poniżej i tak pozostaje. nie wiem co o tym myśleć. jedyne co się zmieniło to to , ze dolałem litra oleju bo kadziu okazał się suchy jak sahara - dziw, że kontrolka oleju nie zajarzyła. ale ilość oleju chyba nie ma wpływu na temp. silnika? no chyba, że go nie ma wcale:)
pozdro. |
|
|
|
 |
lord_wiader
Zasłużony LODZIK i już !

Model Opla : Aktualnie MPK :P
Zaproszone osoby: 1
Punkty zdobyte: 53
|
Wysłany: Sob Sty 31, 2009 09:00
|
|
|
Temp 3/4 skali to jeszcze norma, po coś w końcu jest na skali czerwone pole, gdy wskazówka wejdzie na nie to wtedy można zacząć sie martwić.
Ponad litr dolewki oleju... niedobrze, nawet jak był wymieniany z 5tys km temu.
Najpierw sprawdź czy nie ma wycieków (z pod pokrywy zaworów, z simmeringu wałka rozrządu, rozdzielacza zapłonu, miski olejowej. Później kontrola stanu świec - jeśli czarne, to spala olej, czyli prawdopodobnie pierścienie, ale dla pewności sprawdzić kompresję. |
|
|
|
 |
|
|
|