Mój ojciec jeździ cały rok na zimówkach (Ford Transit) i nic go nie jest w stanie przekonać do zmiany na letnie.
Mój dziadek na ma tico 10 letnie orginały. Twierdzi że są w doskonałym stanie, nie ważne że letnie, w zime doskonale trzymają. Bo przecież on już jeździł po lodzie
Czym grozi jazda na oponach zimowych w porze ciepłej (wiosna, lato)? Czy tylko szybszym zużyciem opon? Czy ma to wpływ na spalanie?
Przymek napisał/a:
Cologero, Dłuższa droga hamowania, gorsze trzymanie na zakrętach. Spalanie też inne opory toczenia
Raczej większa przyczepność i krótsza droga hamowania, właśnie ze względu na większe opory toczenia. Guma w zimówkach pod wpływem wyższych temp. robi się miększa.
A spalanie wzrasta i zużycie opon też.
Majkel Model Opla : Astra 1,6 F
Wysłany: Sro Kwi 30, 2008 12:51
A sluchajcie wymienilem opony na letnie i zauwazylem zmniejszenie mocy samochodu, prawdopodobnie o te pare km/h. Nie jest to wielka zmiana ale mnie to zaciekawilo, nie jestem pewny ale mam chyba szersze opony i to chyba to moze byc przyczyna.
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
to wlaśnie jest przyczyna. Większą powierzchnią szersza opona styka się z podlożem, dzięki temu masz lepszą przyczepność, ale dzięki lepszej przyczepności masz większy opór toczenia, przez to mniejsza moc jest na kolach, dlatego odczuwamy jakby mula im większe opony zalożymy. Normalne