Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: zibi
Sro Lip 11, 2007 06:16
Kody błędów Vectra B
Autor Wiadomość
Kill3rReaper 

Model Opla : Vectra B 1.6 16V X16XEL 1999
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 1
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 19:24   

Ale jaką sondę? Lambdę czy jakąs inną? I gdzie ją można znaleźć, przetestować?

ja37 napisał/a:
0200 - Uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza
Przekaźnik odcinający wtrysk do wymiany.

To to już w ogóle nie mamy pojęcia z ojcem co to może być i gdzie...

Do czego służy ten czujnik wału? Że sprawdzić położenie, to wiem, ale on steruje wtryskami przez to? Co za rolę on spełnia?

MAP Sensor - też nawet nie wiemy co to jest, ale tutaj chyba chodzi o wężyki od podciśnienia, nie?

Co do EGRa to się za niego zabieramy niedługo :)

Dziękuję za odpowiedź, teraz wiemy wreszcie co możemy robić :D

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

ja37 
street killer

Model Opla : corsa B c20xe
Zaproszone osoby: 6
LPG: no

Punkty zdobyte: 148
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 20:00   

Tak, chodzi o lambdę, zmierz napięcie na niej.
Czujnik wału na razie zostaw w spokoju.
Map sensor, to czujnik podciśnienia w kolektorze, ma wtyczke 3 pinową i wężyk podcisnienia z kolektora.Powinien być na grodzi.
A przekaźnik gazownik zakłada, żeby nie leciało paliwo, jak na gazie jedziesz.
Musisz go sam poszukać, bo montują go w różnych dziwnych miejscach.

Kill3rReaper 

Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 14:54   

OK... Wreszcie EGR jest zaślepiony.
Właśnie siedzimy nad Vectrą i szukamy sondy lambda w naszym silniku, i znaleźć nie możemy... Map Sensor to jest to?:

Benzyna się z gazem nie miesza, jest ok.
Dolot załatwiliśmy w taki sposób:

i już jak się jedzie szybko to samochód nie gaśnie :) Przedtem ta rurka była na wpół w dolocie, ojciec ją wrzucił na prawowite miejsce (czyli całą do tego wejścia) i jak sie jechało > 40km/h to samochód gasł... Teraz wyciągnęliśmy tą rurkę i nawet jak się jedzie 140 i sprzęgło/luz to wszystko jest ok :)

Jak by ktoś mógł powiedzieć gdzie możemy tę lambdę całą znaleźć będę wdzięczny bardzo!!
Ostatnio zmieniony przez Kill3rReaper Czw Kwi 24, 2008 14:55, w całości zmieniany 1 raz  

Gawlak 
Brus Wylis ;)

Model Opla : Vectry A 2.0 B 2,6 & 2,5
LPG: nie

Punkty zdobyte: 446
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 16:45   

na ukladzie wydechowym ;)

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

Kill3rReaper 

Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 16:51   

UDAŁO SIĘ CHYBA!! :mrgreen:
Po za tym co już napisałem, założyliśmy osłonkę na pasek rozrządu, otworzyliśmy taki plastikowy cieńki panel z kabelkami w środku co prowadzą do każdego cylindra (to chyba ten układ wtryskowy), po lewej stronie była taka jakby kuleczka malutka, wystająca gdzieś obok tych wtrysków, i zakręcona ona była czarną zaslepką. Zdjeliśmy ją, ojciec przeczyścił ją śrubokrętem, cała była usmarowana czymś, później podłączyliśmy spowrotem ten map sensor (ta zielona wtyczka u góry na rysunku). Odpalamy. Silnik pracuje na benzynie, jałowe obroty, silnik nie szarpie :shock: Przełaczyliśmy na benzynę (żeby po przekrroczeniu 2200 obrotów nie przełączył się na gaz) Przegazówka, samochód w chwilkę i odcięcie, żadnych zamułek. Wsiadamy, ojciec oczywiście musiał testować, ruszył, depnął, to aż się przestraszyłem :D Nie wiem czy to taka reakcja bo ja zwykle jeżdżę samochodem i może tak się wydaje, ale patrzę na licznik, moment i 100. Później przełaczamy na gaz, samochód stracił na mocy troszkę. Znowu przełączenie na benzynę, lekko gazu, ruszamy i gaz do dechy, oponki piszczą jak głupie :wesoly: Innymi słowy, samochód na benzynie dostał kopa :D Zgasiliśmy silnik, odłączenie akumulatora na jakieś 10 minut. Zapalnienie silnika, Check Engine się nie świeci ;D (Zaświecił się na ułamek sekundy zaraz po starcie) Przełączenie na gazik, Check Engine się nie świeci :D Ja już jestem zadowolony z Vectry, mam nadzieje że wszystko jest ok, ale to tego się dowiem jak sam wsiądę i przetestuję czas od 0 do 100 ;) Ostatnio miała 17 sekund (najlepszy czas) na gazie, na benzynce tylko gorzej było. Teraz mam nadzieję że się wyrobi w około 13-14 :D BTW: w ile wg producenta ta Viki powinna osiągnąć 100km/h? Na youtube widziałem 12,5 sekundy, ale youtube to youtube, więc wolę się znawców zapytać ;)

Dziękuję BARDZO wszystkim za POMOC! Szczególnie Gawlakowi i ja37 :D

ja37 
street killer

Model Opla : corsa B c20xe
Zaproszone osoby: 6
LPG: no

Punkty zdobyte: 148
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 21:17   

No to gratki :wesoly:

Gawlak 
Brus Wylis ;)

Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 21:33   

Klasa :D

Kill3rReaper 

Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 19:12   

Dobra, teraz to ja już nie wiem co jest grane... Wczoraj zostaly skasowane błędy, nie zaświecił się check engine ani razu. Teraz ojciec z rana jechał na miasto i mu się od czasu do czasu włączył Check Engine. Teraz jak ja jechałem, to się świci już cały czas. Zczytałem błędy, to wszystkie te co były (prócz EGR) + jakiś błąd dotyczący połozenia paska rozrządu? czy cos takiego, coś z rozrządem w każdym razie. Co dziwne samochód dobrze jeździ, na benzynie i na 1 biegu to aż strach jak się depnie do końca, rakieta niesamowita :D Mierzyłem czas do 100, ma ~13,53 sekundy - czas reakcji kumpla na moje polecenie głosowe :) Na gazie ma 21 sekund... Na benzynie dynamika jest ogromna, zupełnie to nie jest ten samochód co był :D Ale co z tymi błędami? :( Już było dobrze, Check się nie świecił, ale zaczął. Może błędy się nie skasowały, ale kurczę, czemu zgasł Check Engine na te kilka kilometrów? A, i co jeszcze dziwnego, to Vectra teraz wreszcie pokazuje temperaturę silnika poprawną, widocznie coś kablami poruszaliśmy i łączy wreszcie. Dzisiaj miała ponad 90 stopni i aż się wentylator właczył.... Co wy na to?
Ostatnio zmieniony przez Kill3rReaper Pią Kwi 25, 2008 19:14, w całości zmieniany 2 razy  

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

Gawlak 
Brus Wylis ;)

Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 19:32   

czujnik polozenia walka rozrzadu
sprawdz wtyczke na nim i kable