Opel

Opel Forum Strona Główna Opel Home Grupy Klubowicze Forum Mapa Mapa Polski Fotoradarów Statystyki Wyszukiwarka Serwisu SZUKAJ Wyszukiwarka Serwisu Statystyki Rejestracja Mapa Polski Fotoradarów Zaloguj Wyloguj się z Portalu

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
FrEnC 
FrEnC

Model Opla : Astra III 1.6 Twinport
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 15:59   Kolektor dolotowy 1.6 twinport

Witam. Jestem nowy na tym forum i pozdrawiam wszystkich.
Mam nastepujace pytanie:

Jak dziala kolektor dolotowy w silnikach 1.6 Twinport - podobno sa tam jakies klapki ktore otwieraja sie wraz ze wzrostem zapotrzebowania na moc (przy przyspieszeniach)? Czy te klapki moga sie jakos zawieszac i wtedy silnik zamula?

U mnie jak Astra pochodzi jakies dwie minuty od zapalenia zaczyna nierowno chodzic na biegu jalowym a przy normalnej jezdzie traci moc + spalanie 50% wieksze. Wymienilem juz sonde, DISa, czujnik walu, czujnik walka, przepustnice i nic.

Podejrzewam ze cos nie tak z dolotem bo jak juz chodzi nie rowno na biegu jalowym jak odkrece korek wlewu oleju do silnika widac znaczna poprawe i na moje oko silnik chodzi wtedy perfekcyjnie....

Czy ktos kiedys mial podobny problem?

Prosze o pomoc dzieki

Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
Witek1952 
Witek

Model Opla : Ascona B

Punkty zdobyte: 18
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 20:28   

Witam serdeznie. Z Astrą H niewiele jeszcze miałem wspólnego. Twinport obcykałem za to w Astrze G z silnikiem 16XEP. To jest klapka zamykająca dolot w jednym z kolektorów ssących. Są 2 na cylinder. Pozwala to na zawirowanie mieszanki i dzięki temu chodzi na uboższej.Jak zdejmiesz plastykowy przewód dolotowy powietrza to jak staniesz na wprost silnika po lewej stronie ok.25 cm od góry znajdziesz plastykowe cięgno. Jak je naprężysz i puścisz ma być słyszalne metaliczne stuknięcie. Zrób tak kilka razy. Sciągnij wtyczkę i potraktuj ją sprayem. Zauważyłem, że zbłąd za niskie napięcie dezaktywacji portu pojawia się czasem przy uruchamianiu auta ze słabym akumulatorem. Pozdrawiam.

Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
FrEnC 
FrEnC

Wysłany: Pon Lis 23, 2009 20:49   

Dzieki Witek - jutro jak bedzie widno to sprawdze i napisze jakie sa efekty. A tak przy okazji czy to narmalne ze w czasie próby przyspieszenia podcisnienie w kolektorze dolotowym tak jakby skokowo skacze do wartosci 99 ( na biegu jalowym jest okolo 48 a przy chamowaniu silnikiem okolo 18 - jednostki nie znam) - odczyty z map sensora przez skaner OBD?

ArKos 
wyrywacz chwastów

Model Opla : automat

Punkty zdobyte: 25

Wysłany: Pon Lis 23, 2009 20:51   

Witek1952 napisał/a:
Pozwala to na zawirowanie mieszanki i dzięki temu chodzi na uboższej.

wbrew logice
jeśli zassa określoną ilość powietrza to nie może pracować na uboższej mieszance, przecież nie zawężasz światła dolotu tylko zmieniasz drogę powietrza

te klapki służą do wydłużenia lub skrócenia drogi powietrza, czyli tak naprawde zmieniają objętość dolotu
auto z większą objętością dolotu lepiej ciągnie od dołu, z mniejszą lepiej na górze
chodzi w tym o to, że jak depniesz, a silnik nie ma odpowiednich obrotów to klapka zmieniając położenie pomaga w uzyskaniu lepszego przebiegu momentu obrotowego czyli cugu silnika
stosowane to już było na początku lat 90-tych w silnikach x18xe i x20xev w autach FWD (astra vectra calibra)

FrEnC napisał/a:
jak odkrece korek wlewu oleju do silnika widac znaczna poprawe i na moje oko silnik chodzi wtedy perfekcyjnie....

może jest zapchana odma - nie jest drożna
jeśli po zdjęciu korka fuka na początku spora ilością powietrza to wskazanie na niedrożną odmę, jeśli nie, to znaczy że odma jest drożna i w tym momencie moja pomysłowość się kończy :oops:

[ Dodano: Pon Lis 23, 2009 20:53 ]
FrEnC napisał/a:
czy to narmalne ze w czasie próby przyspieszenia podcisnienie w kolektorze dolotowym tak jakby skokowo skacze do wartosci 99 ( na biegu jalowym jest okolo 48 a przy chamowaniu silnikiem okolo 18 - jednostki nie znam)

mnie to wygląda na normalne

venom24
Akcesoria Tuningowe

Model Opla : Opel24
Zaproszone osoby: 126
Największy sklep tuningowy

robertnet 
bertone kolekcjoner

Model Opla : 2.0 turbo (benzyna)

Punkty zdobyte: 16
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 21:11   

panowie mylicie 2 pojęcia: twinport a kolektor dolotowy ze zmienna geometrią- arkos piszesz o tym drugim, gdzie od lat 90-ych byl juz stosowaany faktycznie.
Twinport jak sama nazwa mówi są 2 porty (kanały) dolotowe

Witek1952 
Witek

Wysłany: Pon Lis 23, 2009 21:16   

Witam. Zanim coś napiszecie na ten temat proszę o zapoznanie się z tym materiałem. Jest tak jak napisałem, mimo, że to wbrew logice jak przed chwilą przeczytałem. Przeprosin nie oczekuje.

http://opel.dixi-car.pl/slow_tech.htm#twinport

ArKos 
wyrywacz chwastów

Model Opla : automat

Punkty zdobyte: 25

Wysłany: Pon Lis 23, 2009 21:26   

Witek1952 napisał/a:
Twinport jak sama nazwa mówi są 2 porty (kanały) dolotowe

przepraszam, nie zwróciłem uwagi że chodzi o silnik TWINPORT - mea culpa :oops:

Witek1952 napisał/a:
Przeprosin nie oczekuje

ale się należą, bo sie zakręciłem i zacząłem ***nie bluźnij!***ły pisać nie na temat

Witek1952 
Witek

Wysłany: Pon Lis 23, 2009 21:37   

Arkos . To o czym pisałeś ma miejsce w Skodzie Octavii. Tam jest zawór dwusuwakowy , który w zalezności od obciążenia silnika zmienia geometrię kolektorów dolotowych. Pozdrawiam.

FrEnC 
FrEnC

Wysłany: Pon Lis 23, 2009 21:43   

Jezeli odma to rurka laczaca przepustnice z pokrywa zaworow to jest drozna - sprawdzone. Zobacze jutro te magiczne klapki w kolektorze dolotowym i dam znac. Moze to one sie nie otwieraja i dlatego silnik muli. W kazdym razie dam znac - bo wkurzaja mnie strasznie urywajace sie tagi i nie wiadomo czy usterka zostala naprawiona czy nie......

Odpowiedz do tematu
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: