mrdzialo Model Opla : Astra 1
Wysłany: Pią Maj 02, 2008 10:31 Kontrola LPG
Wicia...mam Astrę F ze zwykłym systemem LPG (butla w kole zapasowym) i w związku z tym następujące pytanie. Czy trzeba dokonywać jakiś dodatkowych przeglądów i mieć gdzieś jakąś dodatkową pieczątkę? Przy corocznej kontroli technicznej facet sprawdzał szczelność układu i takie tam proste rzeczy i dodatkowo za taki przegląd płaciłem. Potem ktoś mówił mi że muszę co roku dokonywać też dodatkowo przeglądu LPG. Nie wiem czy taki przegląd wiąże sięze sprawdzeniem mieszanki gazu, regulacją silnika i obrotów itp? Czy taki przegląd jest wymagany co roku czy tylko robi się go dla własnego spokoju?
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Model Opla : Astra F 1.8 8v, Omega B MV6
LPG: T/N
Wiek: 34 Dołączył: 15 Lut 2008 Posty: 718 Skąd: Bolesławiec
Wysłany: Pią Maj 02, 2008 21:49
Tak jak napisałeś:
Cytat:
Przy corocznej kontroli technicznej facet sprawdzał szczelność układu i takie tam proste rzeczy i dodatkowo za taki przegląd płaciłem.
- To jest ten dodatkowy przegląd m.in. ważność legalizacji, szczelność instalacji.
W razie większego zużycia, sprawdzeniem mieszanki gazu, regulacją silnika i obrotów itp - dodatkowego możesz udać się do gazownika ale nie ma tutaj jakiegoś odgórnego przymusu.