|
|
| Autor |
Wiadomość |
inter [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 10:47 Kontrolka chłodnicy
|
|
|
Witam!
Ostatnio po dłuższej jeździe w trasie zaświeciła mi się kontrolka z ikonką chłodnicy. Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu już się nie zaświeciła.
W jakich przypadkach ta kontrolka zaświeca się?
Dodam tylko, że raczej nie chodzi tu o zbyt wysoką temperaturę, bo na wskaźniku na tablicy miałem poniżej 80 stopni, zresztą mam ogólny problem z niedogrzaniem i przymierzam się do wymiany termostatu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Holcu
Administrator

Porządkowy
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
Bogo

Model Opla : Y17dt
Wiek: 43 Dołączył: 18 Paź 2007 Posty: 1714 Skąd: Szczecin
Punkty zdobyte: 163
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 11:23
|
|
|
A sprawdziłeś poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym |
|
|
|
 |
inter [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 11:37
|
|
|
| Bogo napisał/a: | A sprawdziłeś poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym |
No to była pierwsza czynność jaką zrobiłem po tym jak się zaświeciła.
Stan płynu OK. |
|
|
|
 |
Robson135

Model Opla : Zafira 2.0 DTL
|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 13:30
|
|
|
witam
Ta kontrolka to nie jest wskazanie poziomu płynu chłodzącego , jego brak wyświetla sie na kopie. i temp. sie podnosi , niema jako takiej kontrolki od samego płynu, dokładna nazwa tej kontrolki (małej chłodnicy z wentylatorkiem) to : Elektronicznie sterowany układ chłodzenia silnika, Świeci sie przez kilka sekund po włączeniu silnika, jeżeli lampka zaświeci sie podczas jazdy oznacza to że w układzie chłodzenia silnika lub układzie chłodzenia klimatyzacji wystąpiła usterka, Układ elektroniczny przełącza sie w tryb awaryjny,można kontynuować jazdę, należy zwrócić sie do autoryzowanej stacji opla , tak napisano w instrukcji , proponował bym jeszcze zlokalizować ten czujnik (nie wiem gdzie on jest) może trzeba go wyczyścić i czymś psiknąć , pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Holcu
Administrator

Porządkowy
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|