Model Opla : Astra II 1.7 DTI
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 08:48 Kontrolki
Witam ponownie w miarę upływu czasu zaczynam poznawać bardziej mój samochód i oczywiście nasuwają mi się kolejne pytania
1) Jeżeli przy mocniejszym hamowaniu zapala mi się kontrolka hamulca ręcznego to co jest przyczyną może zbyt mała ilość płynu w układzie hamulcowym.
2)Raz na jakiś czas zapala się kontrolka pompy chyba paliwowej czy to oznaka że coś z nią jest nie tak czy może filtr paliwa albo samo paliwo ma na to jakiś wpływ ale raczej tankuje verve na orlenie także nie sądze zaznaczam iż samochodem przejechałem 300 km jest ze 3 tygodnie w kraju sprowadzony z Holandii i na razie nic nie było przy nim robione dopiero bedą wymieniane filtry rozrząd kompletny oleje płyny it.d.
O głośnej pracy silnika już nie pisze znika jak się zagrzeje myśle że może po wymianie olejów i regulacji coś się polepszy...
Dziękuję za porady pozdrawiam
Opel ASTRA II 1.7DTI r. 2000 przebieg 192000....
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Model Opla : Astra F X16XEL 1999r.
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 09:03
Jesli jest to przy mocniejszym amowaniu to moze plyn nie trzyma parametrow i sie gotuje... W lepiej wposazonch Astrach jest tez kontrolka zuzycia klockow ale nie wiem czy to ta sama co plyn...
Wymien plyn... Koszt nieduzy a moze pomoc...
Jesli chodzi o kontrolke pompy to stawialbym na przypchany filtr lub na sama pompe... Ale i tak bedziesz zmienial filtry wiec sie zorientujesz...
Model Opla : astra I
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 18:37
no tak z ta kontrolka pompy to stawiam na filterek bo pompa to by pewnie jzu nie dzialala:) a co do kontrolki hamulcow to wymien jak mowi kolega plyn i powinno byc ok bo tak mysle ze go tez moze byc za malo ale nie wiadomo jaki tam byl zalany wiec lepiej zmien na nowy:)
Model Opla : A 2.0 B 2,6 & 2,5
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 20:35
a moze na techa podjedz
a nie odrazu ze pompa siada
kontrolka samej pompy jako taka nie istnieje
jak juz to ''check engine'' kontrolka silnika z piorunem
i oznaczac moze wiele innych rzeczy a nie tylko pompe paliwa
Model Opla : Astra II 1.7 DTI
Wysłany: Pią Lis 09, 2007 07:35
Witam musze sprostować podczas jazdy na zimnym silniku zapala mi się emisja czyli problemy z katalizatorem (pomyliłem kontrolki za racji niewiedzy sorki ale dopiero sie uczę) samochód przełacza się na tryb awaryjny i jedzie wiadomo jak... gdy silnik się zagrzeje i zgasze go a następnie uruchomie czyli zresetuje wówczas jest wszystko w porządku aż miło jechać ... niestety mała to pociecha. Żeby uściślić kontrolka o której mowa ma wygląd pompy i dlatego ją pomyliłem wiem już że to kontrolka emisji spalin znajduje się pod obrotomierzem, nie wiem co o tym myśleć i nie za bardzo daje wiare że wymiana tych wszystkich rzeczy które już zakupiłem da jakiś efekt na pewno jest jakiś problem bo tak być nie może jak jest zimny nie da się jechac, ale zobaczymy może coś z wtryskiwaczami zobaczymy jak będzie ... na chwile obecną jestem mocno poirytowany tym samochodem mam naddzieje że coś się zmieni po wizycie u mechanika.. jeśli macie jakieś własne przypuszczenia to proszę pisać ....
Dzięki pozdrawiam
zaznaczam iż samochodem przejechałem 300 km jest ze 3 tygodnie w kraju sprowadzony z Holandii i na razie nic nie było przy nim robione dopiero bedą wymieniane filtry rozrząd kompletny oleje płyny it.d.
O głośnej pracy silnika już nie pisze znika jak się zagrzeje myśle że może po wymianie olejów i regulacji coś się polepszy...
W Y1,7 dt nie ma samoczynnej kompensacji luzów zaworowych, więc trzeba wyregulować zawory co 10lat lub co 150 tys, więc prawdopodobnie stąd ta głośna praca na zimnym silniku. A swoją drogą to podziwiam Twoją odwagę, że nie wymieniłeś rozrządu zaraz po kupnie auta.