Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupuję Agilę 1.0 - Problem chyba z miską olejową.
Autor Wiadomość
agilek
[Usunięty]

Wysłany: Wto Maj 13, 2008 23:04   Kupuję Agilę 1.0 - Problem chyba z miską olejową.

Witam Wszystkich!

Mam małe doświadczenie jako samochodziarz a przyszło mi dokonać zakupu Agilki. Agila prezentuje się znakomicie w porównaniu do samochodów jakie przyszło mi oglądać w tym przedziale cenowym. To auto dokładnie jakiego potrzebuję i oczywiście strasznie się na nie napaliłem. Jest raczej zadbana i mówiąc ogólnie "wypasik" :) Problem w tym że gdy się położyłem zobaczyć jak wygląda silnik od spodu zobaczyłem że praktycznie cała miska olejowa i od niej w prawo ( patrząc na samochód od przodu) pokryte są zaolejonym brudem ;/ W czasie rozmowy ze sprzedawcą zapytałem czy to jest jakiś ukryty problem - no ale znacie odpowiedź na takie pytania :) Samochód pracował w czasie naszej rozmowy dłuższy czas jakieś 30 - 45 minut i muszę przyznać że nawet kropelka nie kapnęła na ziemię. Macając miskę nie czuć rzadkiego oleju więc nie wiem czy to naciekło wcześniej przy jakiejś naprawie, wymianie, lub dolaniu oleju czy być może jest to coś poważniejszego. Silnik od góry jest raczej czysty i suchy. Nie miałem okazji pojeździć samochodem w trasie, wykonałem tylko kilka manewrów na placu. Rusza ładnie, silnik pracuje równo i stabilnie, kontrolki nie pokazują nic niepokojącego. Zaskakująca jest dosyć ciężko pracująca ale precyzyjnie skrzynia biegów. Akumulator zostanie wymieniony na nowy w ramach ceny.

Co myślicie i jakie mogą być tego przyczyny?

Może poradzicie na co jeszcze mam zwrócić uwagę, o co zapytać co sprawdzić w przypadku Agili. Przyznam że w zasadzie klamka już zapadłą i kupię to auto (wpłaciłem już mała zaliczkę - wszystko w biegu mając mało czasu) ale nie zaszkodzi dowiedzieć się czegoś więcej. Strasznie mało jest informacji na temat Agili w sieci a to przecież taki fajny samochód! :wesoly:

Dzięki i pozdrawiam! ;)
Ostatnio zmieniony przez agilek Wto Maj 13, 2008 23:14, w całości zmieniany 2 razy  

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

kolega 

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 13:16   

podejrzewam ze uszczelka pod miska olejową troche sie poci ,nic powaznego ,jezeli cie to bedzie meczyc to w bylejakim warsztacie wymienia mysle ze w granicach 50zl plus uszczelka.warto jednak podjechac na kanal aby dokladnie sie upewnic.

agilek
[Usunięty]

Wysłany: Sro Maj 14, 2008 18:45   

Wielkie dzięki!

Niestety ja wszystko muszę liczyć w euro i mam kierownicę po prawej stronie. Uczucie co najmniej dziwne ;)

Agila już jest na parkingu:) Auto śmiga i silnik pracuje równo. Miska i okolice jest spocona ale jak już wspominałem nie kapie nawet po długim postoju. Myślałem że coś jest z wentylatorem ale włączył się chyba w odpowiednim czasie. Po dłuższym chwili na postoju gdy temp. przekroczy 90 włączył się bez problemów.

Nie dopatrzyłem tego ale na pewno auto było puknięte o ile nie bardziej z przodu. Przedni spojler jest nie od tego auta. Poznałem z trudem po odpryskach już po fakcie :( Lakier dobrany perfekcyjnie więc trudno było dostrzec. Nie wygląda aby była uszkodzona blacha pod maską. Mam nadzieję że poduszki nie są wypalone!:( Jak to mogę sprawdzić ???

W silniku bez wątpienia ktoś wcześniej grzebał. Auto nie ma tej plastikowej pokrywy z symbolem opla i napisem E...c

Dodatkowo wykryłem jakieś wtyczki elektryczne które zapewne gdzieś powinny być podpięte ale gdzie nie mam pojęcia.

Brakuje mi też jakiejś obudowy na dole po prawej w okolicach skrzyni biegów. Tam są takie "cięgna" :) które są nasmarowane ale niczym nie przykryte. Nie wiem nic na temat tego silnika w Agili. Tak to jest jak się kupuje swoje pierwsze auto bez doradcy:)

Będę miał jeszcze kilka pytań odnośnie przedniego zawieszenia ale najpierw muszę się temu przyjrzeć.

Wielkie dzięki i pozdrawiam

Wszelkie sugestie podpowiedzi nadal mile widziane:)

kolega 

Wysłany: Sro Maj 14, 2008 20:21   

co do niepodpietych wtyczek to nic niezwyklego,wiele modeli aut ma np. podpiecia pod halogeny choc nie sa zamontowane fabrycznie,chociaz tez moga byc to wtyczki od poduszek(oby nie)Jezeli chodzi o plastikowa obudowe ecotec,to moze poprostu poprzedni wlasciciel zmienal swiece i zapomnial zamontowac itp.najlepiej gdybys znalazl jakiegos taniego mechanika.Jezeli nie znasz sie zabardzo i tego nie wiesz(bo nie musisz)to najwazniejsze to sprawdzaj co jakis czas ok 1000km olej,najlepiej jak bedzie pol stanu,czyli poziom miedzy dolna a gorna kreska na bagnecie.olej sprawdzaj na rownym podlozu na zimnym silniku lub ok 2 h po jezdzie.jezeli nie wiesz jaki jest teraz olej zalany,to nie kupuj i nie mieszaj z innymi! najlepiej olej i filtr oleju wymienic zaraz po zkupie auta.oby nic nieprzyjemnego nie wyszlo podczas ekploatacji.powodzenia

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

agilek
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 15, 2008 15:04   

dzięki wielkie ! tak właśnie zrobię. W chwili obecnej oleju jest trochę za dużo i ma on mocno ciemną barwę.

Następne pytania będę wysyłam w osobnych postach - mam nadzieję że nie zasypię nimi forum ;)

misci 
misci

Model Opla : Agila
LPG: Tak

Wysłany: Pią Maj 16, 2008 20:35   

Pocenie się miski z prawej patrząc od przodu może być spowodowane uszkodzeniem uszczelniacza wału korbowego. Jak nie kapie to można jeździć. Wymieni się uszczelniacz przy okazji sprzęgła. Mam motor 1,2, który radzi sobie z autem przeciętnie. 1,0 ???
Skrzynia biegów z Jelcza to w tym aucie norma.
Ostatnio zmieniony przez misci Pią Maj 16, 2008 20:43, w całości zmieniany 1 raz  

agilek
[Usunięty]

Wysłany: Sob Maj 17, 2008 02:59   

Faktycznie skrzynia chodzi ciężko ale dosyć precyzyjnie. Mam sporą łapę więc nie jest to wielki problem choć moja żona raczej by się namęczyła:) Czy na wspomaganiu kierownica powinna skręcać bardzo lekko? U mnie chodzi to lekko ale do bardzo to mu jeszcze brakuje :? Silnik 1.0 pracuje trochę jak diesel :) ale mi to nie przeszkadza. Przy ruszaniu cicho nie jest ale już od 3 biegu toczy się gładko i cicho.

dzięki

misci 
misci

Wysłany: Sob Maj 17, 2008 11:26   

Wspomaganie raczej jest OK. Spróbuj skręcać bez wspomagania. (W czasie wolnej jazdy - 10km/h wyłącz silnik. Tylko ostrożnie!)

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

mef444 
nowicjusz

Model Opla : Agila 1.2

Wysłany: Wto Cze 24, 2008 15:24   

Sprawdz pod dywanikiem czy nie masz mokro. W mojej Agili miałem mokro od płynu chłodzącego. Warto kontrolować jego stan a ponieważ u mnie płynu nie ubywa (przynajmniej w lecie) to nie grzebałem nic z nagrzewnicą. Sprawdż też "cybanty" na wężach gumowych-stare mogą popuszczać...

Dołączam się do pytań: Ile wchodzi oleju do skrzyni biegów do Agili? Czy dałoby się wymienić olej w skrzyni bez kanału, gdzie jest spust i wlew :?: :wesoly: Biegi wchodzą ciężko i nie wiem kiedy był wymieniany (47200km przebiegu) ;/

misci 
misci

Wysłany: Pią Cze 27, 2008 00:10   

Jak dobrze pamiętam to oleju wchodzi ok. 2,2l. Wlew oleju i jednocześnie wskaźnik poziomu znajduje się nieco za lewą półosią. Wymianę oleju dałoby się zrobić bez kanału lecz trzeba by zrobić najazd aby przód auta podnieść ok. 20cm. i wleźć pod samochód. Do wlewania oleju wykorzystałem butelkę PET z rurka zamocowaną w nakrętce i wężykiem z tworzywa sztucznego. Butelkę gniotłem nad komorą silnika (bo olej jest gęsty) kiedy wężyk tkwił w otworze kontroli poziomu oleju.
Powodzenia.

Odpowiedz do tematu