niecek Model Opla : Astra 1.4 C14NZ 93 rok
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 14:54 LPG a nowy sterownik w astrze C14NZ
mam pytaie odnosnie LPG w mojej asterce. Otoz wymienilem niedawno sterownik bo podlaczajac uto do kompa pokazywalo mi defekt ECU teraz juz tego bledu ne widzi i podlaczajac astre znowu do kompa pokazuje mi defekt sondy lambda. Zdecydowalem sie na zakup nowej sondy (305 zł bo ponoc oryginalna) i za chwile bede jechal do kolegi wymieniac sonde. teraz jednak jakis niby mechanik znajomy mojego Taty podpowaida mi ze sonde moze mam dobra tylko jak jezdze na gazie to powinienem "wgrac" LPG w ten nowy sterownik co podlaczalem. czy wogole istnieje cos takiego jak przeprogramowanie sterownika a LPG dodam ze astra strasznie duzo pali mi benzyne bo okolo 14 litrow na 100 km przy jezdzie 110 km/h. czasami tez potrafi mi zgasnac na benzynie dlatego zdecydowalem sie na zakup nowwej sondy czy to rozwiaze moj problem??? jak myslicie?? ja przekonam sie o tym za jakies 3 godziny dam wtedy znac co i jak .prosze o odpowiedz na zadane pytanie
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Pierwszy raz słysze o wgrywaniu LPG do sterownika.
W sterowniku od gazu programuje się tylko liczbę kroków krokowca i coś się robi z sygnałem TPS.
Palenie na benzynie za duże, przejedź choć jeden zbiornik benzyny , żeby oczyścić układ paliwowy i powinno być lepiej.
niecek Model Opla : Astra 1.4 C14NZ 93 rok
Wysłany: Sob Wrz 08, 2007 22:26
zatankuje benzynki i posmigam teraz na benzynie zobaczymy zy sie poprawi. oby tak bylo bo juz przychodza mi mysli zeby sprzedac moja dwukolorowa Ślicznotke.. a szkoda by mi jej bylo bo juz w silniku wymienilem chyba wszystko i jest swierzo po kapitalnym remoncier blacharki... wiec chyba rozumiesz. jeszzcze do konca nie wiem jak umiescic foty na forum bo chcialbym zeby one tutaj sie znalazly
a co do krokowca i ustaleniu ilosci krokow to jak to zrobic