|
|
| Autor |
Wiadomość |
kongresmen [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 12:00 Mechanicy gdzie jesteście! Czy zostali sami partacze??
|
|
|
Wiatm wszystkich i mam pytanko. Jeździłem po kilku machanikach i nie wiedzą co jest. Każą mi jeździć aż się rozwali do reszty (w trasie??).
Mianowicie. Mam corse C 1,3 diesel. Padł mi przegub, samochód stanął i przestał jeździć. Wymieniłem przegub u mechaniaka i od tamtego czasu coś mi warczy. Natsepnie mechanik zdiagnozował że to niby napinacz przy alternatorze. Został wymieniony i nic nie pomogło, może ciut na chwile. Pote, kilku mechaników zaczęło mi wymyślać, że trzeba po kolei wymieniać az si trafi... (szok). Bez urazy dla mechaników ale tak to ja też potrafie.
Jakie mam objawy. Samochód gdy rusza albo przy zmianie biegów tak lekko warczy. Nie jest to odgłos z silnika ale gdzieś obok. jakby coś pukało. W momencie gdy ma za małe obroty do biegu najbardziej. Załóżmy że jade i skręcam na dwójce , samochód jedzie wolno, i na dwójce za zakrętem dając mu gaz zaczyna warczeć. takie trrrrrrrr. Potem jak nabierze obrotów tego nie ma. Chyba że dostanie znowu dużych obrotów. nie wiem czy mi źle ten przegub zrobili, czy co. Pomóźcie bo bardzo mnie to wnerwia. A mechanicy jak zauwazyłem są zieloni. |
|
|
|
 |
|
Holcu
Administrator

Porządkowy
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
huri_khan
to mój samochód

Model Opla : ASTRA 2 1,6 16V
LPG: NIE
Punkty zdobyte: 52
|
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 12:26
|
|
|
| Nie widząc samochodu to strzelam w piastę. |
|
|
|
 |
brzoza

Model Opla : Astra Y20DTH
Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2007 Posty: 2491 Skąd: Zabrze Punkty zdobyte: 105
|
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 12:40
|
|
|
| Cytat: | | Nie widząc samochodu to strzelam w piastę. |
Może to być wieloklin w piaście w którą wchodzi przegub lub krzyżak na półosi |
|
|
|
 |
scal12 [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 16:36
|
|
|
| przegób wewnętrzny prawdopodobnie |
|
|
|
 |
|
Holcu
Administrator

Porządkowy
|
|
|
|
|
kongresmen [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 21:48
|
|
|
| heh, a czy ktos mi podpowie gdzie moge znaleść schemat tego ustrojstwa?? Jeżeli chodzi o piaste czy przegub, to mogę powiedzieć tyle tylko, że to zaczyna warczeć przy ruszaniu, przy wciskaniu gazu. kiedy silnik jest obciążony. Gdy ma już swoje obroty to już tego nie ma albo jest mało słyszalne. Także może jeszcze jakieś typy... please... |
| Ostatnio zmieniony przez kongresmen Nie Lut 24, 2008 21:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maniek02
MANIEK

Model Opla : Corsa 1.2i x12sz
LPG: NIE
Punkty zdobyte: 20

|
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 21:58
|
|
|
być może tak jak pisza moi poprzednicy to moze być cos z przegubem..... ja w swojej cosiarce tez ma podobne odgłosy gdy np dojezdzam do świateł zwalniam i np nie zredukuje i dusze ja np na załozmy na 3 to słychac takie własnie trrrrr trrrrr ale w moim wypadku jest to na 100 % tłumik potem gdy silnik wejdzie na obroty to zanika.....
[ Dodano: Nie Lut 24, 2008 21:01 ]
Jeżeli chodzi o piaste czy przegub, to mogę powiedzieć tyle tylko, że to zaczyna warczeć przy ruszaniu, przy wciskaniu gazu. kiedy silnik jest obciążony. Gdy ma już swoje obroty to już tego nie ma albo jest mało słyszalne
ja bym obstawał za tłumikiem..... moze byc oberwane któreś z gum trzymajaca tłumiki i wali gdzieś po podłodze.... sprawdz to!!!! |
|
|
|
 |
ja37
street killer

Model Opla : corsa B c20xe
Zaproszone osoby: 6
LPG: no
Wiek: 39 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 12133 Skąd: Ziemia Obiecana :)
Punkty zdobyte: 148
|
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 22:35
|
|
|
| Może odbiegnę od tematu, ale u mnie dziwne odgłosy daje przy właśnie ruszaniu łożysko w kolumnie kierowniczej, to dolne. |
|
|
|
 |
rafaln1
Rafał

Model Opla : CB X12SZ
LPG: Nie
Punkty zdobyte: 19
|
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 00:35
|
|
|
| ja37 napisał/a: | | u mnie dziwne odgłosy daje przy właśnie ruszaniu łożysko w kolumnie kierowniczej, to dolne. |
A u mnie to samo tyle że przy skręconych kołach i raczej oba łożyska już dają sie we znaki. I strasznie stukają przy hamowaniu. |
|
|
|
 |
|
Holcu
Administrator

Porządkowy
|
|
|