Napraw Sam Swoje Auto
Zaloguj się:

Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:

Strona główna Home | Redakcja | Współpraca | RSS | Statystyki| Użytkownicy| Grupy

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
mariusz1976
[Twój profil został usunięty!]

Wysłany: Pią Lip 03, 2009 13:14    Klekot na zimnym silniku

Witam czy ktoś z was zegulował zawory w silniku 1,7 CDTI 2004 , ponoć się wymienia jakieś płytki , i może ktoś wie jakie to są koszty dziękuję za odpowiedź.

holcu
Naczelny Wódz :)

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
Dawid.X

Wysłany: Pią Lip 03, 2009 16:02    

Witam. Ja mam ten sam problem, silnik chodzi koszmarnie w zakresie obrotów 1500-2200. Niedawno kupiłem Merivę, ma oryginalny przebieg 125 tyś km a chodzi gorzej niż 1.7 dti z przebiegiem ponad 200 tyś. Także przyłączam się do pytania, czy da się coś z tym zrobić? Dlaczego w ogóle się tak dzieje skoro luzy zaworowe są regulowane hydraulicznie?

holcu

Adsense :

Opel Corsa
argasiu

Wysłany: Pią Lip 03, 2009 18:57    

Witam
Nie obraźcie się Panowie ale ten typ tak ma. Było to poruszane wielokrotnie na forum. Na zimnym silniku takie rzeczy się dzieją, ja k się rozgrzeje to jest ok.

holcu

Adsense :

Opel Corsa
mariusz1976

Wysłany: Sob Lip 04, 2009 21:00    

Do kolegi Dawid.X Kolego w środę stawiam autko na tą regulację zaworów, mechanik sam stwierdził że pracuje zaglośno, ponoć te silnki mają różnie wyregulowane zawory , dlatego tak się to dzieje, u mnie na zimnym to jest makabra i to właśnie w przedziale obrotów 1500-2500 potem to znika, na ciepłym silnkiu nie słychać tego tak mocno ale daje się to we znaki , po naprwaie może napiszę coś wiecej moje auto też ma przebieg podobny do twego także zobaczymy.

marmi 
Kamikadze

Model Opla : Corsa c Z17DTH
LPG: hy?

Punkty zdobyte: 39
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 12:07    

Witam

Koledzy i co z praca tego zimnego silnika?? wyregulował ktoś te luzy i nie ma już tego stukania na zimnym czy dalej jest??

Dawid.X

Wysłany: Wto Lis 03, 2009 20:38    

Mój dalej klekocze niemiłosiernie, nic z tym nie robię, bo nie wiem co zrobić... Widocznie ten system hydraulicznej regulacji zaworów szlag trafił i tyle.

marmi 
Kamikadze

Model Opla : Corsa c Z17DTH
LPG: hy?

Punkty zdobyte: 39
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 22:50    

Dawid.X napisał/a:
Mój dalej klekocze niemiłosiernie, nic z tym nie robię, bo nie wiem co zrobić... Widocznie ten system hydraulicznej regulacji zaworów szlag trafił i tyle.
na początek w tym silniku nie ma hydrauliki do regulacji luzów.... Luzy reguluję się płytkami ręcznie...

Ja już na 99% jestem pewny że to niewłaściwy luz zaworowy w poniedziałek auto idzie na jego kontrole i regulację i wtedy się okaże dokładnie :D

Dam znac co wyszło i jak sie zachowuje silnik...

bobibankienobi

Wysłany: Nie Lis 15, 2009 11:28    

marmi, Witam kolegę mam merive z silnikiem 1.7cdti i na zimnym siniku na biegu jałowym chodzi cicho ,gdy ruszam w przedziale ok.2000obr. zaczyn a sie walenie metaliczne stukanie jak złapie temp. jest ok.Prosba jezeli wiecie co to jest za usterka prosz napiszcie z góry dziekuje(nr tel.602786853)

jazuu 
Y17DT

Model Opla : Meriva 1.7 DTI

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Nie Lis 15, 2009 17:24    

bobibankienobi napisał/a:
mam merive z silnikiem 1.7cdti i na zimnym siniku na biegu jałowym chodzi cicho ,gdy ruszam w przedziale ok.2000obr. zaczyn a sie walenie metaliczne stukanie jak złapie temp. jest ok.

w moim 1.7 DTI tez strasznie wali na zimnym, dokłądnie tak jak kolega opisal. Jutra meriva idzie na wymianę rozrządu, wiec przy okazji mechanik ma na to popatrzeć. Dam znać co z tego wyszło.

Dziś odebrałem Mery od mechanika, byl wymieniany rozrząd, olej i elementy zawieszenia.
Na jego klekotanie powyżej 2tys. stwierdził ze TTTM i skoro silnik równo i ladnie pracuje na jałowym i pozniej po rozgrzaniu to nie ma się czym przejmować. Mówil ze na 100% to nie beda luzy zaworow, bo wtedy klekotałby cały czas.
Nie wiem czy jechac w jakies inne miejsce na konsultacje czy poprostu lać ropke i cieszyc sie z jazdy na ciepłym silniku ;)
Ostatnio zmieniony przez jazuu Wto Lis 17, 2009 19:14, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: