Opel

Opel Forum Strona Główna Opel Home Grupy Klubowicze Forum Mapa Mapa Polski Fotoradarów Statystyki Wyszukiwarka Serwisu SZUKAJ Wyszukiwarka Serwisu Statystyki Rejestracja Mapa Polski Fotoradarów Zaloguj Wyloguj się z Portalu

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kola
Wto Lut 17, 2009 21:01
Autor Wiadomość
markusp86
[Twój profil został usunięty!]

Wysłany: Sob Lis 24, 2007 01:05   Meriva 1.7CDTI 100KM --> 125KM

Witam :)

Chciałby dowiedzieć się czy podniesienie mocy w Merivie 1.7CDTI ze 100KM do 125KM faktycznie jest jedynie kwestią chipingu elektronicznego?

Jeżeli tak to jak wygląda spalanie przy wyższej mocy.

Czy ktoś juz tego próbował?

Pozdrawiam.

Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
joseph

Wysłany: Wto Lis 27, 2007 21:00   

Jeśli masz na myśli ostatnią merivę i silnik 1.7 dth 74KW to chiptuningiem i wiekszym intercoolerem wyciągniesz bezpiecznie 120 KM i ~320 NM.
Niektórzy twierdzą że robią 130 KM ale to raczej ściema bo powyżej 120 KM zaczyna dymić na czarno z wydechu i zapala się check engine spowodowane zbyt dużym ciśnieniem doładowania. Spalanie jeśli nie będziesz za ostro pałował nie powinno wzrosnąć.
Mi ten sam silnik po chipie jak na razie wytrzymuje trzeci rok jazdy bez awarii a moja opinia jest taka że ten silnik po chipie bardzo fajnie przyśpiesza. Minus to taki że trzeba bardzo dbać olej, filtry, sprzęgło etc. Do czasu aż nie przeszedłem na olej motula musiałem trochę oleju dolewać po jeździe autostradowej.

PS nowe 1.7 cdti 110 i 125 KM różnią się podzespołami od tego 100 KM
Ostatnio zmieniony przez joseph Wto Lis 27, 2007 21:04, w całości zmieniany 3 razy  

Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
mikad

Wysłany: Czw Lis 29, 2007 00:00   

joseph napisał/a:
Jeśli masz na myśli ostatnią merivę i silnik 1.7 dth 74KW to chiptuningiem i wiekszym intercoolerem wyciągniesz bezpiecznie 120 KM i ~320 NM.

Tylko że kolega joseph ma astre a tam jest inny układ zasilania. W merivie siedzi denso a jego sterownik jest nie lubi jak mu się grzebie w oprogramowaniu i często odmawia współpracy. Poza tym ciekawe jak długo pociągnie sprzęgło jak mu dorzucimy tak ze 60nM. Nad oprogramowaniem ECU specjaliści w fabryce pracują miesiącami a tu macher załaduje coś tam w 5 minut, pobuja furaka na hamowni podwoziowej i już klient podpala się jak mu krzywa na wykresie rośnie. Gdyby była możliwość bezpiecznego dorzucenia mocy to pewnie producent zrobiłby to w fabryce.

joseph

Wysłany: Czw Lis 29, 2007 22:51   

w nowej merivie 1.7 cdti 100 KM na 100% występuje /też/ silnik isuzu z osprzętem bosh`a.

Tarcza sprzęgła jest z mocniejszego diesla i wytrzyma więcej momentu o ile ktoś z niej nie będzie strzelał.

A co do reszty to nie chcę dyskutować.

venom24
Akcesoria Tuningowe

Model Opla : Opel24
Zaproszone osoby: 126
Największy sklep tuningowy

markusp86

Wysłany: Czw Lis 29, 2007 23:05   

Na stronie Opla w danych technicznych dla silnika 1.7cdti z 6 biegową skrzynią podana jest moc 125 KM. Moja meriva sprowadzona jest ze szwajcarii i ten sam silnik z tą samą skrzynią ma moc 100 KM. I właśnie dlatego zastanawia mnie po co ograniczono moc i czy jest bezpieczna możliwość podniesienia jej do tej podanej w polskim katalogu.

Wielkie dzięki za jakiekolwiek info:)

joseph

Wysłany: Pią Lis 30, 2007 14:53   

zawsze pierwsze skrzypce gra koszt produkcji - gdy wypuszczali 1.7 cdti na rynek 100 KM było w miarę konkurencyjne a obecnie to już za mało, druga sprawa to montaż wytryskiwaczy, turbosprężarki, innego dolotu oraz kilku innych podzespołów w wersji
125 KM.
Sam blok silnika się nie zmienił. Ja gdy zużyją mi się wtryskiwacze oraz turbo zakładam właśnie te od 125 KM, nad krótszym dolotem się zastanowię gdy obejrzę dokładnie jak w tym silniku idą rury od intercoolera

paramonov

Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 22:01   

Witam,

Pozwólcie, że wtrącę się do dyskusji bo trochę w tym temacie narosło mitów, wiec posaram się trochę wyjaśnić (na co dzień mam wiele do czynienia z tymi silnikami)
- wersje 110/125 KM są nowszą generacją wersji 100KM
- wersje 110/125 KM mają identyczne komponenty różnią się tylko ECM'em
- obie generacje różnią się ponad połową części (m.in elektronika, blok silnika, turbo)
- obie generacje pracują na systemie Denso, Bosch'a znajdziecie tylko w Astrze

pzdr

ps. w razie jakichkolwiek pytań, wątpliwości służę pomocą :)

Odpowiedz do tematu
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: