|
|
| Autor |
Wiadomość |
astrat34
Model Opla : astra
Wiek: 24 Dołączył: 04 Sty 2008 Posty: 5 Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 16:33 montaz lpg 2 generacji
|
|
|
Witajcie forumowicze
mam zapytanie gdzie powinno sie montowac prawidlowo mikser instalacji gazowej chodzi mi o miejsce czy przed przepustnica czy za nia i 2czesc pytania co z silniczkiem kokowym ktory powinien dozowac powietrze na biegu jalowym a jak mamy mikser zamontowany to dozuje juz powietrze z gazem wymieszane .Jak wiec powinno byc to prawidlowo zmontowane ?Nie chodzi mi w tym miejscu o opinie ze mozna tak albo ze tak jest prosciej chce sie dowiedziec jak powinno byc prawidlowo.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
york
Model Opla : Calibra 2.0 8v
Dołączył: 22 Lis 2007 Posty: 93 Skąd: Elbląg Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 23:24
|
|
|
co do pierwszej czesci Twojego pytania,montaz miksera ZA przepustnica,raczej nie wchodzi w rachube.w wielu przypadkach iewykonalne,niepotrzebne i nawet szkodliwe.
mikser winno sie zamontowac najdalej jak to tylko mozliwe (zachowujac rozsadek) od przepustnicy,w kierunku dolotu.w cali optymalnym miejscem jest wrzucenie go pomiedzy obudowe filtra pow. a przeplywke.ja mam tak to rozwiazane i nie narzekam (zreszta zamontowanie go dalej,raczej byloby niemozliwe i glupie).generalnie chodzi o wydluzenie drogi,jaka musi pokonac mieszanka gazowo-powietrzna,zanim wpadnie do cylindra,w celu dokladniejszego jej wymieszania.
co do 2-giej czesci,silniczek krokowy,montuje sie na przewodzie doprowadzajacym gaz do miksera,wiec w zaden sposob,nie reguluje on ilosci powietrza,a juz tymbardziej tylko na wolnych obrotach.krokowiec w instalacji 2-gen sluzy do uzyskania mieszanki stechiometrycznej w mozliwie maxymalnym zakresie obrotow (objasniajac:ma zwiekszyc lub zmniejszyc (wtedy kiedy potrzeba) ilosc podawanego gazu,aby uzyskac odpowiednia wartosc lambda)
czepiajac sie do szczegolow,silniczek krokowy (attuator) winien byc zamontowany
mozliwie blisko miksera,aby zniwelowac dlugosc czasu reakcji na jego ruchy,poprzez gaz zgromadzony w odcinku weza dzielacego go od miksera,ale to na prawde juz szczegoly,ktore w praktyce nic nie daja.
PS; sam montujesz? |
|
|
|
 |
astrat34
Model Opla : astra
Wiek: 24 Dołączył: 04 Sty 2008 Posty: 5 Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 18:11
|
|
|
| nie montuje tylko probuje dojsc jak mpowinno byc prawidlowo a to jst w aucie kolegi astra 1 93 rok silnik 1.6 1 punkt ja mam astre ale 16v i sekwencja wiec cala ta mixerowa zabawa odpada |
|
|
|
 |
york
Model Opla : Calibra 2.0 8v
Dołączył: 22 Lis 2007 Posty: 93 Skąd: Elbląg Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 23:37
|
|
|
| wszystko oki,tylko jesli mowimy o jednopunkcie,to sytuacja moze sie deczko zmienic bo mamy inny uklad dolotowy.w takim przypadku,raczej montuje sie cos na podobe podstawki pod gaznik,badz pod obudowe filtra,a reszta zostaje jako standart |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|