Co dobrze zrobić jeśli leży w skomplikowanej pozycji,a trzeba go wyjąć z wozu?
Myślę ze sam jesteś w stanie stwierdzić co można zrobić-jak myślisz co jest lepsze - trup z całym kręgosłupem (bo np. się spali) Czy żywy człowiek na wózku?
Istnieje specjalna technika wyciągania osób z samochodu - bez używania specjalnych narzędzi - ale niestety nie da się jej opisać - musi się ją pokazać!
Bez rendgen'a w oczach nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy ktoś ma złamany kręgosłup - istnieją techniki badania - ale ja uważam (i wielu ludzi, którzy naprawdę się na tym znają też) że one mogą przynieść więcej szkody niż pożytku - jeśli ktoś nie umie zrobić tego prawidłowo.
Myślę że nie jest tu konieczny szósty zmysł - tylko zdrowy rozsądek - wystarczy że będziesz podejrzewał o złamanie kręgosłupa każdą osobę która uległa wypadkowi komunikacyjnemu!
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Istnieje specjalna technika wyciągania osób z samochodu - bez używania specjalnych narzędzi - ale niestety nie da się jej opisać - musi się ją pokazać!
Jednym z pkt programu Opel Tuning Show powinien byc pokaz technik ratowniczych
I chyba mamy juz kogos kto sie tym zajmie
Model Opla : astra G 1,6 8V
Wiek: 40 Dołączył: 06 Cze 2006 Posty: 3307 Skąd: Pobiedziska
Wysłany: Czw Lut 01, 2007 14:38
NIESWIADEK napisał/a:
Myślę ze sam jesteś w stanie stwierdzić co można zrobić-jak myślisz co jest lepsze - trup z całym kręgosłupem (bo np. się spali) Czy żywy człowiek na wózku?
Tu bym polemizował,bo gdyby mnie to spotkało,to wolałbym bezboleśnie się sfajczyć.ZUS też bylby częśliwy,bo zaoszczędziłby na rencie.
Model Opla : Kadett E C14NZ LPG
Zaproszone osoby: 1
LPG: Tak
Wysłany: Czw Lut 01, 2007 21:43
NIESWIADEK napisał/a:
zibi napisał/a:
Co dobrze zrobić jeśli leży w skomplikowanej pozycji,a trzeba go wyjąć z wozu?
Chodzi o chwyt Rauteka(czy jak się to pisze)?
Osoby poszkodowanej nie powinno się wyciągać z pojazdu w sytuacji, kiedy nie istnieje konieczność jej ewakuacji np. kiedy auto się nie pali, nie trzeba wykonać RKO.
zibi napisał/a:
lord_wiader napisał/a:
Oczywiście odbijało się to w ocenach
Kujon,kujon!!!
Niczego się nie uczyłem w domu, wszystkiego uczyłem się w szkole, bo to w przeciwiestwie do np. funkcji kwadratowej może się w życiu przydać Niestety...
Pokaz jak najbardziej, moze nawet jakięś cwiczenia na tych manekinach bez nóg?
Przyznam że "napompowałem" się tych manekinów w życiu
Zaczynałem 10 lat temu - w tym czasie wytyczne zmieniały się trzy razy
Ale pamiętam do tej pory każde postępowanie!
Każda akademia medyczna jest bardzo chętna w organizowaniu takich pokazów - szczególnie Wrocław, Łódź i Szczecin - Wrocław organizuje rewelacyjne pokazy podczas konferencji z medycyny ratunkowej - odbywają sie w kwietniu!
Mam do Wszystkich pytanie!!!!
Co wozicie w apteczce?
Jeśli ją macie w samochodzie - bo wiem ze wiele osób nie ma!
Ostatnio zmieniony przez zibi Pią Lut 02, 2007 07:55, w całości zmieniany 1 raz