|
|
| Autor |
Wiadomość |
emzz
emzz
Model Opla : Atra II Kombi '00
|
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 11:57 Na gazie gasnie... na benzynie szarpie na niskich obrotach
|
|
|
WItam
taki mam problem z moja astra II 2000...
na benzynie ponizej 2 tys. obrotów szarpie jakby mu sie paliwo konczylo, powyzej 2tys. obrotow zero problemow... na gazie, tez smiga wszystko lux, ale jak odpuszcza pedal gazu to obroty spadaja calkowicie do zera az sie wylacza silnik... wiec musze go trzymac powyzej 2tys. zeby nie zgasl...
co to kurde... moze byc
pozdrawiam
i dziekuje za odpowiedz |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
master22221
Master22221

Model Opla : Astra G
Wiek: 48 Dołączył: 13 Lis 2007 Posty: 52 Skąd: Gdynia, Polska
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 12:10 Re: Na LPG gasnie na benzynie szarpie na niskich obrotach
|
|
|
Po pierwsze, nie wiemy jaki masz silnik, dokładne oznaczenie, w roku 2000 było 8 silników benzynowych...
Po drugie - wymrugaj błędy spinaczem (dla przypomnienia: złacze diag: 5+6 i liczysz błyski CE), będzie coś wstępnie wiadomo...
W obu przypadkach nie wiadomo, czy silnik ma za bogato, czy za ubogo... Przyczyna może być wspólna lub dwie niezależne...
A teraz wstępne hipotezy:
Benzyna i LPG:
Nieszczelny dolot - zasysa lewe powietrze, znaleźć nieszczelność
Filtr powietrza - sprawdzić, wymienić
Potencjometr TPS - sprawdzić, może uszkodzony
MAP sensor - sprawdzić (poprzez podmianę sprawnego), wymienić
Benzyna:
Silniczek krokowy b. jałowego - wyczyścić.
ECM - zresetować, np. przez odłaczenia aku, sprawdzić, czy pomogło
Przepływka - nie wiem, czy masz, może uszkodzona
LPG:
Instalka i parownik- regulacja pracy na wolnych obrotach, ustawienie emulacji sondy lambda (wpływa na jazdę na benzynie)
Filtr LPG - wymiana
Pozdr. |
|
|
|
 |
emzz
emzz
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 13:14
|
|
|
dzieki za odpowiedz.
silnk to: 1.6 16V.
dzisiaj bylem w gazowni i gosciu skalibrowal gaz i poki co wszystko smiga pieknie. Nie dusi sie na niskich obrotach, wszystko cacy... zobaczymy czy dlugo tak bedzie,
jakie mozliwosci zostaly wyeliminowane w ten sposob? |
|
|
|
 |
master22221
Master22221

Model Opla : Astra G
Wiek: 48 Dołączył: 13 Lis 2007 Posty: 52 Skąd: Gdynia, Polska
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 13:36
|
|
|
| emzz napisał/a: | | silnk to: 1.6 16V. | Czyli mój silnik. Problem będzie się powtarzał - Multec jest wrażliwy na złą emulację sondy i zaśmieca sobie adaptacje na LPG. Ja mam emulację H/L=800ms/600ms, jest lepsza od fabrycznej 625/625.
| emzz napisał/a: | | jakie mozliwosci zostaly wyeliminowane w ten sposob? | Ja mam wiedzieć? Na jakiej podstawie? Spytaj gazownika...
Pozdr. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
emzz
emzz
|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 08:58
|
|
|
ok, bylem w oplu, zalatwili od reki...
podaje rozwiazanie mojego problemu dla osob szukajacych w przyszlosci...
zepsuty byl Zawór recyrkulacji spalin EGR i auto dusilo sie swoimi spalinami... Mozna go wyczyscic, ale moj byl zepsuty. Na allegro zawor kosztuje 250zl. Ale wiem ze mozna kupic jeszcze taniej
Na komputerze podczas diagnozy nie wyszlo nic innego. Auto jezdzi jak sie patrzy.
Dziekuje za zainteresowanie.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|