Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Nawigacja + komputer
Autor Wiadomość
kiston
[Usunięty]

Wysłany: Pią Maj 12, 2006 08:34   Nawigacja + komputer

Witam!
Pierwszy post więc witam serdecznie mam ndzieję, że zagoszczę na forum dłużej i nie z problemami a jako zadowolony i szczęśliwy posiadacz opla.

Ale do rzeczy: Obnoszę się z zamiarem kupna Opla Omegi 2.2 DTI z 2003 roku (import Niemcy).

Jak w temacie:
1. Auto posiada fabryczną nawigację - czy jest możliwość wczytania do niej mapy Polski. Szukałem na forum w necie i nie za bardzo znalazłem cokolwiek w tym temacie. Generalnie są mapy do aut opla starszych oraz do zupełnie nowych z lini opla.
2. Auto wyświetla i wymawia komunikaty w języku niemiecki. Czytałem na forum o możliwości zmiany języka komunikatów np. na angielski( i taki mnie interesuje) - czy zmiana języka z niemieckiego na angielski odnosi się również do wymawianych komunikatów czy tylko do wyświetlanych. Jednym słowem auto po zmianie języka wyświetla angielski ale gada nadal po niemiecku.

No i jeszcze jedno jak najlepiej zorientować się czy nie był cofany licznik w tym aucie. Bo nie ukrywam że serwis zaoferował mi kontrolę auta pod kątem bezwypadkowości powłoki lakierniczej ale stwierdził że rzeczywistości przebiegu nie jest w stanie stwierdzić. Oczywiście wiem o takich domorosłych sposobach jak mieszek zmiany biegów, obtarcie kierownicy, tapicerka itp. CHodzi mi bardziej o jakiś taki fragment jak np. podnieść maskę zobaczyć na jakieś nakrętki które powinny być np zaplombowane czy coś takiego. Nie miałem do tej pory opla więc nie mam z nimi doświadczenia a nie chcę się naciąć.

Pytania może są naiwne ale liczę na pomoc ekspertów.
Z góry dziękuję za pomoc i do następnych postów.

kiston

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
holcu 
Administrator

Zaproszone osoby: 1
LPG: Nie
Wysłany: Pią Maj 12, 2006 13:10   

Z nawigacją w Polsce - to jest jedna wielka porażka, aczkolwiek odpowiadając na twoje pytanieto jest możliwość, ale ....

- gdy będziesz jej używał stwierdzisz po pewnym czasie, że wolisz jeździć bez niej niż z nią.
Powód jest jeden bardzo mała dokładność map polski.

Ja miałem wersje do mercedesa z roku 2004 i na jej podstawie zdecydowanie stwierdzam, że wolę jeździć na CB niż na NAVi.

Inaczej to się ma w krajach zachodnich - tam to czysta przyjemność jeżdzenia na navigacji. Sam często jeżdze po drogach naszych zachodnich sąsiadów i aż chce się jeżdzić.

Nie sądze by przez te 2 lata coś się zmieniło. Co do map musisz spojrzeć jaki komputer obsługuje twoją nawigację - ja w mercedesie mam Blaupunkta i map do nich troszkę jest.

1. Allegro
2. Salon Samochodowy
3. P2P
4. Inne

Co do komend to niestety nie jestem w stanie Ci udzielić odpowiedzi.

kiston
[Usunięty]

Wysłany: Pią Maj 12, 2006 15:24   

Dzieki za informację.

Liczę jeszcze na drogie koleżenstwo w kwestii komputera.

No i ten przebieg jak sprawdzic???

Pozdrawiam
kiston

Robo
[Usunięty]

Wysłany: Pią Maj 12, 2006 16:09   

Przebiegu nikt ci nie poda. Prawda jest taka że wszystko można cofnąć i wszystko zmienić :x

Co do tego czy będzie wyświetlało po angielsku a mówiło po niemiecku to nie wiem ( nie wiedziałem nawet że komp w omie C mówi ) :roll: :roll: :roll: :roll: Jedynie możesz sie dowiadywać w serwisie czy jest taka opcja w twojej omedze przewidziana (bo w B były tylko po np niemiecku, oraz takie w których były np 2 - 3 języki)

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

18%
67%
81%
holcu 
Administrator

Zaproszone osoby: 1
LPG: Nie
Wysłany: Pią Maj 12, 2006 16:49   

Wiesz, najlepiej musisz swoim okiem rzucić na grubość tarcz hamulcowych, stan pedałów, gałki biegów, siedzien, wytarcia kierownicy, grubość opon.

Sam ostatnio kupowałem 2 tyg temu peugeota 407, co ciekawe objeżdziłem 3 dni w Hamburgu po salonach, auto hausach. Powiem jedno czasami fajnie wygląda jak auto ktore ma 23 tys km ma starte laczki bo raczej coś takiego jest niemożliwośćią.

Ostatecznie kupiłem autko z jazdy testowej z salonu peugeota i nachodzi mi pytanie skoro kupiłem auto z salonu bezwypadkowe z 1200 km przebiegiem to czy w Polsce muszę robić przegląd ? Auto z salonu 1 właściciel.

2 pytanie czy jeśli mam pojemnośc 1997 to łapię się na akcyzę do 2 litrów czy i płacę 3.2% czy powyżej 2 litrów i płacę ok 13%.

Noi kolejne pytanie czy jesli w niemczech kupiłem po cenie netto to w Polsce płacę Vat ? Czy jestem zwolniony od podatku - przepraszam, że nie w temacie ale się rozkręciłem a informację te mogą pomóc naszemu koledzę, który też jedzie po autko

Tomcio-Paluszek
[Usunięty]

Wysłany: Pią Maj 12, 2006 19:47   

Co do nawigacji to czy to jest ta fajna z kolorowym ekranem czy ten mały szajs koło radyjka ??

kiston
[Usunięty]

Wysłany: Pią Maj 12, 2006 20:31   

holcu napisał/a:
2 pytanie czy jeśli mam pojemnośc 1997 to łapię się na akcyzę do 2 litrów czy i płacę 3.2% czy powyżej 2 litrów i płacę ok 13%.

Moim zdaniem zapłacisz 3,2 % bo do 2 litrów pojemności wszystko co ponad 2 akcyza juz wieksza.

Co do nawigacji to nie wiem czy jest kolorowa ale znajduje się po prawej stronie zegarów tam gdzie jest komputer

Jeszcze co do przebiegu : sprzedający deklaruje 90.000 auto 2003 rok. Wydaje mi sie troche mało....)jak na warunki niemiecki) Widziałem tylko zdjęcia i wygląda jak igła. (na zdjeciach). No i to co zastanawia to cena ktora jest nizsza o jakies 1500 eur od takich samzch autek ale np z wiekszym przebiegiem.

Pozdrawiam

Tomcio-Paluszek
[Usunięty]

Wysłany: Pią Maj 12, 2006 20:57   

Cytat:

Co do nawigacji to nie wiem czy jest kolorowa ale znajduje się po prawej stronie zegarów tam gdzie jest komputer

To wygląda na to, że będziesz miał ten fajny kolorowy ekranik :wesoly:

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

18%
67%
81%
kiston
[Usunięty]

Wysłany: Pią Maj 12, 2006 21:01   

Może i fajny ale co z tego skoro i tak w wiekszości poruszam się po Polsce i mapa Niemiec nie przyda mi sie do niczego... :cry:

Tomcio-Paluszek
[Usunięty]

Wysłany: Pią Maj 12, 2006 21:12   

Ale przynajmniej komunikaty komputera będziesz miał w kolorze. A co do map polski to chyba rzeczywiście możesz zapomnieć :(

Odpowiedz do tematu