|
|
| Autor |
Wiadomość |
brzoza

Model Opla : Astra Y20DTH
Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2007 Posty: 2490 Skąd: Zabrze Punkty zdobyte: 105
|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 19:38
|
|
|
| skwar0 napisał/a: | | Czy niesprawny EGR mógł coś uszkodzić, np sondę lambda. Przez co silnik jeżdzi na zbyt bogatej mieszance |
Kol.skwar0, bo już się pogubiłem w tym wszystkim Silnika nie zmieniałeś . masz ten sam Więc mieszanki tam niema tylko wtrysk ON- do cylindra wypelnionego powietrzem. Więc sonda lambda też nie potrzebna i nie jestem pewien czy masz ja zamontowana ,bo nie wszystkie silniki ją mają EGR natomiast jest w kilku modelach ze względu na środowisko .I jest to utrapienie tych silników , sterowane elektronicznie i pod ciśnieniem . Więc każde spadnięcie lub pęknięcie przewodu , lub niewydolność pompy vacum , zasyfiony kolektor dolotu , uszkodzony zawór lub elektrozawór powoduje to szarpanie nie wchodzenie na obroty itp. Więc można by tu wymieniać jeszcze kilkanaście przyczyn ,bo jest to temat morze W niektórych przypadkach jak juz sam sie przekonałeś nawet mechanicy mający do tego odpowiedni sprzęt maja z tymi usterkami kłopot. A nikt nie mówił ze będzie dobrze przed zakupem Czym będzie starszy tym i problemów i wydatków będzie więcej .U ciebie tak mi sie wydaje że EGR kosztuje ponad 1200zl. |
| Ostatnio zmieniony przez brzoza Wto Kwi 01, 2008 17:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Holcu
Administrator

Porządkowy
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
skwar0 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 06:31
|
|
|
EGR jest i oryginał kosztuje 450 pln. Właśnie jest po wymianie-- nastąpiła wielka poprawa.
Zostały jeszcze te szarpnięcia. Sonda lambda jest w tym silniku i jest cholernie droga bo 400 pln. |
|
|
|
 |
brzoza

Model Opla : Astra Y20DTH
Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2007 Posty: 2490 Skąd: Zabrze Punkty zdobyte: 105
|
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 17:41
|
|
|
| skwar0 napisał/a: | | EGR jest i oryginał kosztuje 450 pln |
No to masz szczęście kol.skwar0, że w tym silniku jest taki tani EGR. Bo tak jak wczesniej napisałem są też montowane te za 1300żł. Zobacz sam. http://moto.allegro.pl/it...i_egr_opel.html |
|
|
|
 |
|
|
|