Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Niepokojące odgłosy z silnika.
Autor Wiadomość
kubazw 
kubazw

Model Opla : firmowe Movano he he
LPG: nie

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 14:32   

Mogły by puścić no rozumiem ale już chyba by ten silnik szlag trafił ja naprawde go nie oszczędzam piłuje go do 160 do 170 na dobrej trasie i nic się nie dzieje po rozgrzaniu silniczka jest ciszej ale i tak to słychać.

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

brzoza 

Model Opla : Astra Y20DTH

Punkty zdobyte: 105
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 15:24   

kubazw napisał/a:
Mogły by puścić no rozumiem ale już chyba by ten silnik szlag trafił

Wcale by nie trafił to jest pierścień a sworzeń nie wypadnie bo go trzyma cylinder .Nie musi nawet wypadać pierścień a tłok może dostać luzu. Ale to są tylko sugestie i nie bierz sobie to za czarny scenariusz . Ale tu na tym forum już były stuki tłoka i to w astrze. Może to być również jakaś błahostka osłona itp. :roll: Jeżeli jednak przemawiać będzie że w silniku to zdjął bym jednak tą pokrywę i na pweno będzie lepsza diagnoza. :roll:

scal12
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lut 24, 2008 16:33   

Co tu gdybać 120tyśkm to chyba za mało jak na zuzycie popychaczy,ale ostra jazda 160-170 takim małym samochodem może mu na dobre nie wyjść,najlepiej jedz do dobrego warsztatu (jak taki znajdziesz) i wszystko sie wyjasni a jak dalej pojezdzisz z takimi stukami to może sie okazać ,że już Twój silnik nie pojedzie więcej 170km/h :)

kubazw 
kubazw

Wysłany: Nie Lut 24, 2008 16:48   

Wiadomo że wszystkie popychacze nie są zużyte wystarczy jeden i już stuka,a jak wymieniać to wszystkie,tak uważam bo po kilku tys.km.sie może okazać że następny stuka i znowu naprawa :( Jutro jadę do mechanika niech osłucha mój silniczek,oby tylko się nie okazało że się powoli kończy! :( Tak czy siak autko musze naprawić :!: :( :(

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

artekwalczak
[Usunięty]

Wysłany: Pon Lut 25, 2008 20:52   

witam,
Daj znać jak już wrócisz od mechanika, bo u mnie tez słychać stuki z tym ze ja popychacze wymieniłem jakiś 1000 km temu a mam przejechane 135 tys ale grały wiec wymienilem. Teraz te stuki tylko na zimnym mnie niepokoją ale z olejem jest chyba wszysko wporzadku kontrolka mi sie nie zapala a mialem robioną uszczelke pod glowicą i oleju mi nie bierze bo zrobiłem po wymianie 20 tys. Mam takie pytanie czy może ktoś napisać jakie są przyczyny jesli te panewki sazepsute oprócz stukania???

kubazw 
kubazw

Wysłany: Pon Lut 25, 2008 21:31   

Z tego co wiem to stuki na zimnym mogą być słyszalne od popychaczy bo wiadomo sa hydrauliczne i po rozgrzaniu jest ok.U mnie padła diagnoza popychacze hydrauliczne dziś mechanik stwierdził :!: Jakby to były panewki to raczej miałbyś problemy ze smarowaniem i kontrolka mogłaby Ci się zapalać i stukało by cały czas nie tylko na zimnym silniku!Skoro popychacze masz wymienione to nie mam pojęcia co tam jeszcze może stukać :?: Jedno co mi przychodzi na myśl to wałek rozrządu(wytarte krzywki),ale nie wiem czy takie są objawy? U mnie stuki slychać ewidentnie z głowicy najgorzej jest na zimnym silniku po rozgrzaniu jest ciszej ale i tak słychać!

artekwalczak
[Usunięty]

Wysłany: Pon Lut 25, 2008 21:55   

mechanik stwierdzil ze walki sa ok. Jedno mi przyszlo do głowy ze podjade gdzies do mechanika zeby mi zmierzyl cisninieoleju i tu pewnie spraw sie wyjasni. Jesli masz popychacze do kupna do polecam goscia z allegro o niku zamax ja kupilem u niego popychacze za 22 zl sztuke firmy HP a INA ma po 32 zl. oplaca sie bo jak sie pytalem po sklepach to tak od 35 w gore.

kubazw 
kubazw

Wysłany: Pon Lut 25, 2008 22:23   

Ja raczej zakupie popychacze Swag-a za 25 zł.za sztukę podobno są ok do tego jeszcze rozrząd(łańcuszek i resztę)bo troche już go słychać,bo jak już robie popychacze to zrobie i rozrząd żeby dwa razy nie naprawiać.Mam jeszcze jeden wydatek,przepływka mi padła. :(

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

Odpowiedz do tematu