tilok Model Opla : Astra X16SZ, LPG
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 11:57 Obroty a zużycie LPG
witam. Od dłuższego czasu nurtuje mnie takie pytanie jak to jest ze zużyciem gazu dla instalacji I generacji a mianowicie przy jakich obrotach auto najmniej pali. W II generacji rządzi krokowy a w I No i jeszcze jak to jest gdy się hamuje silnikiem, czy auto zuzywa tyle gazu co normalnie byśmy na tych obrotach jechali czy nie. Pozdrawiam
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Ciekawe pytanie.
W I generacji gaz jest zasysany przez podciśnienie w dolocie, ale jakie obroty są najmniej gazożerne?Nie zastanawiałem się nad tym.
lokop [Usunięty]
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 23:43
Gdy hamujesz silnikiem w aucie gaznikowym i analogicznie w aucie wtryskowym wyposarzonym w instalcje 1 lub 2 gen silnik spala taka ilosc gazu jak by pracowal na wolnych obrotach. W aucie z wtryskiem gazu sterowanym tym samym sterownikiem co wtryskiwacze benzyny (czyli bez dodatkoweko kompa gazu) podczas jazdy gdy hamujemy silnikiem wogule nie spalasz gazu identycznie jak jadac na benie w kazdym wtryskowym ukladzie zasilania.
Silniki z wtryskiem nie zuzywaja paliwa podczas hamowania silnikiem, wtryskiwacze nie podaja wtedy paliwa.
tilok Model Opla : Astra X16SZ, LPG
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 11:47
Cytat:
Gdy hamujesz silnikiem w aucie gaznikowym i analogicznie w aucie wtryskowym wyposarzonym w instalcje 1 lub 2 gen silnik spala taka ilosc gazu jak by pracowal na wolnych obrotach.
to ciekawe . A czy może ktoś wie dlaczego tak się dzieje Ja do tej pory byłem przekonany że jednak na wolnych obrotach mniej zuzywa gazu a tu taka niespodzianka. Pozdrawiam
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
lokop [Usunięty]
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 20:04
Zciagajac noge z gazu jadac na biegu zamykasz przepustnice do tego samego poziomu do jakiego jest zamknieta gdy silnik pracuje na wolnych obrotach. Ot cala filozofia. Jedyna drobna roznica to taka ze w czasie jazdy na biegu i puszczenia gazu kola napedzaja silnik przez co podcisnienie w kolektoze spada wolniej co za tym idzie silnik nie reaguje jak przy wylaczeniu zaplonu (odczuwalne wyrazne hamowanie).
Model Opla : do niedawna astraF
Wysłany: Czw Mar 01, 2007 09:55
Ja myślałem, że po puszczeniu gazu przepustnica się zamyka i ilość mieszanki jaka trafia do kolektora regulowana jest przez silnik krokowy, ale to tak tylko sobie myślałem
lokop [Usunięty]
Wysłany: Czw Mar 01, 2007 13:38
Silnik krokowy ma za zadanie bierzaca korekte skladu mieszanki poprzez dodanie lub ujecie powietrza.