FENIX, opcja automatycznego logowania jest wlaczona
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
z1mEk Model Opla : Astra F (HTB) X16SZR
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 10:30
FENIX napisał/a:
z1mEk, Uzasadnij dlaczego nie ??
Nie rozumiem jakie "nie" mam uzasadniać?
Ale wydaje mi się, że Twój problem polega na tym, że chcesz się logować automatycznie z dwóch różnych komputerów bo piszesz o domu i pracy. Ja mam laptop i zarówno w domu jak i w pracy loguję się z niego. Rzeczywiście jak próbuję się automatycznie zalogować z komputera żony to nie wychodzi a jeszcze żeby było mało jak zaznaczę opcję automatycznego logowania na komputerze żony to wtedy nie loguje mi się automatycznie na moim komputerze.
Pewnie tu jest haczyk, niestety nie wiem jak działa ta funkcja i po której stronie zapisywane są informacje o automatycznym logowaniu (logika mówi że po stronie serwera).
Model Opla : Vectra A C16NZ Sedan
Zaproszone osoby: 8
LPG: Nie
Wiek: 28 Dołączył: 20 Paź 2006 Posty: 2161 Skąd: Jarosław
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 10:40
FENIX, odnośnie automatycznego logowania... funkcja działa i u ciebie też powinna chyba że czyścisz cookie po wyłączeniu przeglądarki. Poza tym system nie zaloguje Cię automatycznie jeśli pomiędzy logowaniami z jednego kompa (np w domu) zalogujesz się jeszcze z innego (np w pracy). Zmieni się cookie i będziesz musiał się zalogować ponownie.
A co do automatycznego odświeżania forum... Wyobraź sobie że piszesz posta (jakiegoś dłuższego) i w międzyczasie odświeży się strona i stracisz wszystko co napisałeś. Czy wtedy będziesz zadowolony z wprowadzenia tej modyfikacji i z uśmiechem na twarzy zaczniesz pisać go od początku?
Poza tym dochodzi jeszcze jeden aspekt... myślę że nie tylko ja często zostawiam przeglądarkę otwartą (z forum oczywiście) i odchodzę od komputera często na dłuższy czas. Wtedy system będzie po każdym odświeżeniu strony widział że jestem podłączony (sesja przeglądarki będzie trwała) a to może odbić się na wydajności forum. Wielu z nas pewnie nie będzie zadowolonych.
Pewnie tu jest haczyk, niestety nie wiem jak działa ta funkcja i po której stronie zapisywane są informacje o automatycznym logowaniu (logika mówi że po stronie serwera).
Też tak sobie myślę że tu jest problem.
Uzasadnij dlaczego odświeżanie forum nie jest dobrym pomysłem ??
z1mEk napisał/a:
To nie jest dobry pomysł.
Na 1 kompie zaznaczyłem opcje log. auto a następnie po zalogowaniu wylogowałem się.
Następnie wyłączyłem forum. Włączyłem ponownie i sie nie zalogowało. LIPA !!
Może to sprawa DSL'a sam już nie wiem.!!
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 10:48
z1mEk napisał/a:
No i tu jest problem... haczyk plega na tym że dane do logowania zapisane po stronie klienta, a nie serwera.
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 10:51
FENIX napisał/a:
Na 1 kompie zaznaczyłem opcje log. auto a następnie po zalogowaniu wylogowałem się.
i tu zrobiłeś błąd... Zrób sobie taki test:
włącz forum,
zaloguj się,
wyłącz przeglądarkę (bez wylogowywania się)
włącz przeglądarkę i odpal forum
napisz czy zostałeś zalogowany automatycznie
I tu jest "haczyk", jesli klikniesz "wyloguj sie", to tak jak bys "skasowal" automatyczne zalogowanie sie
Przy nastepnym logowaniu zaznacz "automatyczne logowanie", ale na koniec sie nie wyloguj tylko wylacz przegladarke. Sesja sie skonczy sama, a po jakims czasie znow wejdz na forum. Zobaczysz, ze bedziesz zalogowany automatycznie
PS
loozack, pisalismy to samo w tym samym czasie
loozack, OK działa chociaż uważam że to nie powinno tak działać.
Bo co ma logowanie automatyczne do wylogowania się z bieżącej sesji. Te ustawianie nie powinno się kasować.
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 13:15
FENIX, w skrócie całe logowanie i automatyczne logowanie działa tak:
jak logujesz się normalnie nie zaznaczając automatycznego logowania tworzy się specjalny plik na Twoim komputerze. Plik ma ważność na czas trwania sesji przeglądarki. Jak zamkniesz przeglądarkę skończy się sesja, zostaniesz automatycznie wylogowany a plik straci swoją ważność. Po kolejnym odpaleniu forum musisz się zalogować. Proste.
Kiedy jednak zaznaczysz automatyczne logowanie plik tworzony podczas logowania ma dłuższą ważność (nie wiem dokładnie ile) i traci swoją ważność w momencie kiedy się wylogujesz albo jak zalogujesz się na innym komputerze (w tym pliku jest zapisane coś co identyfikuje komputer nie wiem dokładnie co bo nie analizowałem tego pliku). No chyba że sam skasujesz ten plik to też będziesz musiał się zalogować.
A jak Ty byś to logowanie widział? Jak to powinno według Ciebie wyglądać/działać?
A co do odświeżania... przeczytałeś dokładniej co napisałem kilka postów wyżej?