Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Odświeżanie forum
Autor Wiadomość
z1mEk 

Model Opla : Astra F (HTB) X16SZR
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 14:55   

FENIX napisał/a:
Uzasadnij dlaczego odświeżanie forum nie jest dobrym pomysłem ??

Większość "przeciw" napisał loozack. Ja dodam od siebie tylko tyle żebyś spróbował coś napisać w okienku na tej stronie i podzielił się z nami wrażeniami.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
Peter 

Model Opla : Tigra
Zaproszone osoby: 719
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 15:38   

loozack napisał/a:
Kiedy jednak zaznaczysz automatyczne logowanie plik tworzony podczas logowania ma dłuższą ważność (nie wiem dokładnie ile) i traci swoją ważność w momencie kiedy się wylogujesz albo jak zalogujesz się na innym komputerze

z tym (czerwonym) nie do konca sie zgadam
bo czasem loguje sie na innym kompie, a potem na domowym i tak dziala u mnie automatyczne logowanie

FENIX 
AUTOMATYK

Model Opla : Corsa B 95r. C12NZ
Ostrzeżeń:
 7/3/6
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 16:22   

OK skoro tak się sprawy maja i tak ma być to trudno. Nic sie nie poradzi.
Po prostu myślałem że jak zaznaczam opcję logowania auto to jak się wyloguje to nie spowoduję to utraty tego ustawienia. Trochę dziwne bo przecież dla bezpieczeństwa należy się wylogować przed zamknięciem przeglądarki a nie po chamsku zamykać. Tak mi się wydaje.

holcu 
Administrator

Zaproszone osoby: 1
LPG: Nie
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 16:32   

Panowie, panowie tacy dorośli a się ścinają :) hehe proszę o miły tok rozmów :) bez dokuczania sobie :)

A więc do rzeczy :

Autoodświeżanie - przede wszystkim tak jak tu już zostało wspomniane, powodowało by pewnie wzrost współczynnika zdenerwowania niejednego forumowicza, podczas gdy pisze posta i tu nagle bach auto refresh

Owszem jest to dokladnie dopisanie jednej linijki i włożenie jej w sekcje meta strony forum ale :

Przede wszystkim ( jest to niezgodne z polityką google adsense), mogło by spowodować tym, że google podziękowało by nam za współpracę z powodu zawyżania liczby wyswietleń strony poprzez auto odswieżanie

Po drugie, autoodwieżanie powoduje ładowanie się u cześci osob ponownie wszystkich obrazków, wszystkich modułów strony w konsekwencji czego transfer zuzyty na strone zwiększa się do parukrotnego transferu normalnego dziennego, a co za tym idzie zwiększa się obciążenie forum przez co może pogorszyć się jakość bytu na forum.

Co do tego drugiego argumentu odnośnie transferu nie prowadziłem badań i dokladnie nie wiem ile razy może transfer się zwiększyć ale jedynie obstawiam.

I na koniec raz jeszcze proszę o miłą atmosfere na forum :)

Ojciec Dyrektor

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

18%
67%
81%
FENIX 
AUTOMATYK

Ostrzeżeń:
 7/3/6
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 17:57   

Ojcze dyrektorze holcu,
1. Dzięki za wyczerpująca odpowiedz :-)
2. Pewnie zgadzam sie z niektórymi argumentami ale takie odświeżanie miało by miejsce TYLKO na stronie głównej forum tam gdzie wyświetla się "Zobacz posty nieprzeczytane"
Bo o to zasadniczo chodzi. A nie na wszystkich bo to nie miało by sensu oczywiście !!!
I faktycznie obciążało by. Ale jak na forum przeciętnie jest np. 20 userów i nie każdy jest na stronie głównej do tego dodajmy odświeżanie co np. 10 min to nie sadzę żeby to miało jakieś znaczenie czy dla googol czy dla transferu. Tak myślę.

holcu 
Administrator

Zaproszone osoby: 1
LPG: Nie
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 19:01   

FENIX napisał/a:
Ojcze dyrektorze holcu,

Hehe tak sobie powiedziałem, aby troszkę rozładowąc atmosferę :) a tak naprawde poprostu holcu hehe

FENIX napisał/a:

2. Pewnie zgadzam sie z niektórymi argumentami ale takie odświeżanie miało by miejsce TYLKO na stronie głównej forum tam gdzie wyświetla się "Zobacz posty nieprzeczytane"
Bo o to zasadniczo chodzi. A nie na wszystkich bo to nie miało by sensu oczywiście !!!
I faktycznie obciążało by. Ale jak na forum przeciętnie jest np. 20 userów i nie każdy jest na stronie głównej do tego dodajmy odświeżanie co np. 10 min to nie sadzę żeby to miało jakieś znaczenie czy dla googol czy dla transferu. Tak myślę.

Fenix - trudno mi powiedzieć, moim zdaniem było by to troszkę denerwujące noi też jak już mówiłem niezgodne z polityką google adsense.

Trudno mi też powiedzieć, jak zareagują roboty internetowe, jeśli będzie ciągłe odswieżanie co jakiś czas, dlatego osobiście bym preferował, że osoby które chcą odswieżyć poprostu nacisną f5 w przeglądarce co jakiś czas i powinno to przejść

FENIX 
AUTOMATYK

Ostrzeżeń:
 7/3/6
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 19:04   

OK a niemożna zrobić czegoś takiego że po prostu sama liczba "Zobacz posty nieprzeczytane [...]"
będzie na bieżąco aktualizowana jak ktoś coś napisze ?? A nie dopiero po kliknięciu F5 ??

Bo głównie właśnie o to chodzi .
To by mnie zadowalało :-) .

żartowałem z tym Ojcem ;-)

Tajga75 
Kasia

Model Opla : Astra G & Vectra B
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 20:24   

FENIX, tak na chłopski rozum... z tego co łatwo zaobserwować pisujesz w różnych tematach, więc domniemam, że często przemiaszczasz pomiędzy różnymi wątkami, więc każdorazowy powrót do strony głównej daje Ci możliwość odczytania zaktualizowanej liczby postów, czyli dokładnie to o co Ci chodzi ;)

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

18%
67%
81%
FENIX 
AUTOMATYK

Ostrzeżeń:
 7/3/6
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 20:39   

Tajga75, TAk tylko że jak już wszystkie przeczytam to nie wiem czy ktoś już napisał nowego czy odpowiedział mi na posta i klikam co chwila. :-) :wink:

Tajga75 
Kasia

Model Opla : Astra G & Vectra B
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 21:25   

FENIX ćwicz bycie cierpliwym :mrgreen:

Odpowiedz do tematu