z1mEk Model Opla : Astra F (HTB) X16SZR
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 14:55
FENIX napisał/a:
Uzasadnij dlaczego odświeżanie forum nie jest dobrym pomysłem ??
Większość "przeciw" napisał loozack. Ja dodam od siebie tylko tyle żebyś spróbował coś napisać w okienku na tej stronie i podzielił się z nami wrażeniami.
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Kiedy jednak zaznaczysz automatyczne logowanie plik tworzony podczas logowania ma dłuższą ważność (nie wiem dokładnie ile) i traci swoją ważność w momencie kiedy się wylogujesz albo jak zalogujesz się na innym komputerze
z tym (czerwonym) nie do konca sie zgadam
bo czasem loguje sie na innym kompie, a potem na domowym i tak dziala u mnie automatyczne logowanie
OK skoro tak się sprawy maja i tak ma być to trudno. Nic sie nie poradzi.
Po prostu myślałem że jak zaznaczam opcję logowania auto to jak się wyloguje to nie spowoduję to utraty tego ustawienia. Trochę dziwne bo przecież dla bezpieczeństwa należy się wylogować przed zamknięciem przeglądarki a nie po chamsku zamykać. Tak mi się wydaje.
Model Opla : Astra II
Zaproszone osoby: 1
LPG: Nie
Wiek: 23 Dołączył: 23 Gru 2005 Posty: 1495 Skąd: Szczecin
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 16:32
Panowie, panowie tacy dorośli a się ścinają hehe proszę o miły tok rozmów bez dokuczania sobie
A więc do rzeczy :
Autoodświeżanie - przede wszystkim tak jak tu już zostało wspomniane, powodowało by pewnie wzrost współczynnika zdenerwowania niejednego forumowicza, podczas gdy pisze posta i tu nagle bach auto refresh
Owszem jest to dokladnie dopisanie jednej linijki i włożenie jej w sekcje meta strony forum ale :
Przede wszystkim ( jest to niezgodne z polityką google adsense), mogło by spowodować tym, że google podziękowało by nam za współpracę z powodu zawyżania liczby wyswietleń strony poprzez auto odswieżanie
Po drugie, autoodwieżanie powoduje ładowanie się u cześci osob ponownie wszystkich obrazków, wszystkich modułów strony w konsekwencji czego transfer zuzyty na strone zwiększa się do parukrotnego transferu normalnego dziennego, a co za tym idzie zwiększa się obciążenie forum przez co może pogorszyć się jakość bytu na forum.
Co do tego drugiego argumentu odnośnie transferu nie prowadziłem badań i dokladnie nie wiem ile razy może transfer się zwiększyć ale jedynie obstawiam.
I na koniec raz jeszcze proszę o miłą atmosfere na forum
Ojciec Dyrektor
Ojcze dyrektorze holcu,
1. Dzięki za wyczerpująca odpowiedz
2. Pewnie zgadzam sie z niektórymi argumentami ale takie odświeżanie miało by miejsce TYLKO na stronie głównej forum tam gdzie wyświetla się "Zobacz posty nieprzeczytane"
Bo o to zasadniczo chodzi. A nie na wszystkich bo to nie miało by sensu oczywiście
I faktycznie obciążało by. Ale jak na forum przeciętnie jest np. 20 userów i nie każdy jest na stronie głównej do tego dodajmy odświeżanie co np. 10 min to nie sadzę żeby to miało jakieś znaczenie czy dla googol czy dla transferu. Tak myślę.
Model Opla : Astra II
Zaproszone osoby: 1
LPG: Nie
Wiek: 23 Dołączył: 23 Gru 2005 Posty: 1495 Skąd: Szczecin
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 19:01
FENIX napisał/a:
Ojcze dyrektorze holcu,
Hehe tak sobie powiedziałem, aby troszkę rozładowąc atmosferę a tak naprawde poprostu holcu hehe
FENIX napisał/a:
2. Pewnie zgadzam sie z niektórymi argumentami ale takie odświeżanie miało by miejsce TYLKO na stronie głównej forum tam gdzie wyświetla się "Zobacz posty nieprzeczytane"
Bo o to zasadniczo chodzi. A nie na wszystkich bo to nie miało by sensu oczywiście
I faktycznie obciążało by. Ale jak na forum przeciętnie jest np. 20 userów i nie każdy jest na stronie głównej do tego dodajmy odświeżanie co np. 10 min to nie sadzę żeby to miało jakieś znaczenie czy dla googol czy dla transferu. Tak myślę.
Fenix - trudno mi powiedzieć, moim zdaniem było by to troszkę denerwujące noi też jak już mówiłem niezgodne z polityką google adsense.
Trudno mi też powiedzieć, jak zareagują roboty internetowe, jeśli będzie ciągłe odswieżanie co jakiś czas, dlatego osobiście bym preferował, że osoby które chcą odswieżyć poprostu nacisną f5 w przeglądarce co jakiś czas i powinno to przejść
OK a niemożna zrobić czegoś takiego że po prostu sama liczba "Zobacz posty nieprzeczytane [...]"
będzie na bieżąco aktualizowana jak ktoś coś napisze ?? A nie dopiero po kliknięciu F5 ??
Bo głównie właśnie o to chodzi .
To by mnie zadowalało .
Model Opla : Astra G & Vectra B
Zaproszone osoby: 5
Wiek: 32 Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 1047 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 20:24
FENIX, tak na chłopski rozum... z tego co łatwo zaobserwować pisujesz w różnych tematach, więc domniemam, że często przemiaszczasz pomiędzy różnymi wątkami, więc każdorazowy powrót do strony głównej daje Ci możliwość odczytania zaktualizowanej liczby postów, czyli dokładnie to o co Ci chodzi