Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
OLEJ RZEPAKOWY tania jazda
Autor Wiadomość
Niedźwiedź 
Anka

Model Opla : corsa zwana MrC

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 18:52   

DjKrauza, dyskusja skończyła się w lutym 2006 roku ;) oczywiście skoro odkopałeś temat to nie ma przeciwwskazań aby ją znowu ożywić

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

tomarex
[Usunięty]

Wysłany: Nie Cze 08, 2008 21:19   

No tak minęło dwa lata i już mamy olej roślinny na stacjach benzynowych Orlenu.
Nazywa się Bioester.
Niestety jeszcze trudno dostępny np w Krakowie tylko jedna stacja sprzedaje.

Adamus 

Model Opla : Astra II Y20DTH

Wysłany: Pon Cze 09, 2008 10:46   

Właśnie pytanie moje dotyczy tego paliwa bioester z bliskiej.. Odkąd różnica w cenie jest większa niż 50gr coraz bardziej zastanawiam się czy nie wlać tego do astry... Czy ktoś już na tym jeździł w oplowskim DTH??

wertom 

Wysłany: Pon Cze 09, 2008 16:56   

Mam Opla 1,3 CDTI i już 2 razy wlałem rzepaku z Rafinerii Trzebinia po 4,12 za litr. Jak na razie auto jeździ żadne kontrolki się nie zapalają. Wydaje mi się, że trochę głośno chodzi jak jest zimny silnik (pachnie plackami ziemniaczanymi) ale jak się rozgrzeje to diselek klekocze normalnei mam nawet wrażenie że ciszej. Ale to sa moje odczucia. Pza tym straszą mnie, że pompa się rozpierdaczy szybciej i teraz nie wiem czy lać dalej rzepak czy dać sobie spokój. (A cena kusi:) ) Co o tym sądzicie?

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

VALDEE 

Model Opla : ASTRA II X17DTL

Punkty zdobyte: 5
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 19:02   

Ja też teraz śmigam na paliwie nazywanym bioester i jakoś normalnie mi się jeździ. Martwi mnie jednak ta sama myśl co kolegę wertom i nie wiem czy dalej to lać choć cena kusi 4,09L w porównaniu ze zwykłym ON 4,69L. Podobno ten bioester może rozpuszczać jakieś uszczelki w pompie wtryskowej :| jeśli auto nie jest przystosowane do jazdy na biopaliwie, z drugiej zaś strony auto niemieckie a Niemcy od dawna jeżdżą na biopaliwach więc .... ?

Adamus 

Model Opla : Astra II Y20DTH

Wysłany: Pon Cze 09, 2008 22:20   

Ja za to spotkałem się z opinią, że bioester jest zdrowszy dla silnika bo jest bardziej tłusty, czyli teoretycznie pompę powinien lepiej smarować, po drugie jest odsiarczony, czyli też mniej męczy silnik... I tak właściwie to pierwszy diesel był stworzony z myślą o jazdy na takich właśnie olejach :) Myślę, że przy następnym tankowaniu wleję 15 litrów tego bio i zobaczę jak silnik pracuje. w razie niepokojących sygnałów będzie można zawsze dotankować normalnej ropki...

Odpowiedz do tematu