|
|
| Autor |
Wiadomość |
Niedźwiedź
Anka

Model Opla : corsa zwana MrC
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 18:52
|
|
|
DjKrauza, dyskusja skończyła się w lutym 2006 roku oczywiście skoro odkopałeś temat to nie ma przeciwwskazań aby ją znowu ożywić |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
tomarex [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Cze 08, 2008 21:19
|
|
|
No tak minęło dwa lata i już mamy olej roślinny na stacjach benzynowych Orlenu.
Nazywa się Bioester.
Niestety jeszcze trudno dostępny np w Krakowie tylko jedna stacja sprzedaje. |
|
|
|
 |
Adamus

Model Opla : Astra II Y20DTH
|
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 10:46
|
|
|
| Właśnie pytanie moje dotyczy tego paliwa bioester z bliskiej.. Odkąd różnica w cenie jest większa niż 50gr coraz bardziej zastanawiam się czy nie wlać tego do astry... Czy ktoś już na tym jeździł w oplowskim DTH?? |
|
|
|
 |
wertom
|
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 16:56
|
|
|
| Mam Opla 1,3 CDTI i już 2 razy wlałem rzepaku z Rafinerii Trzebinia po 4,12 za litr. Jak na razie auto jeździ żadne kontrolki się nie zapalają. Wydaje mi się, że trochę głośno chodzi jak jest zimny silnik (pachnie plackami ziemniaczanymi) ale jak się rozgrzeje to diselek klekocze normalnei mam nawet wrażenie że ciszej. Ale to sa moje odczucia. Pza tym straszą mnie, że pompa się rozpierdaczy szybciej i teraz nie wiem czy lać dalej rzepak czy dać sobie spokój. (A cena kusi:) ) Co o tym sądzicie? |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
VALDEE

Model Opla : ASTRA II X17DTL
Wiek: 26 Dołączył: 09 Sty 2007 Posty: 410 Skąd: Płock Punkty zdobyte: 5
|
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 19:02
|
|
|
Ja też teraz śmigam na paliwie nazywanym bioester i jakoś normalnie mi się jeździ. Martwi mnie jednak ta sama myśl co kolegę wertom i nie wiem czy dalej to lać choć cena kusi 4,09L w porównaniu ze zwykłym ON 4,69L. Podobno ten bioester może rozpuszczać jakieś uszczelki w pompie wtryskowej jeśli auto nie jest przystosowane do jazdy na biopaliwie, z drugiej zaś strony auto niemieckie a Niemcy od dawna jeżdżą na biopaliwach więc .... ? |
|
|
|
 |
Adamus

Model Opla : Astra II Y20DTH
|
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 22:20
|
|
|
Ja za to spotkałem się z opinią, że bioester jest zdrowszy dla silnika bo jest bardziej tłusty, czyli teoretycznie pompę powinien lepiej smarować, po drugie jest odsiarczony, czyli też mniej męczy silnik... I tak właściwie to pierwszy diesel był stworzony z myślą o jazdy na takich właśnie olejach Myślę, że przy następnym tankowaniu wleję 15 litrów tego bio i zobaczę jak silnik pracuje. w razie niepokojących sygnałów będzie można zawsze dotankować normalnej ropki... |
|
|
|
 |
|
|