|
|
| Autor |
Wiadomość |
macio [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Kwi 01, 2006 21:14 Omega B 2,5 TD Chłodzenie - chyba problem
|
|
|
Witam
Mam pytanko do uzytkowników tego modelu jakie temperatury osiąga ich silnik przy jeżdzie. Kupiłem dopiero to auto i jak nim jeżdzie widzę jak szybko rosnie temperatura i spada np 85 stopni potem jak jej troche wstawie tzn pojade przez chwile 170 temp dochodzi do 100 stopni zwolnie nagle spada. Takie różniec wystepują nawet w ciągu 5-10 minut jazdy. Prosze o swoje spostrzeżenia rady itp. Pozzdrawiam. |
|
|
|
 |
|
Holcu
Administrator

Porządkowy
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
DaQla [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Kwi 04, 2006 06:58
|
|
|
| Chyba jednak jest to normalne. Co prawda nie wiem jak to jest w dislach ale wydaje sie być ok. 85-95 stopni to normalna temperatura pracy silnika a że rośnie do 100 jak ją przegonisz to musi coś podskoczyć. Spada potem tak szybko bo wentylator sie włancza. To są tylko moje spostrzeżenia, najlepiej niech sie wypowie ktoś z TDS-m. |
|
|
|
 |
zyga30 [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 20:18
|
|
|
| ja mam tak samo identycznie jak jezdze normalnie znaczy sie 90-120 jest ok 92-95 stopni ale jak troszke jej przygazuje toznaczy do 160 to w 2-3 min potrafi do 100 stopni doiść jak zwolnie do 90 to znowu ladnie spoada do 95stopni niewiem czy to jest ok czy nie moze ktoś co cokolwiek wie o tym sie wypowie bo ten temat mnie terz dreczy pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Szymon Malec [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Cze 21, 2007 16:58
|
|
|
| slyszalem od mechanika ktory siedzi w bmw juz ze 20 lat, i powiedzial mi ze to wada tych silnikow, ponoc nie wyrabia chlodnica, nie wiem jakie moga byc skutki przegrzania ale jak sie cos dowiem od niego to napisze pozdro shaman |
|
|
|
 |
|
Holcu
Administrator

Porządkowy
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
Bzykacz6665
Astromanijak

Model Opla : Astra F C16SE+C16NZ
LPG: jo
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pią Cze 22, 2007 10:16
|
|
|
| sprzęgło wiskotyczne wentylatora chłodnicy już niedomaga. u mojego ojca w omedze jest tak samo |
|
|
|
 |
zyga29 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 18:22
|
|
|
| może być tak ze małe kanaliki w bloku zastały zatkane przes jakiś preparat do uszczelniania chłodnicy .Ja tak mam. Po wymianie chłodnicy zblokowaniu wisko wymianie pompy wody i termostatu oraz tei małej pompki po lewo do przeganiania wody co po wyłączeniu silnika wentylatory chodzą nic sie nie zmieniło po prześwietleniu silnika (u mnie w zakładzie)(rentgen) właśnie to wyszło można to naprawić jak sie już uszczelka pod głowicą zrypie . A do tej pory polecam jeździć wolniej . |
|
|
|
 |
|
|