Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Omega B 2,5 TD Chłodzenie - chyba problem
Autor Wiadomość
macio
[Usunięty]

Wysłany: Sob Kwi 01, 2006 21:14   Omega B 2,5 TD Chłodzenie - chyba problem

Witam !!!
Mam pytanko do uzytkowników tego modelu jakie temperatury osiąga ich silnik przy jeżdzie. Kupiłem dopiero to auto i jak nim jeżdzie widzę jak szybko rosnie temperatura i spada np 85 stopni potem jak jej troche wstawie tzn pojade przez chwile 170 temp dochodzi do 100 stopni zwolnie nagle spada. Takie różniec wystepują nawet w ciągu 5-10 minut jazdy. Prosze o swoje spostrzeżenia rady itp. Pozzdrawiam.

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

DaQla
[Usunięty]

Wysłany: Wto Kwi 04, 2006 06:58   

Chyba jednak jest to normalne. Co prawda nie wiem jak to jest w dislach ale wydaje sie być ok. 85-95 stopni to normalna temperatura pracy silnika a że rośnie do 100 jak ją przegonisz to musi coś podskoczyć. Spada potem tak szybko bo wentylator sie włancza. To są tylko moje spostrzeżenia, najlepiej niech sie wypowie ktoś z TDS-m.

zyga30
[Usunięty]

Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 20:18   

ja mam tak samo identycznie jak jezdze normalnie znaczy sie 90-120 jest ok 92-95 stopni ale jak troszke jej przygazuje toznaczy do 160 to w 2-3 min potrafi do 100 stopni doiść jak zwolnie do 90 to znowu ladnie spoada do 95stopni niewiem czy to jest ok czy nie moze ktoś co cokolwiek wie o tym sie wypowie bo ten temat mnie terz dreczy pozdrawiam.

Szymon Malec
[Usunięty]

Wysłany: Czw Cze 21, 2007 16:58   

slyszalem od mechanika ktory siedzi w bmw juz ze 20 lat, i powiedzial mi ze to wada tych silnikow, ponoc nie wyrabia chlodnica, nie wiem jakie moga byc skutki przegrzania ale jak sie cos dowiem od niego to napisze pozdro shaman

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

Bzykacz6665 
Astromanijak

Model Opla : Astra F C16SE+C16NZ
LPG: jo

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Pią Cze 22, 2007 10:16   

sprzęgło wiskotyczne wentylatora chłodnicy już niedomaga. u mojego ojca w omedze jest tak samo

zyga29
[Usunięty]

Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 18:22   

może być tak ze małe kanaliki w bloku zastały zatkane przes jakiś preparat do uszczelniania chłodnicy .Ja tak mam. Po wymianie chłodnicy zblokowaniu wisko wymianie pompy wody i termostatu oraz tei małej pompki po lewo do przeganiania wody co po wyłączeniu silnika wentylatory chodzą nic sie nie zmieniło po prześwietleniu silnika (u mnie w zakładzie)(rentgen) właśnie to wyszło można to naprawić jak sie już uszczelka pod głowicą zrypie . A do tej pory polecam jeździć wolniej .

Odpowiedz do tematu