Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Omega MV6 problem
Autor Wiadomość
roberth78
[Usunięty]

Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 18:12   Omega MV6 problem

wiec mam nastepujacy problem :/

wolne obroty w granicach 3000 , moge robic przegazowki i nic ale jesliu zaczne gwaltownie przyspieszac to po chwili obroty wracaja do normy ale zaswieca sie kontrolka ABS i TC.

a wszytko zaczelo sie dzis po zmianie tylnych opon :?

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 18:38   

Hej.Przede wszystkim przy ABS musisz pilnować jednakowego profilu opon tzn ja założyłem na przód 195\50\16 a na tył 195\60\15 i powyzej 60 km\h tez mi się zapalały kontrolki od absu i tcs gdy posiadałem ome.Pozatym moze też to wina któregoś z czujników który sie zabrudził.

roberth78
[Usunięty]

Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 22:25   

maniakopel napisał/a:
Hej.Przede wszystkim przy ABS musisz pilnować jednakowego profilu opon tzn ja założyłem na przód 195\50\16 a na tył 195\60\15 i powyzej 60 km\h tez mi się zapalały kontrolki od absu i tcs gdy posiadałem ome.Pozatym moze też to wina któregoś z czujników który sie zabrudził.

Z przodu mam 235/45/14 a z tylu 255/45/17 :|

ale co do tego maja np. wolne obroty

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 23:52   

o kurde 3 cale ruznicy miedzy osiami to sporo.Bynajmiej wiemy już skąd sie bierze zapalanie abs i tcs bo to napewno od róznych kół miedzy przednią osią a tylną.Myśe że mogą być jakieś czujniki na wale predkości kół itp wiec zalecam załozenie takich samych opon na każe z koł i wtedy ocenić obroty bo abs i tsc juz się napewno wtedy nie zapali chyba że masz któryś brudny.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

roberth78
[Usunięty]

Wysłany: Sob Wrz 30, 2006 08:53   

:oops:

walnolem si ez pisaniem mam z tylu i przodu 17"

tyle ze przod 235/45 a tyl 255/45 ale roznica w wysokoci jest widoczna

ale co maja do tego obroty
jak sie juz ABS i TC zaswieci to obroty sa ok :|

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Sob Wrz 30, 2006 10:29   

Wiec sprawa wygląda tak.Skoro z przodu masz 45% szerokości(235) a na tyle masz 45% szerokości 255 to oczywiście z tyłu masz większy balon opony chodz może tego nie widać ale czujniki reasumując predkość obrotową kół między przednią a tylną osią(w pewnym przedziale prędkości) jest u Ciebie inna i dlatego zapala się abs i tcs.Co do obrotów to myśle że może jest jakiś czujnik podpiety pod wał czy gdzieś i zmienia prace silnika chodz opisz dokładnie jak to wyglada z tymi obrotami bo może to kwestia innego problemu.Pozdrawiam

roberth78
[Usunięty]

Wysłany: Sob Wrz 30, 2006 11:45   

wiec co do obrotow to problemy pojawily sie wlasnie po zmiana opon, samochod po odpaleniu chodzi normalnie dopoki sie nie jedzie, no i problem znika z obrotami po zapaleniu sie ABS i TC.

jak juz jest nie tak z obrotami to po wylaczeniu silnika i po ponowmnym wlaczeniu obroty znowu sa ok

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Sob Wrz 30, 2006 21:26   

Jedyna rada to zmien na identyczne koła co do kazdego parametru i wtedy ocen prace silnika bo moze sie okazać że praca silnika nie ma nic wspulnego z oponami i wtedy by się myślało nad inna przyczyną niż opony:)Ale abs i tcs napewno Ci sie zapalają od róznego profilu opon.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE

Punkty zdobyte: 88
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 23:15   

Sądząc po opisie problemu to na pewno wina opon.

roberth78
[Usunięty]

Wysłany: Pon Paź 02, 2006 12:46   

dzieki wszytkim za pomoc, problem rozwiazany, ABS TC i obroty w normie :wesoly:

Wszytko przez rozna srednice kol miedzy tylna a przednia osia.

teraz przod jest 215/45 a tyl 235/40 i wszytko jest OK.

Odpowiedz do tematu