Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
OmegaB 2.0 16v dziwne gasniecie
Autor Wiadomość
przemeko 

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Wto Mar 04, 2008 09:42   OmegaB 2.0 16v dziwne gasniecie

Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem Omegi B 2.016v w automacie z 98 roku. Auto jest bez instalacji gazowej.
Mam z nim kilka problemów:
1 (najwazniejszy). Jeśli przejade okolo 20-30 kilometrow i zgasze auto, to jesli ponownie je odpale w krotkim czasie (do 5 minut) lub po dłuższym (>1godziny) to nie ma zadnych problemow. Natomiast jesli auto postoi te 10 minut do godziny, to po uruchomieniu obroty spadaja bardzo nisko i samochod gasnie. Pomaga wtedy przytrzymanie go na obrotach okolo 1-1.5tys przez jakas minutke i dalej juz nie ma problemu z gasnieciem. I tak dzieje sie za kazdym razem w tej sytuacji.
Raz tez taka sytuacja przydazyla mi sie na zimnym silniku po calonocnym garazowaniu.
Co moze byc przyczyna?
2. Na komputerze wyswietla mi sie CHECK (od samego poczatku), z tym ze komputer pokazuje ze ma do wymiany klocki (i faktycznie ma, a bede to robil w najblizszym czasie). Czy wykasowanie tego (zatwierdzenie) powinno spowodowac ze CHECK sie zgasi? Czy jesli nie gasnie to jest inny problem?
3. I pytanie dodatkowe, gdzie w okolicy Poznania (od strony leszna, sremu) mozna sie podlaczyc do komputera zeby sczytac kody bledów? Moze jakas osoba prywatna ma takie urzadzenie i zechce pomóc?

pozdrawiam,
PrzemekO.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

nowy72 
nowy72

Model Opla : omega B caravan

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Wto Mar 04, 2008 14:01   

Co do problemu Ad.1 to może byc wiele rzeczy - krokowy , egr. czujnik temp. silnika, wyczyścić przepustnice. Co do Ad.2 to jeżeli wyświetla , że masz klocki do wymiany to je wymień wraz z czujnikami i komunikat sam zniknie. Jeżeli będzie się palił nadal check po wymianie wtedy masz jeszcze jakiś błąd. Tzeba będzie zaczytac błędy. Pozdro 8)

Odpowiedz do tematu