|
|
| Autor |
Wiadomość |
unknownman
|
Wysłany: Sro Gru 09, 2009 13:47 Vectra B kombi - kilka pytań przed zakupem
|
|
|
Witam.
Przymierzam się do zakupu Vectry B kombi po lifcie i w związku z tym mam do Was kilka pytań.
Silnik
Jaki silnik polecacie do tego autka? Interesuje mnie tylko silnik benzynowy, najchętniej z gazem. Zależy mi na uzyskaniu kompromisu pomiędzy komfortem podróży i rozsądnym spalaniem Zastanawiałem się nad 1.8, ale wyczytałem, że lubi brać olej, więc już sam nie wiem. A co Wy byście polecili?
Czy 1.6 wystarcza w tym aucie, czy jest za bardzo mułowaty?
Usterki
Co w Vectrach psuje się najczęściej i na co zwrócić uwagę przy kupnie auta? Wiadomo, że wszystkiego nie sprawdzę, ale chodzi o najistotniejsze rzeczy. I co lubi się psuć w trakcie eksploatacji?
Blacha
Gdzie najczęściej pokazuje się rdza i które miejsca najuważniej obejrzeć?
Przebieg
Czy warto bać się przebiegów rzędu 200-250 tysięcy? Czy nie robi to większego wrażenia na samochodzie, o ile ktoś o niego dba?
Cena
To chyba najważniejsza sprawa Czy jest szansa na znalezienie zadbanego egzemplarza w cenie do 14-15 tysięcy?
Będę wdzięczny za odpowiedzi
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
holcu
Naczelny Wódz :)

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
wyrywacz chwastów

Model Opla : automat
Wiek: 38 Dołączył: 06 Sty 2009 Posty: 1709 Skąd: Ruda Śląska
Punkty zdobyte: 83
|
Wysłany: Sro Gru 09, 2009 14:13
|
|
|
| unknownman napisał/a: | | Zastanawiałem się nad 1.8, ale wyczytałem, że lubi brać olej, więc już sam nie wiem. |
mam
x18xe1
nie wiem co to za pojęcie "branie oleju" bo z bagnetu nie znika mi absolutnie nic
wszystko zależy od sposobu eksploatacji i czy to 1,6 czy 2,0 to może łykac olej jak sie go przyrżnie
| unknownman napisał/a: | | Czy 1.6 wystarcza |
zalezy kto co lubi
jednemu starcza a drugiemu nie
obiektywnie:
silnik 100kM w samochodzie o masie własnej 1400kg nie jest zbyt rewelacyjny, bo jak auto będzie obładowane, to masakra - męczy sie ten silnik i jedzie bo musi, a nie bo chce
ta masa pojazdu to 115kM co najmniej - jakoś jedzie, jaj nie urywa osiągami, ale starcza i moim zdaniem to minimum
136kM czyli 2,0 16v to już fajnie sie odpycha - dynamiczne, nieduzo pali, dobrze sobie radzi
170kM czyli v6 to bajer - jedzie pięknie
jeden minus - lubi wychlać jak sie ma ciężkie kopyto, silnik drogi w utrzymaniu w sensie napraw - wszystko razy 2 - 2 sondy, 2 katalizatory, 2 głowice itp itd
kompromisem bedzie 1,8 16v lub 2,0 16v
| unknownman napisał/a: | | Interesuje mnie tylko silnik benzynowy, najchętniej z gazem |
sugeruję i to mocno, abyś kupił auto bez gazu i sam zlecił założenie sekwencji w dobrym zakładzie
to co sie naoglądałem w kwestii LPG, to niekiedy woła o pomste do nieba
jak ktoś chce sprzedać auto, to LPG w 90% wypadków jest czynnikiem decydujący czy kupi czy nie kupi i sporo osób to wykorzystuje pchając badziew byle był LPG
| unknownman napisał/a: | | Co w Vectrach psuje się najczęściej |
to co w każdym innym aucie
chorób jakichś rażących to auto nie ma
po zakupie obowiązkowo wymiana rozrządu - tu akurat niedbalstwo mści się na potęgę
poza tym drobne usterki elektryczne w głównej mierze polegające na zaśniedziałych stykach czy coś w ten deseń, np sławetne sterowniki abs z zimnymi lutami, wtyczki airgabów siedzeń itp - drobiazgi moim zdaniem
| unknownman napisał/a: | | na co zwrócić uwagę przy kupnie auta? |
jedź na stację diagnostyczna, daj cieciowi 20zł na flaszkę i ci przejrzzy auto dokładnie - na szarpakach wyjdą luzy zawieszenia itp
w vectrze lubia mieć luzy tuleje w wahaczach tylnego zawieszenia, reszta standard jak u innych autek
| unknownman napisał/a: | | Gdzie najczęściej pokazuje się rdza i które miejsca najuważniej obejrzeć? |
ranty dolne drzwi i tylne błotniki
zdarza sie też na klapie, ranty
| unknownman napisał/a: | Czy warto
bać się przebiegów rzędu 200-250 tysięcy? |
powiem dyplomatycznie:
dzieckiem jesteś jeśli masz marzenia, że samochód 10-letni, np z 1999 roku będzie miał przebieg 150-160 tyś km
jesli jest to auto krajowe, to owszem, jest taka szansa, jednak gro aut na rynku to sprowadzane zza granicy
w niemczevh auto klasy średniej wyższej czyli vectra, robi rocznie ŚREDNIO ok. 30.000-35.000km
więc 10 lat = 350 tyś
u nas kowalski robi średnio 10.000 i każdy chce wierzyć w mit, że ma akurat sprowadzone od starszego pana jeżdżącego tylko do kościoła....
moja ma książkę serwisową do samego końca, kupowałem od osoby fizycznej - I właściciela
wewnątrz nie ma ŻADNYCH śladów użytkowania.... absolutnie żadnych - wygląda jakby miała z 5 lat max
a przejechała 200.000km
mógłbym jako handlarz pyknąć bajer, że ma 120 tyś lub mniej, bo po zużyciu wnętrza WCALE nie próowali by tego podważać
poza tym: auto często jeżdzone na trasie ma mało zużyte wnętrze, a przebiegi kosmiczne
kuzynka mojej żony mieszkająca pod osnabruck dojeżdża do pracy codziennie po 95km w jedną stronę - rocznie wali takie przebiegi, że u nas niejedno auto nie da rady zrobić tyle przez 10 lat
podejdź do sprawy przebiegu z dystansem
co ci da komfort psychiczny że auto ma 150.000 bo tyle jest na liczniku?
a tak naprawdę ma 300.000... bedziesz się czuł na pewno lepiej, ale jeździsz tykającą bombą, bo nie spodziewasz się pewnego rodzaju awarii wynikających z naturalnego zużycia podzespołów przy takim przebiegu
ja bym wolał mieć te 300.000 na liczniku i wiedzieć, że może niedługo coś trzeba będzie wymienić
| unknownman napisał/a: | Czy jest szansa na znalezienie zadbanego egzemplarza w cenie
do 14-15 tysięcy? |
1999, I rejestracja 2000, jeden właścieciel (niestety kobieta), wersja limitowana na 100-lecie opla, zadbana - 9500 po opłatach mnie wyszło
kupiona za 2300 ojro |
|
|
|
 |
|
holcu

|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
unknownman
|
Wysłany: Sro Gru 09, 2009 17:16
|
|
|
ArKos dzięki za odpowiedź i rozjaśnienie mi kilku kwestii
Będę szukał 1,8 lub 2,0 w 16V, od początku celowałem w te silniki.
Do tej pory nie pomyślałem o montowaniu LPG po zakupie, ale po przemyśleniu dochodzę do wniosku, że jest to dobry pomysł. Będę mógł najpierw sprawdzić ile pali benzyny i ocenić czy jest to akceptowalne dla mnie.
No i faktycznie, będę znał instalację LPG od nowości.
Jeśli chodzi o przebieg, to nie patrzę na niego. Moje pytanie wzięło się chyba właśnie z przekonania ludzi, że im mniej tym lepiej.
Ja także wolę mieć na zegarze 300 tysięcy, ale pewne, niż 150 skręcone z 300 ;)
Postaram się kupić auto klubowe, bo to chyba najpewniejsza obecnie forma zakupu ograniczająca ryzyko trafienia na składaka. Aczkolwiek i tak sprawdzić dokładnie trzeba. |
|
|
|
 |
|
holcu

|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Gawlak
U.P.K.A.

Model Opla : Vectra B 3,0 SRI
LPG: nie
Wiek: 35 Dołączył: 19 Cze 2006 Posty: 9911 Skąd: Piaseczno Wawa :D Punkty zdobyte: 683
|
Wysłany: Czw Gru 10, 2009 11:38
|
|
|
| ArKos napisał/a: | 170kM czyli v6 to bajer - jedzie pięknie
jeden minus - lubi wychlać jak sie ma ciężkie kopyto, silnik drogi w utrzymaniu w sensie napraw - wszystko razy 2 - 2 sondy, 2 katalizatory, 2 głowice itp itd
| w 2,6 masz 4 sondy ;)
co do problemow widze ze juz wszystko napisano
wiec nie bede sie powtarzac
ale ja bym celowal w 2,0 a nie w 1,8
czemu ??
za pol roku bedziesz pytal jak podniesc moc ;) |
|
|
|
 |
|
unknownman
|
Wysłany: Czw Gru 10, 2009 11:58
|
|
|
| Gawlak napisał/a: | ale ja bym celowal w 2,0 a nie w 1,8
czemu ??
za pol roku bedziesz pytal jak podniesc moc ;) |
Waham się, bo jeśli chodzi o 1,8 to chciałbym wersję Z18XE 125 koni. Tylko nie wiem, czy uda mi się znaleźć auto w przystępnej dla mnie cenie, bo z tego co wyczytałem, silniki te były montowane dopiero od X.2000.
A jak wygląda sprawa ze spalaniem? Duża różnica między tymi dwiema jednostkami? Chodzi mi głównie o spalanie w mieście. |
|
|
|
 |
Gawlak
U.P.K.A.

Wiek: 35 Dołączył: 19 Cze 2006 Posty: 9911 Skąd: Piaseczno Wawa :D Punkty zdobyte: 683
|
Wysłany: Czw Gru 10, 2009 16:30
|
|
|
silnik Y i Z to :
2 sondy lambda nie jedna jak w x18xe czy x18xe1 albo x20xev (w V6 4 sondy)
brak kabli wysokiego napiecia tylko listwa (nowa kosztuje sporo wiecej niz kable)
sterowanie przepustnica elektroniczne (brak linki gazu)
a to wiaze sie z problemami z czujnikiem gazu jak i sama przepustnica
ale zrobisz jak chcesz ;)
roznica spalania miedzy 1,8 a 2,0 jest powiedzmy ze zadna ;) |
|
|
|
 |
xellio
xellio
Model Opla : vectra B 1.8 Mercedes C280
LPG: tak
Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 101 Skąd: lubelskie Punkty zdobyte: 6
|
Wysłany: Czw Gru 10, 2009 21:47
|
|
|
| Moje 1.8 średnio w 8-9L się wyrabia w mieście 10-11 to 2.0 spali zapewne jakiś litr bądź trochę więcej na 100km. Dla jednych to żadna różnica dla drugich może się już liczyć. Sam myślałem o zakupie drugiej vectry po lifcie 2.0 ale po przejechaniu stwierdziłem że nie ma aż tak wielkiej różnicy miedzy 1.8 a 2.0 a chodziło mi głownie o osiągi wiec kupiłem inne auto z silnikiem V6. Według mnie 1.8 to rozsądny kompromis. |
|
|
|
 |
Ksisio [Twój profil został usunięty!]
|
|
|
|
 |
Gawlak
U.P.K.A.

|
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 10:37
|
|
|
moze i interesujacy
Gredmana znam osobiscie
fakt ze ma 2,2 w benzynie
ale jak jezdzilismy na spoty /zloty itd itp
to mial takie same spalanie jak ja w V6
moc niby 147 koni a wcina paliwo jak glupie
wiec ten silnik to jakas pomylka
do tego wadliwe smarowanie lancucha konczy sie jego zerwaniem
(byla akcja serwisowa z tym zwiazana ale nie kazdy z niej korzystal)
wiec ryzyko jest spore
ja bym jednak obstawal za x20xev z 2000 roku
mniej elektroniki niz w autach modelowych z 2001
(produkowanych od wrzesnia czy pazdziernika 2000 roku)
ewentualnie ostatnie z x18xe (nie mylic z x18xe1 bo to inne silniki) |
|
|
|
 |
|
|
|