Napraw Sam Swoje Auto
Zaloguj się:

Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:

Strona główna Home | Redakcja | Współpraca | RSS | Statystyki| Użytkownicy| Grupy

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
unknownman

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Sro Gru 09, 2009 13:47    Vectra B kombi - kilka pytań przed zakupem

Witam.

Przymierzam się do zakupu Vectry B kombi po lifcie i w związku z tym mam do Was kilka pytań.

Silnik
Jaki silnik polecacie do tego autka? Interesuje mnie tylko silnik benzynowy, najchętniej z gazem. Zależy mi na uzyskaniu kompromisu pomiędzy komfortem podróży i rozsądnym spalaniem :) Zastanawiałem się nad 1.8, ale wyczytałem, że lubi brać olej, więc już sam nie wiem. A co Wy byście polecili?
Czy 1.6 wystarcza w tym aucie, czy jest za bardzo mułowaty?

Usterki
Co w Vectrach psuje się najczęściej i na co zwrócić uwagę przy kupnie auta? Wiadomo, że wszystkiego nie sprawdzę, ale chodzi o najistotniejsze rzeczy. I co lubi się psuć w trakcie eksploatacji?

Blacha
Gdzie najczęściej pokazuje się rdza i które miejsca najuważniej obejrzeć?

Przebieg
Czy warto bać się przebiegów rzędu 200-250 tysięcy? Czy nie robi to większego wrażenia na samochodzie, o ile ktoś o niego dba?

Cena
To chyba najważniejsza sprawa :) Czy jest szansa na znalezienie zadbanego egzemplarza w cenie do 14-15 tysięcy?

Będę wdzięczny za odpowiedzi :)

Pozdrawiam

holcu
Naczelny Wódz :)

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
ArKos 
wyrywacz chwastów

Model Opla : automat

Punkty zdobyte: 83
Wysłany: Sro Gru 09, 2009 14:13    

unknownman napisał/a:
Zastanawiałem się nad 1.8, ale wyczytałem, że lubi brać olej, więc już sam nie wiem.

mam
x18xe1
nie wiem co to za pojęcie "branie oleju" bo z bagnetu nie znika mi absolutnie nic
wszystko zależy od sposobu eksploatacji i czy to 1,6 czy 2,0 to może łykac olej jak sie go przyrżnie

unknownman napisał/a:
Czy 1.6 wystarcza

zalezy kto co lubi
jednemu starcza a drugiemu nie

obiektywnie:
silnik 100kM w samochodzie o masie własnej 1400kg nie jest zbyt rewelacyjny, bo jak auto będzie obładowane, to masakra - męczy sie ten silnik i jedzie bo musi, a nie bo chce

ta masa pojazdu to 115kM co najmniej - jakoś jedzie, jaj nie urywa osiągami, ale starcza i moim zdaniem to minimum

136kM czyli 2,0 16v to już fajnie sie odpycha - dynamiczne, nieduzo pali, dobrze sobie radzi

170kM czyli v6 to bajer - jedzie pięknie
jeden minus - lubi wychlać jak sie ma ciężkie kopyto, silnik drogi w utrzymaniu w sensie napraw - wszystko razy 2 - 2 sondy, 2 katalizatory, 2 głowice itp itd

kompromisem bedzie 1,8 16v lub 2,0 16v

unknownman napisał/a:
Interesuje mnie tylko silnik benzynowy, najchętniej z gazem

sugeruję i to mocno, abyś kupił auto bez gazu i sam zlecił założenie sekwencji w dobrym zakładzie
to co sie naoglądałem w kwestii LPG, to niekiedy woła o pomste do nieba

jak ktoś chce sprzedać auto, to LPG w 90% wypadków jest czynnikiem decydujący czy kupi czy nie kupi i sporo osób to wykorzystuje pchając badziew byle był LPG

unknownman napisał/a:
Co w Vectrach psuje się najczęściej

to co w każdym innym aucie
chorób jakichś rażących to auto nie ma
po zakupie obowiązkowo wymiana rozrządu - tu akurat niedbalstwo mści się na potęgę
poza tym drobne usterki elektryczne w głównej mierze polegające na zaśniedziałych stykach czy coś w ten deseń, np sławetne sterowniki abs z zimnymi lutami, wtyczki airgabów siedzeń itp - drobiazgi moim zdaniem

unknownman napisał/a:
na co zwrócić uwagę przy kupnie auta?

jedź na stację diagnostyczna, daj cieciowi 20zł na flaszkę i ci przejrzzy auto dokładnie - na szarpakach wyjdą luzy zawieszenia itp
w vectrze lubia mieć luzy tuleje w wahaczach tylnego zawieszenia, reszta standard jak u innych autek

unknownman napisał/a:
Gdzie najczęściej pokazuje się rdza i które miejsca najuważniej obejrzeć?

ranty dolne drzwi i tylne błotniki
zdarza sie też na klapie, ranty

unknownman napisał/a:
Czy warto
bać się przebiegów rzędu 200-250 tysięcy?

powiem dyplomatycznie:

dzieckiem jesteś jeśli masz marzenia, że samochód 10-letni, np z 1999 roku będzie miał przebieg 150-160 tyś km
jesli jest to auto krajowe, to owszem, jest taka szansa, jednak gro aut na rynku to sprowadzane zza granicy
w niemczevh auto klasy średniej wyższej czyli vectra, robi rocznie ŚREDNIO ok. 30.000-35.000km
więc 10 lat = 350 tyś
u nas kowalski robi średnio 10.000 i każdy chce wierzyć w mit, że ma akurat sprowadzone od starszego pana jeżdżącego tylko do kościoła....
moja ma książkę serwisową do samego końca, kupowałem od osoby fizycznej - I właściciela
wewnątrz nie ma ŻADNYCH śladów użytkowania.... absolutnie żadnych - wygląda jakby miała z 5 lat max
a przejechała 200.000km
mógłbym jako handlarz pyknąć bajer, że ma 120 tyś lub mniej, bo po zużyciu wnętrza WCALE nie próowali by tego podważać
poza tym: auto często jeżdzone na trasie ma mało zużyte wnętrze, a przebiegi kosmiczne
kuzynka mojej żony mieszkająca pod osnabruck dojeżdża do pracy codziennie po 95km w jedną stronę - rocznie wali takie przebiegi, że u nas niejedno auto nie da rady zrobić tyle przez 10 lat

podejdź do sprawy przebiegu z dystansem

co ci da komfort psychiczny że auto ma 150.000 bo tyle jest na liczniku?
a tak naprawdę ma 300.000... bedziesz się czuł na pewno lepiej, ale jeździsz tykającą bombą, bo nie spodziewasz się pewnego rodzaju awarii wynikających z naturalnego zużycia podzespołów przy takim przebiegu

ja bym wolał mieć te 300.000 na liczniku i wiedzieć, że może niedługo coś trzeba będzie wymienić

unknownman napisał/a:
Czy jest szansa na znalezienie zadbanego egzemplarza w cenie
do 14-15 tysięcy?

1999, I rejestracja 2000, jeden właścieciel (niestety kobieta), wersja limitowana na 100-lecie opla, zadbana - 9500 po opłatach mnie wyszło
kupiona za 2300 ojro

holcu

Adsense :

Opel Corsa
unknownman

Wysłany: Sro Gru 09, 2009 17:16    

ArKos dzięki za odpowiedź i rozjaśnienie mi kilku kwestii :)
Będę szukał 1,8 lub 2,0 w 16V, od początku celowałem w te silniki.

Do tej pory nie pomyślałem o montowaniu LPG po zakupie, ale po przemyśleniu dochodzę do wniosku, że jest to dobry pomysł. Będę mógł najpierw sprawdzić ile pali benzyny i ocenić czy jest to akceptowalne dla mnie.
No i faktycznie, będę znał instalację LPG od nowości.

Jeśli chodzi o przebieg, to nie patrzę na niego. Moje pytanie wzięło się chyba właśnie z przekonania ludzi, że im mniej tym lepiej.
Ja także wolę mieć na zegarze 300 tysięcy, ale pewne, niż 150 skręcone z 300 ;)

Postaram się kupić auto klubowe, bo to chyba najpewniejsza obecnie forma zakupu ograniczająca ryzyko trafienia na składaka. Aczkolwiek i tak sprawdzić dokładnie trzeba.

holcu

Adsense :

Opel Corsa
Gawlak 
U.P.K.A.

Model Opla : Vectra B 3,0 SRI
LPG: nie

Punkty zdobyte: 683
Wysłany: Czw Gru 10, 2009 11:38    

ArKos napisał/a:
170kM czyli v6 to bajer - jedzie pięknie
jeden minus - lubi wychlać jak sie ma ciężkie kopyto, silnik drogi w utrzymaniu w sensie napraw - wszystko razy 2 - 2 sondy, 2 katalizatory, 2 głowice itp itd
w 2,6 masz 4 sondy ;)

co do problemow widze ze juz wszystko napisano
wiec nie bede sie powtarzac
ale ja bym celowal w 2,0 a nie w 1,8
czemu ??
za pol roku bedziesz pytal jak podniesc moc ;)

unknownman

Wysłany: Czw Gru 10, 2009 11:58    

Gawlak napisał/a:
ale ja bym celowal w 2,0 a nie w 1,8
czemu ??
za pol roku bedziesz pytal jak podniesc moc ;)

Waham się, bo jeśli chodzi o 1,8 to chciałbym wersję Z18XE 125 koni. Tylko nie wiem, czy uda mi się znaleźć auto w przystępnej dla mnie cenie, bo z tego co wyczytałem, silniki te były montowane dopiero od X.2000.

A jak wygląda sprawa ze spalaniem? Duża różnica między tymi dwiema jednostkami? Chodzi mi głównie o spalanie w mieście.

Gawlak 
U.P.K.A.

Wysłany: Czw Gru 10, 2009 16:30    

silnik Y i Z to :
2 sondy lambda nie jedna jak w x18xe czy x18xe1 albo x20xev (w V6 4 sondy)
brak kabli wysokiego napiecia tylko listwa (nowa kosztuje sporo wiecej niz kable)
sterowanie przepustnica elektroniczne (brak linki gazu)
a to wiaze sie z problemami z czujnikiem gazu jak i sama przepustnica
ale zrobisz jak chcesz ;)
roznica spalania miedzy 1,8 a 2,0 jest powiedzmy ze zadna ;)

xellio 
xellio

Model Opla : vectra B 1.8 Mercedes C280
LPG: tak

Punkty zdobyte: 6
Wysłany: Czw Gru 10, 2009 21:47    

Moje 1.8 średnio w 8-9L się wyrabia w mieście 10-11 to 2.0 spali zapewne jakiś litr bądź trochę więcej na 100km. Dla jednych to żadna różnica dla drugich może się już liczyć. Sam myślałem o zakupie drugiej vectry po lifcie 2.0 ale po przejechaniu stwierdziłem że nie ma aż tak wielkiej różnicy miedzy 1.8 a 2.0 a chodziło mi głownie o osiągi wiec kupiłem inne auto z silnikiem V6. Według mnie 1.8 to rozsądny kompromis.

Ksisio
[Twój profil został usunięty!]

Wysłany: Pią Gru 11, 2009 10:03    

Zajrzyj tu i zadaj pytanie:
http://forum.vectraklub.pl/index.php?
Jeżeli chodzi o mój temat to też jest ciekawy i interesujący:
http://forum.vectraklub.p...showtopic=87845

Gawlak 
U.P.K.A.

Wysłany: Pią Gru 11, 2009 10:37    

moze i interesujacy
Gredmana znam osobiscie
fakt ze ma 2,2 w benzynie
ale jak jezdzilismy na spoty /zloty itd itp
to mial takie same spalanie jak ja w V6
moc niby 147 koni a wcina paliwo jak glupie
wiec ten silnik to jakas pomylka
do tego wadliwe smarowanie lancucha konczy sie jego zerwaniem
(byla akcja serwisowa z tym zwiazana ale nie kazdy z niej korzystal)
wiec ryzyko jest spore
ja bym jednak obstawal za x20xev z 2000 roku
mniej elektroniki niz w autach modelowych z 2001
(produkowanych od wrzesnia czy pazdziernika 2000 roku)
ewentualnie ostatnie z x18xe (nie mylic z x18xe1 bo to inne silniki)

Odpowiedz do tematu Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: