manok Model Opla : Astra F X16SZR
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 22:02 opóźnione wejście na obroty
Mam astrę 1.6 x16szr z LPG na AUTRONICU AL700. Od pewnego czasu zaczął się dziwnie zachowywać na gazie-na benzynie jedzie normalnie. Po wciśnięciu padłu gazu na biegu jałowym zaczyna reagować dopiero po 1-2sekundach. Podobna sytuacja jest jesli chce się przyśpieszyć na wyższym biegu. Nie potrafi wejść z niskich obrotów na wysokie.
Jesli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o poradę
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Filterek gazu wymieniałeś?Jaki masz gazowy przebieg?
Zobacz, czy nie rozłaczył sie przewód od czujnika TPS do sterownika gazu.
Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 22:55
No wlasnie pojawilo mi sie to niedlugo po wymianie filtra. Gazownik poscil jeszcze wtedy auteregulacje na a-mon`ie. I od tego czasu jest coraz gorzej.
Gaz jest w aucie od 5 lat i przejechane przez ten czas okolo 70-80tys
Gdzie znajde ten czujnik?
Model Opla : Astra F X14NZ + LPG
Wysłany: Pią Wrz 07, 2007 16:26
Może to być zła regulacja. Ja podobny efekt miałem przy za bogatej mieszance. Jedź do gazownika niech to po ustawia po ludzku.
Wysłany: Pią Wrz 07, 2007 23:34
Nie wiem czy to istotne,ale zauwazylem ze gazownik mi przestawil w a-mon'ie na zakladce "parametry" rodzaj TPS na "nie podłączony". Wczesniej bylo "Rosnacy"
Moze ktos wie czy to moze byc powodem takiego zachowywania sie?
A widzisz, może to być to.
Ja u siebie podłączyłem pod TPS nie do tego kabla co trzeba i też miałem cyrki na gazie.
Zmień tak, jak było, sprawdź jeszcze, czy gaz jest podłaczony do niebieskiego kabla przy TPS.
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
JanuszW Model Opla : Astra F 1.4i
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 22:29
manok napisał/a:
Nie wiem czy to istotne,ale zauwazylem ze gazownik mi przestawil w a-mon'ie na zakladce "parametry" rodzaj TPS na "nie podłączony". Wczesniej bylo "Rosnacy"
Moze ktos wie czy to moze byc powodem takiego zachowywania sie?
ja37 napisał/a:
A widzisz, może to być to.
Ja u siebie podłączyłem pod TPS nie do tego kabla co trzeba i też miałem cyrki na gazie.
Zmień tak, jak było, sprawdź jeszcze, czy gaz jest podłaczony do niebieskiego kabla przy TPS.
Czy możecie mi w skrócie wytłumaczyć o co tu chodzi, i co to jest TPS,gdzie to szukać