Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Piszczące hamulce
Autor Wiadomość
gizdek
[Usunięty]

Wysłany: Wto Mar 25, 2008 22:07   Piszczące hamulce

Witam

Mam Zafire 2.2 automat. Przy hamowaniu, jak naciśnie się pedał z odpowiednią siłą, to słychać jak hamulce piszczą (taki impulsowy wysoko tonowy dźwięk, nie jest super głośny) jak naciśnie się lżej czy mocniej to wszystko jest w porządku. Klocki były niedawno wymieniane, a tarcze są jeszcze dobre. Wcześniej tego nie było, a dzisiaj słyszałem w jakimś programie na tvn turbo, żeby po wymianie klocków przez kilkaset kilometrów nie hamować ostro, bo ściera się wtedy jakaś powłoka i klocki mogą piszczeć, a ja po wymianie parę razy ostro hamowałem żeby sprawdzić, czy jest jakaś różnica, więc sie martwię, czy to nie od tego, a jak tak to da się to jakoś naprawić ?

Pozdrawiam

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: Wto Mar 25, 2008 22:31   

Według mnie to wina składu okładziny klocka. Też miałem tak parę razy, to mówili, że za twarde okładziny klocków.

DAROMV6 

Model Opla : Omega B MV6, tylko 155kW
Zaproszone osoby: 1
LPG: T/N

Punkty zdobyte: 308
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 22:49   

Możliwe, że dokładnie jest to co powiedział mój poprzednik. A jakiej firmy klocki założyłeś?

slawinek 
slawinek

Model Opla : Zafira elegance1,8XE92kW LPG

Punkty zdobyte: 5
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 11:20   

Co to za klocki tam dałeś ? za 30pln? czy droższe?

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

gizdek
[Usunięty]

Wysłany: Sro Mar 26, 2008 13:14   

Klocki były wymieniane w salonie Opla, więc chyba oryginalne mi dali.

slawinek 
slawinek

Wysłany: Sro Mar 26, 2008 20:24   

acha chyba ???no cóż może dali a może nie w każdym razie dziwnie sie zachowują.A może założyli ci jakieś syfy a skasowali jak za markowe i być może jakiś cfany gość te oryginały sprzedał jakiemuś drugiemu cfaniaczkowi?
Ja wymieniłem sobie 4 tarcze i wszystkie klocki-troszku kosztowało ale mam klocki lukas około 7mm jeszcze niewiele zużyte tarcze nic mi nie piszczy a 33kkm na nich zrobiłem i drugie tyle jeszcze wyda.

P.S. jak klocki dali ci twarde to tarcze szybciej zużyjesz więc dobre klocki to raczej nie za twarde.Dowiedz sie co ci założyli o ile to jeszcze możliwe.
Pozdr

gizdek
[Usunięty]

Wysłany: Sro Mar 26, 2008 21:23   

No mam nadzieje ze nie zrobili mnie w balona, mam jeszcze jedna rzecz do wymiany u nich to sie zapytam, a sa rozne rodzaje oryginalnych klockow wogole ? Aha jeszcze jedna sprawa, po serwisie zapaliła mi się kontrolka poduszki powietrznej, czy to może oznaczać że poduszka nie działa czy poprostu jakiś czujnik uszkodzili albo cos nie styka ?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez gizdek Sro Mar 26, 2008 21:24, w całości zmieniany 1 raz  

slawinek 
slawinek

Wysłany: Czw Mar 27, 2008 18:58   

Nie wiem czy są oryginalne klocki GM wiem że są produkowane w jakości przyzwoitej np markowe ferodo,ate lukas-droższe i podróbki-2xtańsze.Te drugie są zazwyczaj zbyt twarde i niszczą tarcze i nadają się do niczego.
Co do poduszki powietrznej to jak świeci kontrolka to na bank jest nieaktywna.To skomplikowany system i nie umiem tobie odpowiedzieć czy to czujnik czy może wtyczka czy może sterownik jakiś????nie wiem ale dziwne że wcześniej działało a po serwisie nie działa.Naprawdę dziwne to.Potrzebna diagnostyka systemu airbag u kogoś kto sie na tym naprawdę zna. (np ten się na tym zna http://www.zumi.pl/351307...lisz,firma.html )

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

gizdek
[Usunięty]

Wysłany: Pią Mar 28, 2008 02:09   

Dzieki za pomoc, jestem z Katowic wiec raczej sie tam nie wybiore ale spytam sie w serwisie co moze byc przyczyna.

Pozdrawiam:)

Odpowiedz do tematu