|
|
| Autor |
Wiadomość |
Artur Dymek [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 08:13 Podłączenie parownika
|
|
|
Witam!
Nie znalazłem w wyszukiwarce, więc pytam. Jak prawidłowo powinien być podłączony parownik do instalacji wodnej? Mam problem z ogrzewaniem wnętrza, które jest cieniutkie.
Obecnie parownik podłączony jest szeregowo do obiegu nagrzewnicy, tj. wąż gorącej wody z silnika wchodzi do parownika, potem z parownika do centralki i z centralki do bloku silnika. Obawiam się, że sporo ciepła jest tracone na parowniku, zanim woda trafi do nagrzewnicy i stąd problem.
W moim poprzednim "bolidzie" VW Golf było inaczej: parownik był podłączony równolegle - do obu rur idących do nagrzewnicy były podłączone trójnikami dwie rurki, które zasilały parownik. Miałem dzięki temu gorący parownik i ciepło we wnętrzu.
Zastanawiam się, czy mam rację co do podłączenia parownika. A może są inne metody? Czytałem o zasileniu parownika z przewodu powrotnego do zbiorniczka wyrównawczego. Podobno nagrzewa się najszybciej i wystarcza do ogrzania parownika. |
| Ostatnio zmieniony przez Artur Dymek Nie Gru 02, 2007 08:17, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
master22221
Master22221

Model Opla : Astra G
Wiek: 48 Dołączył: 13 Lis 2007 Posty: 57 Skąd: Gdynia, Polska Punkty zdobyte: 10
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 11:46 Re: Podłączenie parownika
|
|
|
Porównaj temperaturę węża przez i za parownikiem, jesli jest duża różnica zmień na połaczenia równoległe.
Ja mam u siebie równolegle i również odczuwam zbyt powolne nagrzewanie kabiny. Nosiłem sie kiedyś z zamiarem zmniejszenia w zimie przepływu wody przez parownik (zawór, kryza, zacisk na wężu) dla sprawdzenia, czy się poprawi ogrzewanie kabiny.
Ciekawe, że ci, którzy mają równolegle i niedogrzaną kabinę, rozważają zmianę na połączenia szeregowe...
Pozdr. |
|
|
|
 |
ja37
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE
Wiek: 38 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 12465 Skąd: Ziemia Obiecana :)
Punkty zdobyte: 79
|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 18:41
|
|
|
Jeszcze nie widziałem podłaczenia szeregowego.....
Zmieniaj na równoległe, pompa spokojnie da sobie radę i nie będzie kłopotu z ogrzewaniem. |
|
|
|
 |
|
|
|