|
|
|
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
c_One [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 22:12 Podstawy w obrobce zdjec ... GIMP i inne programy
|
|
|
Witam.
Od dluzszego juz czasu fotografia stala sie moja pasja.Kolejne etapy w tej dziedzinie to kolejne nowe aparaty:
-olek 720UZ [dobry do poznania podstaw]
-sony DSC H1 [bardzo dobry sprzet]
-fuji s9500 [obecnie].
Jak juz mamy aparat cyfrowy..nie koniecznie ten z gornej polki i pragniemy pokazac sie ze zdjeciami wiekszemu gronu ludzi.Tak tez i ja czynie... udzielam sie na roznych forach fotograsficznych.
Zdjecia jakie zamieszczam sa poddane obrobce przez program graficzny-osobiscie uzywam Photoshopa CS2 [english version]-jak dla mnie najlepszy program do wlasnie tych celow.
Jak wszystko na swiecie tak i PS CS2 ma konkurencje a jest nim GIMP[program stworzony na potrzeby platformy LINUX]
Uzywanie krzywych,zabawa na warstwach,odpowiednie dobieranie kontrastow itp..do tego dochodzi wywolywanie RAW-cala "frajda" z zabawy ze zdjeciem.
Za tym wlasnie programem przemawia to,ze jest calkowicie darmowy i bardzo przyjazny w obsludze...do tego interfejs calkowicie spolszczony.
JAK TO SIE ROBI W GIMPIE
Jena ze stron ,gdzie mozna zassac program
Jednak mala rada ode mnie na przyszlosc - zeby zdjecie bylo udane nalezy zachowac kilka waznych i bardzo istotnych warunkow:
-odpowiednie kadrowanie;
-zachowanie zasady trojpodzialu;
-odpowiednie zachowanie glebi ostrosci dla uwydatnienia tego co nas wlasnie w danym kadrze interesuje;
-unikanie kadrowania centralnnego-eksperymentowac z kadrowaniem[np.z pozycji zaby];
-wybierac obiekty i rzeczy do fotografowania oryginalne i nie sztampowe;
-przede wszystkim nie popasc w rutyne;
Ja sam jetem amatorem i z czasem dowiedzialem sie co to przeslona,migawka,odpowiednia ekspozycja czy tez GO.
Sadze,ze za bardzo nie namieszalem tym tekstem...czekam na odzew..wlasny komentarz |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Peter

Model Opla : Tigra
Zaproszone osoby: 837
Wiek: 36 Dołączył: 01 Lut 2006 Posty: 1243 Skąd: Bydgoszcz
Punkty zdobyte: 87
|
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 22:47 Re: Podstawy w obrobce zdjec ... GIMP i inne programy
|
|
|
| c_One napisał/a: | | GIMP[program stworzony na potrzeby platformy LINUX] |
Czy moze byc uzywany pod Windows'em?
| c_One napisał/a: | Jednak mala rada ode mnie na przyszlosc - zeby zdjecie bylo udane nalezy zachowac kilka waznych i bardzo istotnych warunkow:
-odpowiednie kadrowanie;
-zachowanie zasady trojpodzialu;
-odpowiednie zachowanie glebi ostrosci dla uwydatnienia tego co nas wlasnie w danym kadrze interesuje;
-unikanie kadrowania centralnnego-eksperymentowac z kadrowaniem[np.z pozycji zaby] |
Czy mozesz w wolnej chwili rozwinac te punkty? |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
c_One [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 23:08
|
|
|
| Peter napisał/a: | | Czy moze byc uzywany pod Windows'em | -oczywiscie...
| Peter napisał/a: | | Czy mozesz w wolnej chwili rozwinac te punkty? | skoro zosatlem modem w tym dziale wrzuce wszytskie zagadnienia czysto techniczne odnosnie samego "tworzenia" zdjec do nowego watku...
Niech ten pozostanie dla programow graficznych... |
|
|
|
 |
Peter

Model Opla : Tigra
Zaproszone osoby: 837
Wiek: 36 Dołączył: 01 Lut 2006 Posty: 1243 Skąd: Bydgoszcz
Punkty zdobyte: 87
|
Wysłany: Sro Lis 08, 2006 10:58