Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: huri_khan
Sro Sty 30, 2008 23:34
Polerowanie auta.
Autor Wiadomość
bieniu3000 

Wysłany: Sro Sty 30, 2008 23:00   Polerowanie auta.

Witam,
nazywam sie bieniu, chętnie odpowiem na pytania dotyczące polerek, jak również podejmę się wypolerowania auta. Jeśli zamieściłem post w nieodpowiednim miejscu to proszę o przeniesienie. :)

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
szupek 
masta of disasta

Model Opla : ASTRA F C14NZ BLAUMONSTER
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 02:11   

witaj!! :)
w jaki sposob ozywic kolor ktory jest juz nieco wyblakły. jakich specyfikow uzyc i w jaki sposob??

Adamus 

Model Opla : Astra II Y20DTH
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 09:44   

i czego użyć do usuwania rys po myjni z lakieru? Tempo, K2? A może coś innego...?

Bogo 

Model Opla : Y17dt
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 19:13   

...i czy elektryczna polerka taka do kupienia w Makro czy też w innym hipermarkecie w rękach niedoświadczonego polera (myślę tu o sobie :oops: ) nie zrobi krzywdy mojemu lakierowi :?:
bieniu3000 napisał/a:
również podejmę się wypolerowania auta

No ale skąd jesteś w opisie nic nie ma, i ile taka usługa u Ciebie kosztuje :?:

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

18%
67%
81%
herrmes 

Model Opla : Astra II 1.6 16v Elegance 99
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 20:35   

I moje pytanie.
Czy można wypolerować gładkie klosze reflektorów, czy w ten sposób uzyskam czystą powierzchnię bez zarysowań, masz złe czy dobre doświadczenia w polerowaniu reflektorów ?

bieniu3000 

Wysłany: Czw Sty 31, 2008 22:23   

No wiec tak, po kolei:

Szupek, do ożywienia wyblakłego koloru, służy wlasnie polerowanie mechaniczne, możesz sprobowac w miare ekonomicznie np. pastą K6 (na wode i naprawde miekka scieraczka np flanela albo bawelna 100%, i rownomiernie delikatnie polerować), potem na rysy ktore powstana mozesz zastosowac jakąś lepsza politure do wcierania recznego. Napisz mi jeszcze jaki kolor masz, jak jakis jasny to bez obaw, gorzej jest na ciemnych akrylowych.

Admus, jak wyżej :)

Bogo, ja Ci odradzam taką polerke, bo zazwyczaj dodają do nich glowice z baraniego futra. Takim czyms to wiecej szkody niz pozytku zrobisz :wink: Do wcierania wosku chcesz taka maszyne? Jesli tak, to ja Ci powiem ze woskowanie reczne (odpowiednim materialem) jest niezastapione. Ja osobiscie kazde auto po polerce woskuje recznie. Polerki robie koło Stalowej Woli.

Herrmes, osobiscie nie probowalem polerowac kloszy lamp, ale z tego co sie orientuje, to polerowanie szkla jest bardzo pracochlonne i można jeszcze pogorszyć (zamglone, swiatlo sie bardziej rozprasza)

pozdrawiam :wink:

arty 

Model Opla : ASTRA 2.0 DTI/CORSA B 1.0
Wysłany: Pią Lut 01, 2008 08:04   

A czy ktoś używał past KOMENDANT ( albo jakos podobnie) słyszałem że używaja tego w lakierniach, są podobno różne numery -nr 3 i rzekomo mozna sobie ladnie wypolerowac samemu samochod. Ktoś tego uzywa???

szupek 
masta of disasta

Model Opla : ASTRA F C14NZ BLAUMONSTER
Wysłany: Pią Lut 01, 2008 13:46   

bieniu3000 napisał/a:
Szupek, do ożywienia wyblakłego koloru, służy wlasnie polerowanie mechaniczne, możesz sprobowac w miare ekonomicznie np. pastą K6 (na wode i naprawde miekka scieraczka np flanela albo bawelna 100%, i rownomiernie delikatnie polerować), potem na rysy ktore powstana mozesz zastosowac jakąś lepsza politure do wcierania recznego. Napisz mi jeszcze jaki kolor masz, jak jakis jasny to bez obaw, gorzej jest na ciemnych akrylowych.

probowałem ta lekkoscierna tempo ale to jest fajny efekt na kilka/kilkanascie dni. potem znow to wyglada jak wyglada. jak sie konkretnie nazywa ta pasta z k2?? i co to jest ta politura, gdzie mozna kupic, jak wyglada, ile kosztuje i podaj jakas konkretna nazwe bo jestem laikiem w tych sprawach. :D kolor mam niebieski ale taki jasniejszy.

aha. mam na dachu takie plamy jakby miejscowe wyblakniecia. czy jest jakas skuteczna metoda na usuniecie tego??

pozdrawiam

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

18%
67%
81%
bieniu3000 

Wysłany: Nie Lut 03, 2008 18:13   

Pasta to farecla K6, politura to taki preparat który zgubi ryski po polerowaniu K6 i nada połysku i głebii koloru. Ja np po polerowaniu farecla używałem zawsze poltury Farecli Gold Top, jest ona do wcierania mechanicznego, ale wiem, ze jest jakis odopwiednik Farecli do wcierania recznego. Kosztuje około 50 zł.

tomek_07 

Model Opla : ASTRA II KOMBI
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 22:21   

bieniu3000 napisał/a:
Herrmes, osobiscie nie probowalem polerowac kloszy lamp, ale z tego co sie orientuje, to polerowanie szkla jest bardzo pracochlonne i można jeszcze pogorszyć (zamglone, swiatlo sie bardziej rozprasza)

Hermesowi zapewne chodziło o klosze reflektorów w Astrze II , które są plastikowe. I zapewne ma ten sam problem co i ja , czyli klosze przednich reflektorów są porysowane i lekko poobijane od piachu i kamyczków. Czy da się i czym to spolerować, żeby to usunąć bądź też zniwelować do minimum ???

Odpowiedz do tematu