|
|
| Autor |
Wiadomość |
ja37
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 GSI
Zaproszone osoby: 6
Wiek: 38 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 11360 Skąd: Ziemia Obiecana :)
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 18:00 Położenie krokowca od gazu
|
|
|
Jak sądzicie, czy umiejscowienie krokowca na wężu gazowym ma znaczenie?
Czy lepiej umieścić go bliżej parownika, czy bliżej mixera?
Może pośrodku?
Wąż od gazu zrobił mi się teraz dość długi i zastanawiam się, gdzie najlepiej wpiąć krokowca. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
polaris [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 17:15
|
|
|
| Nie ma to znaczenia gdzie go wepniesz. Im krótszy wąż między parownikiem a mikserem tym czas reakcji krótszy i sama reakcja lepsza, miejsce instalacji aktuatora nie ma wpływu |
|
|
|
 |
ja37
street killer

|
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 19:58
|
|
|
| Ciekawi mnie jeszcze, czy ten krokowiec zamyka sie szczelnie, jeśli tak, to najlepiej by było jak najbliżej mixera... |
|
|
|
 |
PioGor
PioGor
Model Opla : Vectra 1.6 16v
|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 07:25
|
|
|
| Nie zamyka śię szczelnie i nie otwiera maksymalnie zalezy od ustawień na kompie |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
ja37
street killer

|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 16:42
|
|
|
| PioGor napisał/a: | | Nie zamyka śię szczelnie i nie otwiera maksymalnie zalezy od ustawień na kompie |
Właśnie tak podejrzewałem, musze jednak pojechac do gazierza, żeby pogrzebał w kompie gazu.... |
|
|
|
 |
polaris [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 19:09
|
|
|
Po co chcesz żeby krokowiec zamykał sie szczelnie i kiedy to miało by według Ciebie następować (poza CUT OFF), i kiedy miałby sie otwierać maksymalnie?
Przy dobrze założonej instalacji silnik krokowy pracuje na zasadzie kilka kroków w góre i kilka w dół przy ustalonym obciążeniu silnika, zamykać może sie podczas hamowania silnikiem (i nie w na 0 kroków) i otwierać wiecej przy przyspieszaniu, Jesli masz czujnik kata polożenia przepustnicy to mozna komputer wysterować tak żeby po osiągnięciu odpowiedniego otwarcia (np wciśnięcie pedału przyspieszenia pow np 95%) acuator otwierał sie na np 150 lub 200 czy ile tam sobie więcej chesz (do 255) kroków i silnik pracował na "bogato".
Napisz jaki masz komputer sterujący gazem.
Ja swojego czasu zrobiłem sobie interfejs do komunikacji ze sterownikiem gazowym i sam sobie ustawiałem. |
|
|
|
 |
ja37
street killer

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 19:15
|
|
|
Mam "Stefanelli"
A liczbę właśnie kroków sie ustawia kompem, niestety soft do tego sterownika jest ciężko dostępny, interfejs, to bym sobie sam zrobił.
Właśnie kroki mam ustawione na stary silnik i teraz dostaje za mało gazu przy gwałtownym przyspieszaniu.
Moje pierwsze pytanie, o położenie krokowca nie jest już aktualne, z problemem, jaki mnie skłonił do napisania tematu już sobie poradziłem. |
|
|
|
 |
|
|