Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompa paliwa
Autor Wiadomość
Tiyey
[Usunięty]

Wysłany: Pią Sie 17, 2007 11:00   Pompa paliwa

Witam.. jestem nowy na forum.. możecie mnie jakoś naprowadzić jak dojde do pompy paliwa w vectrze A 1.8l benzyna-gaz. Kupiłem niedawno moje pierwsze auto i prawdopodobnie pompa jest do wymiany.. Na gazie pali ale cięzko jest jej wejsc na obroty na zimnym silniku, na benie nie pali. :wink: Chcę wymienic tą pompe do odpalania i rozgrzania silnika. Jeżeli i tak będę jezdził na gazie to czy jest sens kupować oryginalną pompę czy wystarczy zamiennik? jakiej pompy szukać? Proszę o jakieś podpowiedzi i pozdrawiam.. :wink:

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

FENIX
[Usunięty]

Wysłany: Pią Sie 17, 2007 11:05   

Najprawdopodobniej znajduje się ona pod tylnym siedzeniem. Dźgnij je i tam powinien być taki dekiel a pod nim pompa.

Kamil767 

Model Opla : Vectra A 1.8 C18NZ + LPG:]
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 1
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 20:29   

FENIX, tak masz racje ostatnio jak sprzątałem Viki to tez znalazłem ją xD

Tiyey
[Usunięty]

Wysłany: Nie Sie 19, 2007 13:42   

Dzięki FENIX znalazlem :D , wyciągnąłem i teraz mam kilka pytań do kogoś kto miał z tym do czynienia, zamieściłem nawet pare fotek, a mianowicie: Czy podczas wymieniania pompy muszę spuścić paliwo? Bo jak widać pompa znajduje się w baku. Zdziwiłem się ponieważ w baku gdzie jest benzyna są też kable od pompy na wierzchu. Czy to tak ma być? Przecież iskra i bum(Czy się myle?). Na zamieszczonych zdęciach jest pompa i filterek , widzę że ten kawałek wężyka poszedł.. Może wystarczy założyć tylko nowy filterek? a nie wymieniać całą pompe? Chociaż podejrzewam ,że poprzez oderwanie się tego filterka pompa mogła zapchać się paprochami i przestać działać. Jak sprawdzić czy pompa jest sprawna? Proszę o jakieś odpowiedzi i pozdrawiam :wink:

Na allegro jest wiele zamienników, napiszcie która jest warta uwagi?Nr z mojej pompy: 0 580 453 509, Warto inwestować w oryginalną Boscha skoro i tak będę jeździł na gazie, pompe wymieniam ponieważ jest mi potrzebna do odpalania i rozgrzania silnika aby lepiej mu się wskakiwało na obroty. To tak na zime :wink:

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

ja37 
street killer

Model Opla : corsa B c20xe
Zaproszone osoby: 6
LPG: no

Punkty zdobyte: 153
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 18:01   

Nawet bez filterka pompa powinna ciągnąć benzynę, uważam, że jest do wymiany.
Pompę możesz kupić też zamiennik, tylko patrz na otwór tam, gdzie jest sitko, jak bedzie miała większy, niż twoja, to nie kupuj, mi taką wcisnęli i niestety nie wytrzymała, mimo iż też na gazie jeżdżę.

Tiyey
[Usunięty]

Wysłany: Nie Sie 19, 2007 19:33   

Ok, zwróce uwagę na ten otwór. Jutro rozejrzę się za jakąś pompą. Paliwo muszę spuszczać czy nie trzeba? :wink:

BTW: Dlaczego otwór nie może być większy? Zbyt duża dawka paliwa? :wink:

ja37 
street killer

Model Opla : corsa B c20xe
Zaproszone osoby: 6
LPG: no

Punkty zdobyte: 153
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 23:08   

Tiyey napisał/a:
Zbyt duża dawka paliwa?

Nie, po prostu ja się nadziałem na pompę od uno, dającą 1,1 bara.
Faktem jest, że na motorze c20ne wytrzymała po przeróbce całe 4 miesiące, ale i tak dawała zamiast 2,5 bara około 1,5 bara,.
Tak sądzę po osiągach.
Dam ci foty porównawcze.
Uno:

Opel:

Tiyey
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sie 21, 2007 21:09   

kuźwa wymieniłem pompe i chu.. ale jestem zły , nadal nie pali, nie wiem teraz co jest grane, kręci ale nie pali, bak paliwem zalałem i nic. Pompe podłączyłem tak jak była... Co to może być?

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

siux 

Model Opla : Astra G Kombi X17DTL

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 23:38   

Nie wypowiedziałeś się chyba jak do tej pory czy autko chodzi na paliwie po rozgrzniu ,czy możesz wykręcać na obroty na biegu jałowym i podczas jazdy czy wykręca się jak należy ?

Tiyey
[Usunięty]

Wysłany: Sro Sie 22, 2007 07:50   

na benzynie nie pali w ogóle, za to na gazie elegancko.. ale tak jak napisałem wcześniej, z tym , że na benzynie nie pali to jestem zmuszony odpalać samochód na gazie czyli na zimnym silniku i na początku ciężko dla auta jest wejść na obroty, ale po rozgrzaniu jest OK.. Ale to na gazie a nie na benzynie.. Dzisiaj bede kombnował dalej.. pozdrawiam

Więc tak próbowałem dziś znowu: Raz odpali na benzynie a raz nie. Jak odpali to pochodzi 1 minute nie więcej !! i gaśnie...
Ostatnio zmieniony przez Tiyey Sro Sie 22, 2007 12:12, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu