|
|
| Autor |
Wiadomość |
pitero
PIT
Model Opla : opel kadett GSI C20NE
LPG: Nie
Wiek: 29 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 367 Skąd: Dobre Miasto
Punkty zdobyte: 10
|
Wysłany: Sob Lis 10, 2007 22:36 Rażący problem
|
|
|
Jeżdżę codziennie do pracy drogą nr.51 Dobre Miasto-Olsztyn.
Droga jest obecnie wyeksploatowana na maxa,bez oznaczeń poziomych.
Jakieś 40% aut ma żle ustawione światła mijania,mianowicie facet jadący za mną tak świeci po kabinie że można gazetę czytać,nie mówiąc o widoku w lusterkach.
Słyszałem różne wersje na ten temat.Jedni podnoszą światła zaraz po wyjeżdie ze stacji diagnostycznej, inni żeby lepiej widzieć podnoszą je za pomocą regulatorów poziomu z kabiny.
Drodzy forumowicze,ni bądżcie jak inni ślepcy.Ty widzisz trochę dalej,ale ja dzisiaj rano pozbawiłbym życia człowieka idącego poboczem.Gdy jadący pojazd z naprzeciwka oślepia cię a na dodatek ten jadący za Tobą smaży w gały jak na długich,to sorki,ale gdy leje i jest ciemno,nie widać przez chwilę nic oprócz oślepiającego blasku.
Dajmy innym też widzieć........ |
|
|
|
 |
|
Holcu
Administrator

Porządkowy
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
holcu
Administrator

Model Opla : Astra II
Zaproszone osoby: 1
Wiek: 23 Dołączył: 23 Gru 2005 Posty: 997 Skąd: Szczecin Punkty zdobyte: 23
|
Wysłany: Sob Lis 10, 2007 23:08
|
|
|
Kolega ma rację, przyłączam się do Apelu. Sam często muszę lusterka wsteczne przestawić tak oślepiają niektórzy.
Może tu nie chodzi o regulację świateł ale o mocniejsze 100W żarówki. W każdym bądź razie popieram akcje, teraz ciemno szybko ciężko się jeździ dlatego nie utrudniajmy sobie tego. |
|
|
|
 |
jogi1982
Grzechu

Model Opla : Classic X16SZR
Wiek: 26 Dołączył: 17 Kwi 2007 Posty: 588 Skąd: Warszawa Punkty zdobyte: 5
|
Wysłany: Nie Lis 11, 2007 06:46
|
|
|
ja tak samo często śmigam w nocy i więcej niż 40% ma źle ustawione światła powiem ze 1 na 100 nie święci po oczach sa jeszcze tz choinki bdb. widoczność a kolo halogeny ma włączone
a to wali po oczach niestety tak jest , wiadomo połowa aut po dzwonach itd ale do cholery przeca co 12miesiecy jeździ sie na przegląd o czym to świadczy???
jadąc w nocy po tz bocznej drodze i widząc auto z przeciwka co wali po oczach i mnie oślepia robie tak:
1. albo zwalniam do 20km/h żeby nie zaliczyć super oświetlonego roweru lub przechodnia często trzeźwego i w odblaskowej kamizelce hehe marzenie
2. albo wale mu długimi po oczach nie wie jak ja się czuje
nasz kraj jest chory tyle dzieciaków i rowerzystów ginie na drogach są sami sobie winni kamizelka kosztuje 10zł a trumna 2tys. Ale na wsiach jest taki pogląd na te kamizele ze to obciach policja powinna karać za jazdę na zle ustawionych światłach(ostatnio zaczyna robić takie akcje ale niestety za mało kiedyś hulały po Polsce tz R policyjne z osprzętem do spr świateł i spalin gdzie one są? ) apel do forumwiczów sprawdzić swoje światła i nie wypuszczajcie dzieciaków na drogi po zmierzchu bez widocznych odblasków |
| Ostatnio zmieniony przez jogi1982 Nie Lis 11, 2007 07:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
HArtur1
Z17DTH

Model Opla : Astra III 1.7 CDTI
Punkty zdobyte: 34
|
Wysłany: Nie Lis 11, 2007 10:32
|
|
|
pitero popieram Cię w 100%. Ale cóż, skoro na naszych drogach jest tylu bezmyślnych kierowców. Montuje ci taki xenonowe żarówki do halogenowych lamp i zadowolony, że widzi. Inni niech się sami martwią. Przecież homologacja, spryskiwacze reflektorów i automatyczne poziomowanie jest niepotrzebne |
|
|
|
 |
|
Holcu
Administrator

Porządkowy
|
|
|
|
|
pionaj

Model Opla : Corsa B 1.0 12V
Wiek: 53 Dołączył: 23 Sie 2007 Posty: 183 Skąd: MałoŚląsk Punkty zdobyte: 1
|
Wysłany: Nie Lis 11, 2007 11:14
|
|
|
Faktycznie jeżeli chodzi o światła to spostrzeżenia wyżej zawarte dają się zauważyć na drogach naszego kraju
Świadzczą one nie tylko o głupocie i nieodpowiedzialności domorosłych grzebaczy i ,tuningowcach, ale również o tzw. publicznym przyzwoleniu i braku odpowiednich mechanizmów kontroli i karania
Podobnie rzecz się ma z alkoholem wsród kierowców...własnie wczoraj podano, że do tej pory ,w tym roku na drogach zatrzymano 140 000 pijanych/bądż pod wpływem kierowców
Nie chce mi sie nawet tego komentować ...to jest po prostu chore |
|
|
|
 |
Torak

Model Opla : C14NZ
LPG: NIE
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Nie Lis 11, 2007 14:27
|
|
|
Apel w pełni popieram.
Jest jednak małe ALE w całej tej sprawie. Niektóre auta np.Citroen Jumper ma lampy zawieszone dość wysoko (w nowych modelach - jeszcze wyżej). Mimo że światła mam dobrze ustawione, to przy nie za dużej odległości od poprzedzającego auta, może dochodzić do oślepiania.
Na to, ja niestety nic nie poradzę.
Są to oczywiście tylko wyjątki.
Oślepianie ma też miejsce po niewłaściwie zamontowanej żarówce. Takie zjawisko też jest nagminne |
|
|
|
 |
Adamus

Model Opla : Astra G Y20DTH
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Nie Lis 11, 2007 15:09
|
|
|
| Przyłączam się również! A jak jesteśmy przy oświetleniu i chcemy więcej widzieć, w taka pogodę jak jest teraz za oknem należy po prostu często myć reflektory!! Nieraz po przejechaniu 20km są tak brudne że niewiele oświetlają! |
|
|
|
 |
GmsMetallica
!!GuMiS!!

Model Opla : Opel Astra F X16SZ(chyba) HB
Wiek: 19 Dołączył: 01 Wrz 2007 Posty: 783 Skąd: Bydgoszcz
Punkty zdobyte: 9
|
Wysłany: Nie Lis 11, 2007 15:23
|
|
|
Popieram.
Ostatnio (w poprzednia ndz) jak wracalem z Inowroclawia do Bydgoszczy to nie jeden walil po oczach. Jednak jeden szczegolnie. Nie dosc ze zolte zarowy to z 100W to mial min. i wali po tym lusterku ze szok. Juz chcialem depnac w hebel i sprawdzic czy cos wogole widzi ale dalem sobie spokoj bo pojechal (a jak mnie mijal to tak samo dawaly swiatelka jak moje) |
|
|
|
 |
|
Holcu
Administrator

Porządkowy
|
|
|
|
|
blowal
Po Prostu Łoś

Model Opla : AstraF HB x16sz i Tośka :D
Zaproszone osoby: 3
LPG: Tak
Wiek: 26 Dołączył: 05 Lip 2006 Posty: 1544 Skąd: Dobre Miasto
Punkty zdobyte: 6
|
Wysłany: Nie Lis 11, 2007 15:48
|
|
|
pitero, no to sąsiedzie tą samą trasą dojeżdżamy do roboty
jeśli chodzi o drogę, to robotnicy całkiem nieźle uwijają się przy przebudowie i wkrótce będzie dużo lepiej (czyt.: normalnie) przynajmniej na części tej trasy
switełka swoja drogą stanowią duży problem, a na tej trsaie to fakt, ze nieraz z prędkościa 50 km/h jedzie się na czuja w trakcie mijania.... |
|
|
|
 |
ja37
street killer

Model Opla : corsa B c20xe
Zaproszone osoby: 6
LPG: no
Wiek: 39 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 12145 Skąd: Ziemia Obiecana :)
Punkty zdobyte: 153
|
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 20:21
|
|
|
Ja kiedyś dałem po oczach takiemu, okazało sie, że to radiola.....
Co my szukamy, jak nawet oni maja lipę.....
A nie wkurzają was latające światła, po dzwonie, czy ktoś kupił sobie używane bez zaczepów? |
|
|
|
 |
|
|