Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Warta - jak wycenią szkodę? jaka dalsza procedura
Autor Wiadomość
u2collector 
newbie

Model Opla : Astra 1.6F

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 12:38   Warta - jak wycenią szkodę? jaka dalsza procedura

4 dni temu miałem krakse - koleś wjechał mi w Asterke mercem Vito - na prostej drodze, przy minimalnym ruchu skasował mi cały tył.
Szkody - klapa, błotnik, obie lampy, nadkole z lewej strony, ciężko otwierają się drzwi (przód i tył) z lewej strony, coś z ABS'em ,bo kontrolka non-stop sie swieci). w bagażniku demolka, klapy oczywiście nie można otworzyć. Nie wiem co z zawieszeniem, bo tego na pierwszy rzut oka nie widać...
Była policja, mam protokół z kolizji, przeciwnik ubezpieczony w Warcie. Jak to dalej wygląda? Dzisiaj idę zgłosić szkodę.
Do tego mam L-4 na miesiąc, więc świstek idzie też na komendę i z tego robi się sprawa karna.
Co z kwestią odszkodowania? Za co, ile i w jakim trybie?
Za wszelkie info będę wdzięczny.

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

Torak 

Model Opla : C14NZ
LPG: NIE

Wysłany: Wto Lis 13, 2007 16:38   

Nie piszesz jaki to rocznik ale po opisie można przypuszczać że będzie to szkoda całkowita, czyli zaproponują ci kwotę jak ich zdaniem odpowiada całkowitej wartości auta. A auto... no cóż, można sprzedać resztę na części albo na złom.
Słyszałem że niektórzy jeszcze za te pieniądze naprawiają ale czy to się opłaca?

Inna sprawa że w sądzie możesz dochodzić odszkodowania za szkody psychiczne i fizyczne.
Może masz zawroty głowy, może inne coś tam.
Sąd może zasądzić odszkodowanie

ale szczegóły to musisz od fachowców uzyskać. Są też firmy które się w tym specjalizują. Biorą jakiś % od wywalczonego odszkodowania.
Ostatnio zmieniony przez Torak Wto Lis 13, 2007 16:40, w całości zmieniany 1 raz  

u2collector 
newbie

Wysłany: Wto Lis 13, 2007 18:38   

Asterka jest z 94r.
Szkoda całkowita - czyli wypłacają mi wartość wg. ich mniemania a wrak - zostaje u mnie? I jakie wtedy najlepsze wyjście? sprzedać to, co stoi od ręki i za odszkodowanie +wrak coś inszego?

Torak 

Wysłany: Wto Lis 13, 2007 21:27   

Jeśli dobrze rozumiem to właśnie tak ale nie jestem z branży więc zasięgnij jeszcze języka.

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

u2collector 
newbie

Wysłany: Wto Lis 13, 2007 22:48   

A jak to właściwie jest ze szkodą całkowitą? Wartość naprawy musi przekroczyć 70 % czy 100 % auta, żeby była szkoda całkowita? Dodam, że naprawa z OC. Podobno z AC jest 70 % i ubezpieczyciele próbują naciągnąć ludzi, że 70 % jest też przy OC.

Torak 

Wysłany: Sro Lis 14, 2007 20:05   

Jak napisałem wyżej: o szczegóły musisz pytać bardziej zorientowanych.

Odpowiedz do tematu