Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Omega 2.0 16V 95-96 automat czy manual ?
Autor Wiadomość
Rob
[Usunięty]

Wysłany: Nie Kwi 23, 2006 20:06   Omega 2.0 16V 95-96 automat czy manual ?

Witam jak w temacie czy warto zaryzykować w automat ?

pzdr

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

Piotrekt5
[Usunięty]

Wysłany: Nie Kwi 23, 2006 20:15   

A czym tu ryzykujesz to wygoda i luksus a te bajki że niby się psuje to można w se w du... wsadzić

Tomcio-Paluszek
[Usunięty]

Wysłany: Nie Kwi 23, 2006 20:19   

Jak lubisz wygodę to warto.

Ja osobiście jeździłem automatem w Passacie B3 i jazda po mieście to bajka, ale już wyprzedzanie na trasie nie wygląda tak ciekawie. Raz o mało nie dostałem zawału jak chciałem wyprzedzić ciężarówkę która się wlokła. Z naprzeciwka daleko jakieś auto jechałoJa gaz do dechy, a automat coś tam wrzucił, ale obroty silnika 1500, i zero przyśpieszenia. Dopiero po 2 sekundach wbił odpowiedni bieg. Oczywiście myślę, że chyba można wyczuć automat i opowiednio wcześniej przyśpieszać. Ale i tak mogą się zdarzyć niespodzianki.
No i z automatem autko spali trochę więcej paliwa. W passacie kolejny bieg wrzucał się np. dopiero przy 3500obr/min. Podczas gdy ja jadąc omegą z ręczną skrzynią biegów nie przekraczam 3000obr/ min.

Co do awaryjności automatu nie wypowiem się.

Podsumowując jeśli chcesz omegą się wozić a nie ścigać to warto. :)

To oczywiście moja opinia i nikt nie musi (a wręcz nie może) się ze mną zgadzać. 8)
Ostatnio zmieniony przez Tomcio-Paluszek Nie Kwi 23, 2006 20:20, w całości zmieniany 1 raz  

peper
[Usunięty]

Wysłany: Nie Kwi 23, 2006 20:20   

Automat to piękna rzecz. Nie zamieniłbym na manuala za żadne skarby. Do tego kilka trybów pracy skrzyni...
Pamiętaj tylko o jej serwsie. To bardzo ważna rzecz. Trzeba po 100tkm wymienić wiadro hehe oleju i FILTR. Koszt to ok... a może nie będę Cię zniechęcał do automatu ;)
Polecam automat z całą pewnością. Jak pojeździsz to się przekonasz.

Jeżeli chodzi o wypowiedź mojego poprzednika, to zmiana biegu uzależniona jest od wielu aktualnie panujących czynników. Jeżeli jedziesz delikatnie, to biegi zrzuca z 2400/obr do 1500, ale jak jedziesz ostrzej to np ciągnie do 4000 i zrzuca do 3000. Najlepiej jest przy kickdownie przy wyprzedzaniu. Gwałtowne wciśnięcie pedału gazu powoduje NATYCHMIASTOW! redukcję i wtedy ciągnie do konca obrotomierza i dopiero znów redukuje. Potrafi np przy 90 wrzucić 2bieg i ciągnąć do 120km/h a na 3 biegu najwięcej ujechałm 170km/h a potem 4bieg i prawie zamkniety zegar ;)
Jest to na prawdę bardzo elastyczne i działa bardzo szybko. Być moze w passacie jest inaczej, tak jak napisał kolega wyżej. Skrzynia automatyczna w omedze, notabene jest ona z BMW jest bardzo dobra i tych mankamentów z poprzedniego postu po prostu nie ma.
A jeżeli chodzi o ściganie... no przy tym silniku rewelacji nie ma, jakieś 10s do 100, ale nie jest źle i pamiętaj, że Ty nie tracisz czasu na zmiane biegu w przeciwienstwie do manuala... hehe

pp

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

Tomcio-Paluszek
[Usunięty]

Wysłany: Nie Kwi 23, 2006 20:44   

No własnie szkoda, że nie miałem okazji jechać Omegą z automatem. Co do moich odczuć odnośnie jazdy automatem to mam doświadczenie tylko z jednym samochodem. Z pewnością skrzynia w omedze jest nowocześniejsza i wymienione przeze mnie mankamenty nie występują w takim stopniu.

Rob
[Usunięty]

Wysłany: Nie Kwi 23, 2006 20:55   

szczerze mówiąc nie wiem co wybrać musiałbym się przejechać i zobaczyć w praktyce jak się sprawy mają ,fakt jest też taki że lubie sobie pomieszać biegami i jak narazie 51/49 dla manuala...mam też obawy odnośnie tej awaryjności i nie wiem jakie są koszty wymiany olejów i filtrów w skrzyni :lol: jeżeli już piszecie o takich rzeczach to prosiłbym o ceny jakie są :lol:

Tomcio-Paluszek
[Usunięty]

Wysłany: Nie Kwi 23, 2006 21:09   

No jak lubisz "pomieszać biegami" to powinieneś wybrać manual. Ale najlepiej żebyś się przejechał. A jeśli ta przejażdzka będzie po mieście w godzinach szczytu to na pewno zdecydujesz się na automat :wink:

Rob
[Usunięty]

Wysłany: Nie Kwi 23, 2006 21:15   

czeakm wiec na okazje do przejechania :lol: 8)

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

peper
[Usunięty]

Wysłany: Nie Kwi 23, 2006 21:55   

No dobrze. Serwis skrzyni, tj. wymiana oleju ATF + filtra to koszt około 300zł.
Jeżeli chodzi o awaryjność, to skrzynie systematycznie serwisowane, nigdy nie rozbierane i raczej z aut bezwypadkowych są praktycznie bezawaryjne. Rzadko spotkałem się z awariami automatów a jeżeli już to w autach powypadkowych i mocno wyjeżdżonych (ok 400tkm). Nie napisałeś w profilu skąd jesteś, ale jak blisko Lublina to zapraszam na przejażdżkę ;)
pp

Robo
[Usunięty]

Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 08:03   

A ja wam powiem że automatom mówie stanowczo NIE - nienawidze jak samochód jeździ a ja nie wiem co robi :evil: jeździłęm bmw z automatem i ... NIE. Dla mnie automat to wynalazek dla wyłącznie dla amerykanów ONLY MANUAL 8) 8) 8)

Odpowiedz do tematu