|
|
| Autor |
Wiadomość |
wstan [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2008 12:04 Zafira 2.2 DTI- zakup- zapytanie o sprzegło i wtryski
|
|
|
witam forumowiczów, po raz pierszy pojawiam sie na forum Zafiry (wczesniej bylem szczesliwym posiadaczem corsy). Planuje zakup tego autka w dieslu (to byłby mój pierwszy diesel) z silnikem 2.2 DTI z 2003 r wersja chyba elegance.
po przegladnięciu forum nie znalazłem odpopwiedzi na:
- czy w tych silnikach wystepuje koło dwumasowe
- czy wtryski pracuja na jednej pompie czy sa to a'la TDI VW pompowtryskiwacze
co mnie niepokoi to przy zapaleniu pojawia sie check-engine na ok. 30s plus dotego dochodzi szmer od strony kierowcy na wysokości koła od silnika (podejrzewam że coś ze sprzegłem- może łożysko, docisk?) ktróy znika po przejechaniu sie lub nacisnieciu pedału sprzegła kilkakrotnie,
prosze o opinie fachowców na w/w tematy
pzdr
Waldek |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
cbm80
Model Opla : Zafira 2.2DTI 2004
Wiek: 37 Dołączył: 30 Sie 2007 Posty: 273 Skąd: Warszawa Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2008 18:28
|
|
|
Na Twoim miejscu dalbym sobie spokoj z tym samochodem. Jesli beda jakies problemy
z silnikiem, to czekaja Cie potencjalnie duze koszty naprawy.
Mozesz sprawdzic w serwisie jakie bledy zglasza komputer i wtedy sie zastanowic. |
|
|
|
 |
brzoza

Model Opla : Astra Y20DTH
Wiek: 50 Dołączył: 12 Sty 2007 Posty: 2362 Skąd: Zabrze Punkty zdobyte: 83
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2008 19:15
|
|
|
| Cytat: | Na Twoim miejscu dalbym sobie spokoj z tym samochodem. Jesli beda jakies problemy
z silnikiem, to czekaja Cie potencjalnie duze koszty naprawy.
Mozesz sprawdzic w serwisie jakie bledy zglasza komputer i wtedy sie zastanowic. |
No oczywiście że tak ,bo to może byc pompa wtryskowa i koszt kilku tyśięcy . W nim nie ma pompo-wtrysków .Jest to zmodyfikowana tylko wersja silnika 20DTH czyli pompa VP44 z tym samym sterownikiem co 20dth. . A sprzęgło jest z hydraulicznym wspomaganiem wiec jezeli będzie zapowietrzony to takie odgłosy są normalne. Na komputer i dopiero zakupy |
|
|
|
 |
wstan [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2008 19:26
|
|
|
| jakies negatywne spostrzezenia? mnie interesuje takze czy jest tam koło dwumasowe (podejrzewam ze nie), |
| Ostatnio zmieniony przez wstan Nie Sty 13, 2008 21:06, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
brzoza

Model Opla : Astra Y20DTH
Wiek: 50 Dołączył: 12 Sty 2007 Posty: 2362 Skąd: Zabrze Punkty zdobyte: 83
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2008 21:14
|
|
|
| wstan napisał/a: | | mnie interesuje takze czy jest tam koło dwumasowe |
Jezeli cie tylko to koło interesuje To jest w Astrze G jak i również Zafira Ma
Interesuje cię to co sie rzadko psuje Ale to twoja sprawa |
| Ostatnio zmieniony przez brzoza Sob Sty 19, 2008 17:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wstan [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Sty 14, 2008 06:28
|
|
|
staram sie znalezc potencjalne duze wydatki zwiazane z ewentualnymi usterkami, koło dwumasowe-> jego naprawa takimi sa |
|
|
|
 |
|
|