Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: holcu
Wto Gru 25, 2007 22:42
Silniki w Oplu Calibra...
Autor Wiadomość
wacha007
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 16, 2006 22:38   

MAJA_kula, dołączany ble bele :evil: najgorsze co być może to jak w tym 4mation i w skodach na sprzegle haldex z tego co gdzie s wyczytałem to przerabiaja czyjniki od poślizgu aby był cały czas podawne jako poślizg i wtey jest stały na 4. myśałem ze on stały jest takei dołącznae psuja sie jak hole....

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

MAJA_kula
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sty 17, 2006 10:25   

Wacha to nie ta technologia!!!Naped w cali bym montowany 13lat temu!!!To dziala na zasadzie sprzegla homkinetycznego tak jak w skrzyniach automatycznych.Ja myslalem o tym aby to zastapic zwyklym mechanizmem roznicowym o zwiekszonym tarciu i wtedy by byl staly.Ale czy sie da to zrobic to jeszcze nie wiem bo nie rozbieralem tego mechanizmu i go nie mam ale planuje zakupic.I przerabiac.

Robo
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sty 17, 2006 12:19   

Mam 2 dorobne pytanka, w calibrach nie jestem za mocny (kiedys chciałem kupić ale to inna historia). :roll:

1. Czy w calibrach były silniki o oznaczeniu konczacym sie -seh (chyba c20seh) :?:
2. Czy da sie odróznić taki seh od zwykłego c20ne bez rozbierania silnika :?: jak tak to jak :?: :?

wacha007
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sty 17, 2006 13:50   

MAJA_kula, ale na podobej zasadzie z dużym zapewneopużneineim i dosc gwałtownie az czyć szarpnięcie...keidyś jechałem letem jako pasazer ale wtedy nei myśałem o zasadzie działania napędu...:)

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

cola
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sty 17, 2006 16:01   

Robo napisał/a:
Mam 2 dorobne pytanka, w calibrach nie jestem za mocny (kiedys chciałem kupić ale to inna historia). :roll:

1. Czy w calibrach były silniki o oznaczeniu konczacym sie -seh (chyba c20seh) :?:
2. Czy da sie odróznić taki seh od zwykłego c20ne bez rozbierania silnika :?: jak tak to jak :?: :?

ad.1 - nie
ad.2 - nie wiem niestety :(

Robo
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sty 17, 2006 17:41   

dzięki 8)

MAJA_kula
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sty 17, 2006 18:14   

Ale ja wiem jak poznac te silniki nie rozbierajac ich :lol: Silniki byly znaczone nr.i wlasnie modelami np.NZ,D, SEH, SER itp. tam gdzie jest nr.silnika.A drugie to od NE odroznia sie ostrzejszym walkiem rozrzadu.Zdejmujesz korek oleju i dotykasz krzywki walka i poznsz.A po rozebraniu(zdjeciu glowicy sa inne tloki). Nio i naturelnie w cali byly takie silniczki pozdrawiam.

[ Dodano: 17-01-2006, 17:23 ]
Co do napedu to napewno czuc.Jak nagle sie slizgaja kuleczka a po chwili autko startuje do przodu za pomoca 200KM silniczka ale chyba o to chodzi w tych autkach aby bylo czuc przyspieszenie co nie.W stalym poprostu by nie bylo poslizgu tylko odrazu wbijanie w fotel :mrgreen:

cola
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sty 17, 2006 18:32   

MAJA_kula napisał/a:
Ale ja wiem jak poznac te silniki nie rozbierajac ich :lol: Silniki byly znaczone nr.i wlasnie modelami np.NZ,D, SEH, SER itp. tam gdzie jest nr.silnika.A drugie to od NE odroznia sie ostrzejszym walkiem rozrzadu.Zdejmujesz korek oleju i dotykasz krzywki walka i poznsz.A po rozebraniu(zdjeciu glowicy sa inne tloki). Nio i naturelnie w cali byly takie silniczki pozdrawiam.

No fakt, po numerach dojedziesz do tego jaki to silnik.

Ale skąd masz info, że w Cali były silniki SEH??

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

MAJA_kula
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sty 17, 2006 18:43   

Sam widzialem taki motorek,a jak byly robione takie silniki to byly wpychane wszedzie gdzie sie tylko dalo i napewno do aut cupe skoro ten silnik jest mocniejszy od NE,a troche slabszy od XE.

dtox
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sty 17, 2006 20:47   

w Calibrach NIGDY nie byly montowane fabrycznie silniki 20SEH...

Odpowiedz do tematu