|
|
| Autor |
Wiadomość |
JacekW [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 10:56
|
|
|
Wczoraj osobiście doświadczyłem wykręcania ukreconej świeczki w Zafirze 2.0DTI,
2godz zabawy ale udało się, najpierw wiertarka (niewielka bo nie ma miejsca) i wiertło fi6,5
potem na rozgrzanym silniku, srodek do schładzania w aerozolu, wbicie w otwór świecy klucza "imbus/torx" czy jak sie to nazywa ale taki 12-kątny (może ma to inna nazwe)
i puściło . trzeba uważać przy wierceniu, wydmuchowac opiłki, ale jest to do zrobienia. Dziwne, że uszczelnienie jest na gwincie i tam wchodzi nagar kttóry to zapiecza, gdyby to było na stożku przy kończu świecy to nie byłoby takich problemów,
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
thomson1
Model Opla : ASTRA G
|
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 22:28
|
|
|
| Mam taki problem świeczka szczeliła i co teraz .....wyciąganie głowicy mnie przeraża |
|
|
|
 |
Rudy
Model Opla : Opel Zafira 2.0 DTI 16V
Wiek: 40 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 67 Skąd: Warszawa Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Wto Lip 08, 2008 23:35
|
|
|
| miros34 napisał/a: | | Witam.Miałem ten sam problem nawet opisywałem na forum jakk udało mi się to zrobić.Mianowicie dobry środek typu WD CX i polewanie(ja moczyłem 2 dni).Trzeba tylko obłożyć tą świece jakąś szmatą bo gniazdo jest płytkie i środek spływa i polewać co jakiś czas.U mnie pomogło.A co do servisu to byłem w dwóch i ani tykać się nie chcieli. |
Mi też się jakoś udało Dwie poszły bez żadnego problemu. Ale dwie pozostałe stawiały opór Więc jak kolega napisał: WóDe na nie lałem i z wyczuciem na szarpanego próbowałem odkręcić. I tak 2 godziny walczyłem Aż grzecznie (choć z oporami-trzeszczały) świeczki wykręciłem. Zresztą dla pewności przy wykręcaniu dalej WD lałem i delikatnie (trochę wykręcałem i obrót do tyłu) kręciłem małym kluczykiem.... znowu udało się.
A teraz zastanawiam się jakie wkręcić Planuję NGD D-Power. A może jakieś sugestie? |
| Ostatnio zmieniony przez Rudy Wto Lip 08, 2008 23:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jackdino
Model Opla : astra
Wiek: 34 Dołączył: 17 Sie 2008 Posty: 1 Skąd: gniezno Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Nie Sie 17, 2008 20:25
|
|
|
to macie szczęście chłopaki,ja oddałem do mechanika i z paprali robotę.
ukręcili dwie świece,co prawda udało się odwiercić,ale teraz po 2 miesiącach
puszcza kompresję z pod jednej świecy.
nie wiem za bardzo co teraz zrobić.
czy:nową głowice,czy:da się to jakoś naprawić.
proszę o rady.
z góry dzięki. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|