Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapieczona świeca żarowa
Autor Wiadomość
JacekW
[Usunięty]

Wysłany: Sro Mar 26, 2008 10:56   

Wczoraj osobiście doświadczyłem wykręcania ukreconej świeczki w Zafirze 2.0DTI,
2godz zabawy ale udało się, najpierw wiertarka (niewielka bo nie ma miejsca) i wiertło fi6,5
potem na rozgrzanym silniku, srodek do schładzania w aerozolu, wbicie w otwór świecy klucza "imbus/torx" czy jak sie to nazywa ale taki 12-kątny (może ma to inna nazwe)
i puściło :) . trzeba uważać przy wierceniu, wydmuchowac opiłki, ale jest to do zrobienia. Dziwne, że uszczelnienie jest na gwincie i tam wchodzi nagar kttóry to zapiecza, gdyby to było na stożku przy kończu świecy to nie byłoby takich problemów,
Pozdrawiam

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

thomson1 

Model Opla : ASTRA G

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 22:28   

Mam taki problem świeczka szczeliła i co teraz .....wyciąganie głowicy mnie przeraża

Rudy 

Model Opla : Opel Zafira 2.0 DTI 16V

Wysłany: Wto Lip 08, 2008 23:35   

miros34 napisał/a:
Witam.Miałem ten sam problem nawet opisywałem na forum jakk udało mi się to zrobić.Mianowicie dobry środek typu WD CX i polewanie(ja moczyłem 2 dni).Trzeba tylko obłożyć tą świece jakąś szmatą bo gniazdo jest płytkie i środek spływa i polewać co jakiś czas.U mnie pomogło.A co do servisu to byłem w dwóch i ani tykać się nie chcieli.

Mi też się jakoś udało :D Dwie poszły bez żadnego problemu. Ale dwie pozostałe stawiały opór :twisted: Więc jak kolega napisał: WóDe :lol: na nie lałem i z wyczuciem na szarpanego próbowałem odkręcić. I tak 2 godziny walczyłem ;/ Aż grzecznie (choć z oporami-trzeszczały) świeczki wykręciłem. Zresztą dla pewności przy wykręcaniu dalej WD lałem i delikatnie (trochę wykręcałem i obrót do tyłu) kręciłem małym kluczykiem.... :wesoly: znowu udało się.
A teraz zastanawiam się jakie wkręcić :?: Planuję NGD D-Power. A może jakieś sugestie?
Ostatnio zmieniony przez Rudy Wto Lip 08, 2008 23:36, w całości zmieniany 1 raz  

jackdino 

Model Opla : astra

Wysłany: Nie Sie 17, 2008 20:25   

to macie szczęście chłopaki,ja oddałem do mechanika i z paprali robotę.
ukręcili dwie świece,co prawda udało się odwiercić,ale teraz po 2 miesiącach
puszcza kompresję z pod jednej świecy.
nie wiem za bardzo co teraz zrobić.
czy:nową głowice,czy:da się to jakoś naprawić.
proszę o rady.
z góry dzięki.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

Odpowiedz do tematu