|
|
| Autor |
Wiadomość |
Pablo-28
Pablo-28
Model Opla : Kadett E e16nz
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 06:36
|
|
|
Niewiem jak to wygląda w Astrze. Auto jednak troche nowsze. Powiem Ci tak miałem kiedyś problem- padł mi prędkościomierz i auto nadle zaczęło szaleć. Źle jechało i gasło prdzy dochamowaniu. przyczyna? - wyrobione wejście ślimaka w skrzyni. Ten nie napedzał impulsatora ani linki i nic nie działało. Wymiana ślimaka i auto jak nowe.
Może U Ciebie jest to samo tyle że z opcją iż sygnał z impulsatora nie idzie do wskaźników i ECU |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
sledzik1102

Model Opla : Astra F kombi C14SE
LPG: Nie
Wiek: 23 Dołączył: 28 Cze 2008 Posty: 168 Skąd: Koszalin/Złotów
Punkty zdobyte: 6
|
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 08:32
|
|
|
u mnie jest tak ze obrotomierz działa (mimo tego ze obroty się wahają i rózne cyrki odstawia auto to obrotomierz działa tak jak pracuje silnik-sprawdzone na słuch) prędkościomierz też wskazuje dobrze chociaż przy prędkościach do ok 60km/h to wskazówka trochę drga, licznik kilometrów i podlicznik też działają
nie wiem tylko czy komp wie o tym kiedy jade z jakąś predkością a kiedy się zatrzymuje
czy ktoś wie jak idzie przewód z prędkościomierza do kompa??? bo podobno idzie on z prędkościomierza do kostki radia którą mam obciętą i dopiero dalej do kompa (mam pełno luźnych kabli ok 10szt za radiem nigdzie nie podłączonych, są obcięte i zaizolowane) może impulsator działa i dlatego niewyswietla mi kodu 24 ale sygnał nie dochodzi do ECU i auto "myśli" ze jest cały czas na wolnych obrotach i stoi w miejscu mimo ze jedzie |
| Ostatnio zmieniony przez sledzik1102 Pon Sie 25, 2008 08:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Pablo-28
Pablo-28
Model Opla : Kadett E e16nz
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 13:26
|
|
|
I tak by mogło być choc nie do końca ostatecznie jedzie i jakąś mieszanke ma dobieraną choć są jeszcze inne układy informujące. Komp się uczy i to co złe uznaje za normę i jedzie. Ale z tym tematem do elektryka.
No chyba że inni koledzy są bardziej z Astra.
Szukaj cierpliwie ja też tak robię. |
|
|
|
 |
sledzik1102

|
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 13:40
|
|
|
| Pablo-28 napisał/a: | | z tym tematem do elektryka. |
może polecisz mi kogoś z forum najpierw znającego się na elektryce to się zapytam
dziś grzebałem przy tych obciętych kablach i wkońcu podłączyłem wzmacniacz antenowy i szok- moje radio zaczeło odbierać ze 30 stacji a wczesniej 1 no czasem góra 2 stacjie. mysle ze ten trop z kabelkami to dobra myśl i trzeba to uporządkować, zostało mi jeszcze 9 kabli które nie wiem do czego, najbardziej to bym chciał połączyć ten od tego czujnika przebytej drogi tylko nie wiem z którym(z jakim kolorem) zeby na wyswietlaczu po wcisnięciu dwóch przycisków razem wyswietlała sie predkość to wtedy chyba sygnał jakoś dotrze do kompa i może się coś poprawi |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
cursor

Model Opla : Kadett E
Punkty zdobyte: 69
|
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 14:18
|
|
|
| sledzik1102 napisał/a: | | zostało mi jeszcze 9 kabli które nie wiem do czego, |
Podaj ich kolory, postaram się pomóc.
| sledzik1102 napisał/a: | | najbardziej to bym chciał połączyć ten od tego czujnika przebytej drogi | Z tego co pamiętam to czujnik drogi jest wbudowany w liczniki. Co do przewodu, to w kadecie jest to przewód niebiesko-czerwony, u ciebie też tak powinno być, jeszcze sprawdzę na schematach(to w końcu "made in gliwice", po nich można się wielu rzeczy spodziewać) |
|
|
|
 |
sledzik1102

|
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 14:45
|
|
|
zostały mi kable koloru:
- 3 biało-brązowe
- 2 czarne
- 2 szaro-zielone
- 1 czerwono-szary
- 1 niebiesko-czerwony( to ten nieszczesny kabelek od czujnika przebytej drogi który w orginalnych radiach powinien zgłaśniać radio wraz ze wzrostem prędkości, ten kabelek jest jeszcze od tego ze po wciśnięciu dwóch przycisków razem przy wyswietlaczu powinna pokazywac się prędkość z jaką jedzie auto)
z którym kabelkiem polączyć ten niebiesko-czerwony zeby pokazywało prędkość na wyswietlaczu??? |
|
|
|
 |
cursor

|
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 18:12
|
|
|
| sledzik1102 napisał/a: | | 2 czarne |
+ po stacyjce
| sledzik1102 napisał/a: | | 2 szaro-zielone |
Podświetlenie(połączone razem z prawymi postojami)
| sledzik1102 napisał/a: | | - 1 czerwono-szary |
Jeden z przewodów, po którym radio komunikuje się z midem/tidem
| sledzik1102 napisał/a: | | 3 biało-brązowe |
A tego nie wiem, jeden z nich idzie do głośnika z tyłu, ale co z resztą to nie mam pojęcia.
Wg schematu do mid/tid'a przewód z impulsatora idzie bezpośrednio z liczników i ma kolor niebiesko-czerwony.
Istnieje taka możliwość, że padł ci impulsator. Jak masz możliwość to podmień licznik i sprawdź jak to się zachowa. |
|
|
|
 |
sledzik1102

|
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 23:53
|
|
|
| cursor napisał/a: | | Wg schematu do mid/tid'a przewód z impulsatora idzie bezpośrednio z liczników i ma kolor niebiesko-czerwony. |
idzie bezpośrednio z licznika ale dokąd??? czy z licznika do TIDa i wtedy dalej do kompa czy którędy???
| cursor napisał/a: | | Istnieje taka możliwość, że padł ci impulsator. Jak masz możliwość to podmień licznik i sprawdź jak to się zachowa. |
nie mam możliwości podmiany, błędu 24 mi check nie mryga
dzięki za objaśnienie kabelków ale niebiesko czerwony mam obcięty i nigdzie nie podłączony--> z którym kabelkiem go więc połączyć?? |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
cursor

|
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 16:53
|
|
|
| sledzik1102 napisał/a: | | dzięki za objaśnienie kabelków ale niebiesko czerwony mam obcięty i nigdzie nie podłączony--> z którym kabelkiem go więc połączyć?? |
Z żadnym. Fabrycznie nie jest on połączony z żadnym z przewodów, tylko wchodzi do radia.
Sygnały o prędkości, tid pobiera bezpośrednio z impulsatora |
|
|
|
 |
sledzik1102

|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 19:34
|
|
|
| cursor napisał/a: | | Sygnały o prędkości, tid pobiera bezpośrednio z impulsatora |
podczas jazdy gdy wciskam te dwa przyciski przy wyświetlaczu to TID wyświetla mi predkość 00KM/H co to może oznaczać co zrobić mam by pokazywało mi prędkość na TIDzie |
|
|
|
 |
|
|