Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak ssania elektronicznego
Autor Wiadomość
Pablo-28 
Pablo-28

Model Opla : Kadett E e16nz

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 06:36   

Niewiem jak to wygląda w Astrze. Auto jednak troche nowsze. Powiem Ci tak miałem kiedyś problem- padł mi prędkościomierz i auto nadle zaczęło szaleć. Źle jechało i gasło prdzy dochamowaniu. przyczyna? - wyrobione wejście ślimaka w skrzyni. Ten nie napedzał impulsatora ani linki i nic nie działało. Wymiana ślimaka i auto jak nowe.

Może U Ciebie jest to samo tyle że z opcją iż sygnał z impulsatora nie idzie do wskaźników i ECU

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

sledzik1102 

Model Opla : Astra F kombi C14SE
LPG: Nie

Punkty zdobyte: 6
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 08:32   

u mnie jest tak ze obrotomierz działa (mimo tego ze obroty się wahają i rózne cyrki odstawia auto to obrotomierz działa tak jak pracuje silnik-sprawdzone na słuch) prędkościomierz też wskazuje dobrze chociaż przy prędkościach do ok 60km/h to wskazówka trochę drga, licznik kilometrów i podlicznik też działają

nie wiem tylko czy komp wie o tym kiedy jade z jakąś predkością a kiedy się zatrzymuje
czy ktoś wie jak idzie przewód z prędkościomierza do kompa??? bo podobno idzie on z prędkościomierza do kostki radia którą mam obciętą i dopiero dalej do kompa (mam pełno luźnych kabli ok 10szt za radiem nigdzie nie podłączonych, są obcięte i zaizolowane) może impulsator działa i dlatego niewyswietla mi kodu 24 ale sygnał nie dochodzi do ECU i auto "myśli" ze jest cały czas na wolnych obrotach i stoi w miejscu mimo ze jedzie
Ostatnio zmieniony przez sledzik1102 Pon Sie 25, 2008 08:41, w całości zmieniany 1 raz  

Pablo-28 
Pablo-28

Model Opla : Kadett E e16nz

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 13:26   

I tak by mogło być choc nie do końca ostatecznie jedzie i jakąś mieszanke ma dobieraną choć są jeszcze inne układy informujące. Komp się uczy i to co złe uznaje za normę i jedzie. Ale z tym tematem do elektryka.

No chyba że inni koledzy są bardziej z Astra.

Szukaj cierpliwie ja też tak robię. :wink:

sledzik1102 

Wysłany: Pon Sie 25, 2008 13:40   

Pablo-28 napisał/a:
z tym tematem do elektryka.

może polecisz mi kogoś z forum najpierw znającego się na elektryce to się zapytam

dziś grzebałem przy tych obciętych kablach i wkońcu podłączyłem wzmacniacz antenowy i szok- moje radio zaczeło odbierać ze 30 stacji a wczesniej 1 no czasem góra 2 stacjie. mysle ze ten trop z kabelkami to dobra myśl i trzeba to uporządkować, zostało mi jeszcze 9 kabli które nie wiem do czego, najbardziej to bym chciał połączyć ten od tego czujnika przebytej drogi tylko nie wiem z którym(z jakim kolorem) zeby na wyswietlaczu po wcisnięciu dwóch przycisków razem wyswietlała sie predkość to wtedy chyba sygnał jakoś dotrze do kompa i może się coś poprawi

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

cursor 

Model Opla : Kadett E

Punkty zdobyte: 69
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 14:18   

sledzik1102 napisał/a:
zostało mi jeszcze 9 kabli które nie wiem do czego,

Podaj ich kolory, postaram się pomóc.

sledzik1102 napisał/a:
najbardziej to bym chciał połączyć ten od tego czujnika przebytej drogi
Z tego co pamiętam to czujnik drogi jest wbudowany w liczniki. Co do przewodu, to w kadecie jest to przewód niebiesko-czerwony, u ciebie też tak powinno być, jeszcze sprawdzę na schematach(to w końcu "made in gliwice", po nich można się wielu rzeczy spodziewać)

sledzik1102 

Wysłany: Pon Sie 25, 2008 14:45   

zostały mi kable koloru:
- 3 biało-brązowe
- 2 czarne
- 2 szaro-zielone
- 1 czerwono-szary
- 1 niebiesko-czerwony( to ten nieszczesny kabelek od czujnika przebytej drogi który w orginalnych radiach powinien zgłaśniać radio wraz ze wzrostem prędkości, ten kabelek jest jeszcze od tego ze po wciśnięciu dwóch przycisków razem przy wyswietlaczu powinna pokazywac się prędkość z jaką jedzie auto)

z którym kabelkiem polączyć ten niebiesko-czerwony zeby pokazywało prędkość na wyswietlaczu???

cursor 

Wysłany: Pon Sie 25, 2008 18:12   

sledzik1102 napisał/a:
2 czarne

+ po stacyjce
sledzik1102 napisał/a:
2 szaro-zielone

Podświetlenie(połączone razem z prawymi postojami)
sledzik1102 napisał/a:
- 1 czerwono-szary

Jeden z przewodów, po którym radio komunikuje się z midem/tidem
sledzik1102 napisał/a:
3 biało-brązowe

A tego nie wiem, jeden z nich idzie do głośnika z tyłu, ale co z resztą to nie mam pojęcia.

Wg schematu do mid/tid'a przewód z impulsatora idzie bezpośrednio z liczników i ma kolor niebiesko-czerwony.
Istnieje taka możliwość, że padł ci impulsator. Jak masz możliwość to podmień licznik i sprawdź jak to się zachowa.

sledzik1102 

Wysłany: Pon Sie 25, 2008 23:53   

cursor napisał/a:
Wg schematu do mid/tid'a przewód z impulsatora idzie bezpośrednio z liczników i ma kolor niebiesko-czerwony.

idzie bezpośrednio z licznika ale dokąd??? czy z licznika do TIDa i wtedy dalej do kompa czy którędy???
cursor napisał/a:
Istnieje taka możliwość, że padł ci impulsator. Jak masz możliwość to podmień licznik i sprawdź jak to się zachowa.

nie mam możliwości podmiany, błędu 24 mi check nie mryga

dzięki za objaśnienie kabelków ale niebiesko czerwony mam obcięty i nigdzie nie podłączony--> z którym kabelkiem go więc połączyć??

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

cursor 

Wysłany: Wto Sie 26, 2008 16:53   

sledzik1102 napisał/a:
dzięki za objaśnienie kabelków ale niebiesko czerwony mam obcięty i nigdzie nie podłączony--> z którym kabelkiem go więc połączyć??

Z żadnym. Fabrycznie nie jest on połączony z żadnym z przewodów, tylko wchodzi do radia.
Sygnały o prędkości, tid pobiera bezpośrednio z impulsatora

sledzik1102 

Wysłany: Pią Sie 29, 2008 19:34   

cursor napisał/a:
Sygnały o prędkości, tid pobiera bezpośrednio z impulsatora

podczas jazdy gdy wciskam te dwa przyciski przy wyświetlaczu to TID wyświetla mi predkość 00KM/H co to może oznaczać ??? co zrobić mam by pokazywało mi prędkość na TIDzie ???

Odpowiedz do tematu