|
|
| Autor |
Wiadomość |
mpychowski [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 15:53 brak kontrolek na liczniku podczas włączonego zapłonu
|
|
|
| brat kupił opla astre i nie palą sie kontrolki na liczniku przy włączonym zapłonie po uruchomieniu silniki pali się kontrolka od ładowania (alternator jest sprawny) jak również nie pokazuje temperatury i poziomu paliwa jaka to może być tego przyczyna? |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
zibi
33FFFF

Model Opla : astra G 1,6 8V
Wiek: 40 Dołączył: 06 Cze 2006 Posty: 3372 Skąd: Pobiedziska Punkty zdobyte: 5
|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 15:56
|
|
|
| mpychowski napisał/a: | | pali się kontrolka od ładowania (alternator jest sprawny) |
jak sie pali,to jednak cos nie ładuje tak jak powinien,a mierzyłes prady ładowania na akumulatorze? |
|
|
|
 |
mpychowski [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 16:06
|
|
|
tak przy uruchomionym silniku powyżej 14
czy może być też tego przyczyną słaba masa na silniku, że tak mi sie zprądem dzieje? |
| Ostatnio zmieniony przez mpychowski Czw Wrz 13, 2007 16:17, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
zibi
33FFFF

Model Opla : astra G 1,6 8V
Wiek: 40 Dołączył: 06 Cze 2006 Posty: 3372 Skąd: Pobiedziska Punkty zdobyte: 5
|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 16:25
|
|
|
| mpychowski napisał/a: | | czy może być też tego przyczyną słaba masa na silniku, że tak mi sie zprądem dzieje? |
ano moze |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
mroowa
X16XEL

Model Opla : Astra F Sport 1,6 16V
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 19:12
|
|
|
Mam takie pytanko małe... mam astrę F 1.4 `93 HTB wersja z tego co wiem chyba wiwa czy cóś kiedyś taka rozmowa o tych oznaczeniach była hehe.
I moje pytanie jest odnośnie kontrolek, które kontrolki na desce powinny działać tzn świecić się, czy np jest jakiś czujnik w płynie do sprsykiwaczy etc. ?
Póki co to działają mi no wiadomo... światła, kierunki, przeciwgielne, ręczny, silnik olej...
Coś jeszcze powinno się w tej asterce świecić ? |
|
|
|
 |
edix88
|
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 01:07 Re: brak kontrolek na liczniku podczas włączonego zapłonu
|
|
|
| mpychowski napisał/a: | | brat kupił opla astre i nie palą sie kontrolki na liczniku przy włączonym zapłonie po uruchomieniu silniki pali się kontrolka od ładowania (alternator jest sprawny) jak również nie pokazuje temperatury i poziomu paliwa jaka to może być tego przyczyna? |
Witam,
Identyczny problem zauważyłem w swojej astrze 1.4, 94 r.
Czy wie ktoś, co może być przyczyną takiego zachowania się kontrolek?
Dodam, że alternator ładuje, bo z palącą się kontrolką jeżdżę już drugi tydzień...
Bardzo proszę o pomoc,
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
ja37
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE
Wiek: 38 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 12197 Skąd: Ziemia Obiecana :)
Punkty zdobyte: 144

|
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 20:33
|
|
|
| Cytat: | | Dodam, że alternator ładuje, bo z palącą się kontrolką jeżdżę już drugi tydzień... |
Jednak nie ładuje dobrze.
Raczej przeładowuje, zmierz ładowanie.
Od tego mógł pójść stabilizator napięcia.... |
|
|
|
 |
marker
Model Opla : Astra F 1.7 D
LPG: Nie
Dołączył: 12 Wrz 2008 Posty: 1 Skąd: Szczecin Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 07:43
|
|
|
Hej.
Podłącze się do rozmowy.
Kupiłem astrę F 1.7 D więc za dużo elektroniki w niej nie ma
Instalacja elektryczna jest w opłakanym stanie, połowa przełączników nie działa. Dziś padły światła mijania.
Od samego początku jest problem z kontrolkami na desce rozdzielczej - Nic się nie świeci po przekręceniu kluczyka. Patrzyłem miernikiem jak zachowuje się alternator - nie ładuje. Po dodaniu gazu (i później jak już wróci na obroty minimalne)już zaczyna ładować i sobie dochodzi do 14,2 - 14,4 V. Co dziwne po takim przegazowaniu świeci się kontrolka ładowania i działa kontrolka hamulca ręcznego (nie świeci się ona przed przegazowaniem).
Zastanawiam się, czy problem jest w alternatorze samym (przeładowuje) ale wg. miernika jest ok. Na weekend będę wymieniał paski klinowe - sądzę, że to jest powodem dziwnego zachowania alternatora - działania po przegazowaniu.
Wskaźnik paliwa, temp też działa jak chce - oczywiście po przegazowaniu
Przewód masowy oczyszczony, wychodzą z niego kable z izolacji ale nie wygląda on tragicznie. Ładowania na masowym 14,4 na akumulatorze 14,23.
Jakieś sugestie - od czego w ogóle zacząć?
Pozdrawiam
M. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
Mariusz_760301
Model Opla : Astra G Y20DTH
Wiek: 32 Dołączył: 19 Sty 2008 Posty: 921 Skąd: Gliwice Punkty zdobyte: 33
|
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 10:08
|
|
|
Nie chcę Cię zmartwić ale elektryki w samochodach się nie wymienia - wymienia się samochód
Tyle powiedzenie.
Zacznij od sprawdzenia źródeł prądu czyli akumulator i alternator, potem przejdź do odbiorników i kabli - posprawdzaj pkt masowe.
Zaopatrz się w spraj Kontakt (są 3 rodzaje: zmywający, pasywujący i konserwujący) i spryskaj podejrzane miejsca. |
|
|
|
 |
maciekzl
Model Opla : Astra-F Kombi X16SZ
LPG: Tak
Punkty zdobyte: 10
|
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 13:15
|
|