Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
brak kontrolek na liczniku podczas włączonego zapłonu
Autor Wiadomość
mpychowski
[Usunięty]

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 15:53   brak kontrolek na liczniku podczas włączonego zapłonu

brat kupił opla astre i nie palą sie kontrolki na liczniku przy włączonym zapłonie po uruchomieniu silniki pali się kontrolka od ładowania (alternator jest sprawny) jak również nie pokazuje temperatury i poziomu paliwa jaka to może być tego przyczyna?

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

zibi 
33FFFF

Model Opla : astra G 1,6 8V

Punkty zdobyte: 5
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 15:56   

mpychowski napisał/a:
pali się kontrolka od ładowania (alternator jest sprawny)

jak sie pali,to jednak cos nie ładuje tak jak powinien,a mierzyłes prady ładowania na akumulatorze?

mpychowski
[Usunięty]

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 16:06   

tak przy uruchomionym silniku powyżej 14
czy może być też tego przyczyną słaba masa na silniku, że tak mi sie zprądem dzieje?
Ostatnio zmieniony przez mpychowski Czw Wrz 13, 2007 16:17, w całości zmieniany 2 razy  

zibi 
33FFFF

Model Opla : astra G 1,6 8V

Punkty zdobyte: 5
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 16:25   

mpychowski napisał/a:
czy może być też tego przyczyną słaba masa na silniku, że tak mi sie zprądem dzieje?

ano moze

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

mroowa 
X16XEL

Model Opla : Astra F Sport 1,6 16V

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 19:12   

Mam takie pytanko małe... mam astrę F 1.4 `93 HTB wersja z tego co wiem chyba wiwa czy cóś :) kiedyś taka rozmowa o tych oznaczeniach była hehe.

I moje pytanie jest odnośnie kontrolek, które kontrolki na desce powinny działać tzn świecić się, czy np jest jakiś czujnik w płynie do sprsykiwaczy etc. ?
Póki co to działają mi no wiadomo... światła, kierunki, przeciwgielne, ręczny, silnik olej...
Coś jeszcze powinno się w tej asterce świecić ?

edix88 

Wysłany: Sob Sie 30, 2008 01:07   Re: brak kontrolek na liczniku podczas włączonego zapłonu

mpychowski napisał/a:
brat kupił opla astre i nie palą sie kontrolki na liczniku przy włączonym zapłonie po uruchomieniu silniki pali się kontrolka od ładowania (alternator jest sprawny) jak również nie pokazuje temperatury i poziomu paliwa jaka to może być tego przyczyna?

Witam,
Identyczny problem zauważyłem w swojej astrze 1.4, 94 r.
Czy wie ktoś, co może być przyczyną takiego zachowania się kontrolek?
Dodam, że alternator ładuje, bo z palącą się kontrolką jeżdżę już drugi tydzień...
Bardzo proszę o pomoc,
Pozdrawiam

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE

Punkty zdobyte: 144

Wysłany: Nie Sie 31, 2008 20:33   

Cytat:
Dodam, że alternator ładuje, bo z palącą się kontrolką jeżdżę już drugi tydzień...

Jednak nie ładuje dobrze.
Raczej przeładowuje, zmierz ładowanie.
Od tego mógł pójść stabilizator napięcia....

marker 

Model Opla : Astra F 1.7 D
LPG: Nie

Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 07:43   

Hej.
Podłącze się do rozmowy.

Kupiłem astrę F 1.7 D więc za dużo elektroniki w niej nie ma :P

Instalacja elektryczna jest w opłakanym stanie, połowa przełączników nie działa. Dziś padły światła mijania.
Od samego początku jest problem z kontrolkami na desce rozdzielczej - Nic się nie świeci po przekręceniu kluczyka. Patrzyłem miernikiem jak zachowuje się alternator - nie ładuje. Po dodaniu gazu (i później jak już wróci na obroty minimalne)już zaczyna ładować i sobie dochodzi do 14,2 - 14,4 V. Co dziwne po takim przegazowaniu świeci się kontrolka ładowania i działa kontrolka hamulca ręcznego (nie świeci się ona przed przegazowaniem).

Zastanawiam się, czy problem jest w alternatorze samym (przeładowuje) ale wg. miernika jest ok. Na weekend będę wymieniał paski klinowe - sądzę, że to jest powodem dziwnego zachowania alternatora - działania po przegazowaniu.

Wskaźnik paliwa, temp też działa jak chce - oczywiście po przegazowaniu :)

Przewód masowy oczyszczony, wychodzą z niego kable z izolacji ale nie wygląda on tragicznie. Ładowania na masowym 14,4 na akumulatorze 14,23.

Jakieś sugestie - od czego w ogóle zacząć?

Pozdrawiam
M.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Mariusz_760301 

Model Opla : Astra G Y20DTH

Punkty zdobyte: 33
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 10:08   

Nie chcę Cię zmartwić ale elektryki w samochodach się nie wymienia - wymienia się samochód :cry:

Tyle powiedzenie.
Zacznij od sprawdzenia źródeł prądu czyli akumulator i alternator, potem przejdź do odbiorników i kabli - posprawdzaj pkt masowe.
Zaopatrz się w spraj Kontakt (są 3 rodzaje: zmywający, pasywujący i konserwujący) i spryskaj podejrzane miejsca.

maciekzl 

Model Opla : Astra-F Kombi X16SZ
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 10
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 13:15   

Po wymianie rozrządu wymieniłbym akumulator i zobaczył co dalej.

Odpowiedz do tematu