Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: szeryf
Pon Lut 12, 2007 14:25
Wymiana tarcz i klocków
Autor Wiadomość
rox
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lip 14, 2006 12:16   Wymiana tarcz i klocków

Zakupilem sobie nowe tarcze brembo i klocuszki ferodo premier :) Pytanie moje jest takie: czy ciezko jest to samemu zmienic? chodzi mi konkretnie o cofanie tloczkow.

Pytanie drugie: jak wymienic plyn w ukladzie hamulcowym? ktoredy go spuscic? jak odpowietrzac uklad?

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

szeryf 
C20NE+LPG i C14NZ

Model Opla : Astry:'94Kombi & '93Htb
Zaproszone osoby: 80
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 38
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 12:23   

Tłoczki się wkręca. Poradzisz sobie bez problemu. A jedyny sposób jaki znam na wymianę płynu to odkręcić odpowietrznik przy tłoczku i pompować pedałem hamulca jednocześnie dolewając nowego płynu do zbiorniczka. Jak zacznie lecieć czysty nowy płyn to następne koło i tak pokolei.

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE

Punkty zdobyte: 144

Wysłany: Pią Lip 14, 2006 14:57   

U mnie tłoczki się wciska, żaden kłopot, więcej problemów miałem ze zmianą tarcz, nie chciały zejść, musiałem długo im "tłumaczyć", i przetłumaczyłem.
Przed założeniem nowych dobrze opukaj rdzę na piastach i poczyść szczotką drucianą, nowe wtedy wejdą jednym paluszkiem.
Będziesz miał na wierzchu oprawy zacisków-polecam znów szczotkę drucianą.
Przed montażem klocków przymierz je, czy lekko chodzą w oprawie, jak nie, troszkę spiłuj-nie mogą chodzić ciasno.
No i do klocków musisz mieć imbus - 7.
Co do płynu, tak, jak podpowiada szeryf, tylko wyciągnij strzykawką płyn ze zbiorniczka - mniej pompowania!
Aha - przy wymianie postępuj tak, jak przy odpowietrzaniu, żeby nie zapowietrzyć układu.
Miłej robótki! :mrgreen:

rox
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lip 14, 2006 17:34   

a jak z wymiana plynu w tylnej czesci autka? gdzie tam odkrecac conieco?

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE

Punkty zdobyte: 144

Wysłany: Pią Lip 14, 2006 18:13   

Odkręcać odpowietrzniki, o ile pamiętam, to u ciebie nie ma regulatora siły hamowania tyłu, tak, że żadnych kłopotów.

zibi 
33FFFF

Model Opla : astra G 1,6 8V

Punkty zdobyte: 5
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 19:31   

rox, Jak będziesz zmieniać płyn to najpierw tylne prawe,lewe przód prawe i lewe.W takiej samej kolejności się odpowietrza.
Luzujesz odpowietrznik,zakładasz na niego wężyk i wkładasz go do naczynia z płynem,żeby jak najmniej powietrza dostało się do układu.Jedna osoba pompuje druga pomaga w dolewaniu do zbiorniczka i odkręcaniu odpowietrznika.Sposób czysty i sprawdzony.

kokos 
Kad.D,E Vec.A Ast.F

Model Opla : Astra F sedan 1,4 94r
Zaproszone osoby: 21
LPG: si

Punkty zdobyte: 13
Wysłany: Sob Lip 15, 2006 22:25   

JA to z kolesiem robilem ze on deptal ja popuszczalem odpowietrznik az wyzygal caly syf ,bylo to jak bloto a w zbiorniczku bylo czysto.Pamietaj tylko zeby plyn nie ochlapal ci elementow gómowych bo jest to lekko srodek żrący i po jakims czasie mozesz sie zastanowic gdzie sa gumowe elementy :twisted: a to nie ciekawie.

rox
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lip 16, 2006 09:01   

wiem wiem, lalem kiedys DOT'a do hamulca w rowerze i fatalnie sie to skonczylo, wszystkie uszczele wyjadlo... w dodatku lakier odszedl ;/

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Odpowiedz do tematu