Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Odpala i gaśnie (astra GSI 2.0 8V gaz)
Autor Wiadomość
Bajus
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lis 23, 2006 19:34   Odpala i gaśnie (astra GSI 2.0 8V gaz)

Wszystko zaczęło się od ostrego zakrętu... wpadłem dość szybko coś stuknęło i zapaliła się kontrolka - żółta błyskawica. Zaczął mi gasnąć. Później już wogóle była lipa - słabo odpalał, ale po przełączeniu na gaz chodził okej, ale wkońcu już wogóle nie dało się go wrzucić na gaz (Astra GSI 2.0 8V). Mam III generację, która wchodzi na spadku przy około 2 tys.

Kody błędów jakie mi wyświetla to:
- 31 - czujnik indukcyjny - brak sygnału prędkości obrotowej
- 57 - stopień wyjściowy regulacji biegu jałowego - za niskie napięcie
- 74 - przepływomierz powietrza - za wysokie napięcie

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE

Punkty zdobyte: 148
Wysłany: Pią Lis 24, 2006 01:40   

Napisz, gdzie masz parownik gazu, w którą stronę miałeś ten feralny zakręt.
Jak masz parownik przy lewym puklu, zakręt był w prawo, to wystąpiło przeciążenie na membranie, ECU załapał błąd, trzeba skasować błędy.
Albo odłącz aku na 30minut, odpal, niech się zagrzeje i przegoń go na wszystkich biegach.Na benzynie.
Jaki masz EGR?Podciśnieniowy, czy elektryczny?

Bajus
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lis 24, 2006 17:22   

Wymieniłem filtr powietrza dolotowego i paliwa - odłączyłem komp na jakiś czas i zniknął błąd - 57 - stopień wyjściowy regulacji biegu jałowego - za niskie napięcie
Jest tylko 71 i 31 - dziwne...
31 ponoc zawsze wystepuje, jak sie sprawdza na wylaczonym silniku, czyli zostaj jeszcze 74, czyli ten przepływomierz. W sumie to z nim jest wszystko okej. Aha wczesniej mialem stożkowy filtr powietrza...
A teraz odpowiem na Twoje pytania:
1. nie wiem gdzie jest parownik gazu :( wszystko od gazu mam pod maska, a zb. w kole zapasowym - napisz co to jest ten parownik to poszukam i to ogarne.
2. zakret byl w lewo :(
3. EGR co to jest?

ja37 
street killer

Wysłany: Pią Lis 24, 2006 18:35   

Sprawdziłem teraz w epc, nie masz egr, jeden kłopot mniej.
Parownik
taki
http://www.allegro.pl/ite...yjnego_lpg.html
czy taki
http://www.allegro.pl/ite...atis_filtr.html
A z przepływomierzem coś nie halo, na darmo błąd nie wyskakuje.
Możesz popatrzeć na kable od niego, czy nie przetarte, wtyczkę potraktować WD-40, jak nie pomoże, zostaje wymiana...

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Bajus
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lis 24, 2006 21:01   

Z tym parownikiem to nie sprawdzilem, ale sprawdze jutro - powiedz tylko gdzie go szukac - pod maska czy w innym miejscu?
Kable byly przetarte - zaizolowalem je tasma i przetarlem denaturatem wtyczke. Myslisz ze pozostaje tylko wymiana?

Przejchalem sie nim tak jak pisales - na wysokich biegach. Samochod dalej gasnie podczas wyrzucania na luz - na gazie. Na benzynie tylko jak szybko wciskam pedal gazu. I to jest ciekawe - jak powoli wciskam gaz to jedzie normalnie, a jak szybko to gasnie.

A teraz z innej beczki - czy zmiana filtra powietrza moze miec wplyw? Moze komp zle dobiera mieszanke paliwowo-powietrza? Moze trzeba wgrac inne mapy? Czy wizyta na w zakladzie diagnostycznym i podlaczenie do kompa pomoze? Czy wykryja usterke i ewentualnie wgraja inne mapy paliwowe?

Co jeszcze to jest przebicie na kablach wysokiego napiecia? Moze miec cos z tym wspolnego - wymienic je razem ze swiecami czy mozna same kable? Moze jeszcze jakies inne pomysly?

ja37 
street killer

Wysłany: Sob Lis 25, 2006 16:17   

Bajus napisał/a:
Co jeszcze to jest przebicie na kablach wysokiego napiecia?

Po ciemku otwórz maskę , jak silnik pracuje, jak zobaczysz "ognie św. Elma", to na bank do wymiany.
Świece przy gazie uważam, że 20kkm, to max.
Filtr powietrza jest ważny dla gazu, ale raz na rok wymienić, to starczy.
Parownik jest pod maską.
Z zaizolowaniem kabli powinno być ok.
Z diagnostyką w warsztacie poczekaj, chyba, że masz dużo kasy.
Odczytaj jeszcze raz błędy, po tym zaizolowaniou kabli.
Jak wygląda dolot powietrza?Przy gazie, powietrze nie może wpadać od przodu auta, przerób, by wlatywało z boku, najlepiej od tyłu.Wtedy gaśnie na luzie podczas jazdy.

Bajus
[Usunięty]

Wysłany: Pon Gru 04, 2006 16:41   

Z nowych rzeczy - wymieniłem kable. Ale nic to nie zmienilo :( nie przygladalem sie w nocy, ale skoro bylo przebicie to wymienilem.
Oddalem auto na warsztat do zaprzyjaznionego kolesia i wyregulowali mi gaz - podobno teraz chodzi na gazie spoko. Ja jeszcze nie sprawdzalem bo mam do nich kawalek. Ale nie moga dalej sprawdzac, bo akumulator padl :evil: Jutro bedzie nowy i beda kombinowac. Podobno 99% przeplywomierz powietrza do wymiany...
Skoro na gazie chodzi juz okej chyba taka jest przyczyna co? Mam nadzieje, ze to tylko to - widzialem na allegro za jakies 170 pln nowe, wiec to nie jest tak strasznie duzo - do przezycia...
Masz jakies pomysly jeszcze?

Dolot jest okej - rura odsunieta od przodu :) Gazownicy odrazu mi to zrobili jak przyjechalem :D

A co jeszcze - obroty juz nie plywaja z tego co mowili, ale sam musze jeszcze dokladnie sprawdzic. No wiec wszystkie czujniki od biegu jalowego odpaly - silniczek krokowy jest najwyrazniej okej. No zobaczymy jutro jak go dostane w swoje lapska :D

ja37 
street killer

Wysłany: Pon Gru 04, 2006 16:49   

Czyli jeszcze przepływka i powinno być ok.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Bajus
[Usunięty]

Wysłany: Pią Gru 15, 2006 14:22   

250 pln i działa :) nowy przepływomierz spowodował, że czujnik check engine odrazu zgasł i teraz wszystko działa jak powinno. Dzięki za pomoc :D

Odpowiedz do tematu