Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Konie
Autor Wiadomość
arkok
[Usunięty]

Wysłany: Nie Mar 25, 2007 19:24   Konie

Witam. mam Astre 1,4 16V czy zamontowanie sterownika od 1,6 16V doda parę koni, czy jest to w ogóle do zrobienia. Pozdro. :lol:

nie pisz dużymi literami,bo następnym razem twój temat wyląduje w koszu/zibi

i dostaniesz warna/admin
Ostatnio zmieniony przez Cinek- Nie Mar 25, 2007 21:06, w całości zmieniany 2 razy  

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

Gawlak 
Brus Wylis ;)

Model Opla : Vectry A 2.0 B 2,6 & 2,5
LPG: nie

Punkty zdobyte: 347
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 21:00   

wstaw od 3 litrowki :lol: :lol:

stefdeath 

Model Opla : leon tdi / astra dti :)

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 21:10   

przy zmianie sterownika to wątpie żeby zadziałało ale jakbyś wsadził razem ze sterownikiem jeszcze silnik to na pewno:) jak chcesz zwiększyć moc to zgłoś sie do jakiegoś tunera i sprawa załatwiona. Ogólnie to samo grzebanie w programie wiosny nie czyni i nie daje żadnej odczuwalnej różnicy.W zależności od kasy można kombinować z dolotem, wydechem, turbo itp itd etc. milion tematów o tym było więc wystarczy poszukać;]

sokół
[Usunięty]

Wysłany: Nie Mar 25, 2007 22:03   

nie wiem czy na tych kilku kucach przy tym silniku odczujesz wogule różnice ....
ale jak to mówią apetyt rośnie w miare jedzenia ;p

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

lilo
[Usunięty]

Wysłany: Pon Mar 26, 2007 15:29   

To ja ci ułatwie, każdy tuner Ci powie że jednostką która nadaje się do podkręcenia jest 1.6 16V i wyżej, poniżej tej granicy jest to duży nakład pieniędzy jak na marny efekt końcowy. Proponuje najpierw zaopatrzyć się w większy silnik.
p.s.
Dla przykładu, sam stwierdziłem że mój jest jeszcze za mały, choć seryjnie mam 100 pod maską.

stefdeath 

Wysłany: Wto Mar 27, 2007 07:58   

lilo napisał/a:
To ja ci ułatwie, każdy tuner Ci powie że jednostką która nadaje się do podkręcenia jest 1.6 16V i wyżej, poniżej tej granicy jest to duży nakład pieniędzy jak na marny efekt końcowy. Proponuje najpierw zaopatrzyć się w większy silnik.
p.s.
Dla przykładu, sam stwierdziłem że mój jest jeszcze za mały, choć seryjnie mam 100 pod maską.

nie opowiadaj bajek bo po porządnych modyfikacjach wyciskaja po 130KM z silników 1.2 kwestia kasy tylko determinacji oraz rezygnacji z komfortu.A efekt na pewno nie będzie mizerny ;] wiadomo, ze wstawienie stożka i tłumika koncowego da tylko dobre samopoczucie z dzwieku ale przy większych modyfikacjach coś tam już się czuje. POza tym dla desperatów pozostaje turbina-przecież swego czasu była moda na lanosy 1.6 turbo które osiągały po 180KM i ich użytkownicy są bardzo zadowoleni. Tylko że koszt przekracza zazwyczaj 10 tys. zł. Fakt że może czasem taniej jest wsadzić większy silnik a niejednokotnie kupić nowy samochód ale to już kwestia osobistych preferencji ;]

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE

Punkty zdobyte: 144
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 15:42   

To fakt, ja wybrałem większy motor.... :mrgreen:

lilo
[Usunięty]

Wysłany: Wto Mar 27, 2007 19:02   

stefdeath no właśnie o tym mówie, że się nie opłaca to przy silniku 1.4 (ale znalazlem opis że ktoś przerabiał http://asterka.2max.pl/chip-tuning.html ) !
Ostatnio zmieniony przez lilo Wto Mar 27, 2007 19:30, w całości zmieniany 1 raz  

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE

Punkty zdobyte: 144
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 19:06   

lilo, popraw link, bo wyskakuje:
"404 Not Found
The request /chip-tuning.html) was not found on this server."
:roll:

stefdeath 

Wysłany: Sro Mar 28, 2007 16:14   

lilo napisał/a:
stefdeath no właśnie o tym mówie, że się nie opłaca to przy silniku 1.4 (ale znalazlem opis że ktoś przerabiał http://asterka.2max.pl/chip-tuning.html ) !

W sumie patrząc tylko na koszty to przy silnikach wolnosacych, szczególnie szesnastozaworowych ogólnie jest to mało opłacalne bez względu na to czy to 1.2 ; 1.4 ; 1.6 ; 1.8 etc. Prawda jest taka, że najlepiej i najtaniej sie robi silniki doładowane gdzie samym softem dostaje się 25-30% mocy więcej. Dlatego jeśli chce się ekonomii polecam zakup turbodiesla albo porządnej benzynowej turbówki ze wskazaniem na stajnie vag w obu przypadkach ;]

Odpowiedz do tematu