Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
złącze kontrolne w 1,7 TD
Autor Wiadomość
boguszluk
[Usunięty]

Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 14:43   złącze kontrolne w 1,7 TD

Witam, wymieniałem ostatnio pierścionki w moim aucie, uszczelniacze, świeczki itp. Wczoraj robiłem trase ok 400 Km i czasami zaświecała mi się kontrolka silnika, Dzisiaj chciałem sprawdzić co to było, odchylam klapke a tam złącze jakies dziwne.
Niby 16 pinowe ale ja liczyć normalnie to na 6 pinie mam dziurę.

1 - pusty
2 - pusty
3 - jest
4 - jest
5 - jest
6 - pusty
7 - jest
8 - pusty

a w dolnym wierszy piny są na 12 i 16.

które mam zwrzeć bo nie chce nic uszkodzić.

Pozdrawiam

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

zibi 
33FFFF

Model Opla : astra G 1,6 8V

Punkty zdobyte: 10
Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 15:00   

boguszluk, w dieslu sposób domowego sprawdzenia blędów nie działa. :|

boguszluk
[Usunięty]

Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 15:04   

no to się nie ucieszyłem :( :(:(

Kupiłem Astrę, niby super niby oki, ale już mam jej dosyć. A ta lampka awaria silnika mnie dobija. Po co ją zrobili????
U mojej mamy w Corsie C zapaliła się jak padł BEZPIECZNIK od wentylatora chłodnicy. SZOK

zibi 
33FFFF

Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 15:21   

boguszluk,krótkotrwałe zapalenie się kontrolki nie zawsze oznacza błąd.Na forum jest coś o tym,poza tym w dieslach dobrze orientuje się maniakopel i skot1.
Coś znalazłem:http://forum.opel24.com/z...trolka++kluczem

O interfejsach robionych domowym sposobem jest tu;http://forum.opel24.com/t...71,40.htm#57083

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 15:56   

boguszluk, tą lampkę "check engine" zrobili po to że jak coś się "posypie" nie musiał byś kupować pół silnika nowego.A swoją drogą masz silnik Isuzu w którym części nie należą do tanich.Przeczytaj artykuł"temat" co dał Zibi no i spróbuj określić kiedy zapala Ci się ta kontrolka....nie zapala się przypadkiem gdy przekraczasz 3 tys obrotów??bo myślę że może Ci szwankuje podtrzymanie turbo.A czy osiągi spadają jak zapala się lampka??

boguszluk
[Usunięty]

Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 16:24   

Silnik 1,7 TD ale niestety oplowski. Lampka ta zapala się bardzo różnie, czasami przy spadku obrotów i gaśnie po przekroczeniu 2000. Ostatnio zapaliła się ok 2500 i auto straciło moc. Maxymalnie jechał 100 KM/h. Troszkę to niebezpieczne przy wyprzedzaniu :( :(:(

PS. A co to jest "Podtrzymanie Turbo" ??? ???

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 16:44   

boguszluk, ostatnio przerabiałem już z kimś temat silników 1.7TD i udowodniłem ze był to silnik ISUZU:) i ze opel miał tylko 1.7 D I cała seria 2.0 di\dti oraz 2.2 dti...reszta silników dizla w "oplu" to bmw,isuzu i fiat jak poszukam to wkleję ten temat.No ale nie ważne czyj to silnik tylko o problem z zapalając się kontrolką.A zapala się jak silnik jest zimny???czy na rozgrzanym tez??A co do egr masz tu link<zastosowanie itp> : http://www.allegro.pl/ite..._egr_opel_.html

zibi 
33FFFF

Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 18:44   

boguszluk napisał/a:
A co to jest "Podtrzymanie Turbo"

i znowu trochę lektury,bo Polacy za mało czytają :wesoly:
http://forum.opel24.com/a...c450f0cd5#48385

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 20:27   

zibi, heh dzięki Zibi :d wiedziałem że gdzieś to już wyjaśniałem:D

boguszluk
[Usunięty]

Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 12:48   

Ja wiem co to jest podtrzymanie turbo ale w silnikach sportowych a nie w 50 KW silniku diesla. heheh Ale tak serio to poczytałem troszkę i byc może to jest ten EGR. Musze na kompa się wpiąć. Pewnie we wtorek to zrobię.

A jeszcze jedno, ostatnio zauważyłem (po remoncie pierścieni) że jak jezdzę spokojnie to jest oki ale jak go prześmigam dłuższy czas na wysokich obrotach to mi olej spala. Instrukcja pisze że jest to możliwe, ale jak w praktyce???

Okej - jestem po diagnostyce - Błąd to recyrkulacja - pifko za trafienie. A przyczyna to prawdopodobnie przepływomierz. Ma to jakiś sens???

Odpowiedz do tematu