Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Niedźwiedź
Sro Paź 17, 2007 20:51
Bear Lock??? dobre to??
Autor Wiadomość
Hektor
[Usunięty]

Wysłany: Sro Paź 17, 2007 18:55   Bear Lock??? dobre to??

Witam...po dłuższej przerwie... :D
Mam takie oto pytanie. Co sądzicie o blokadzie skrzyni biegów - Bear Locku - skuteczne to i czy poręczne??
Moja piękna żona zmusza mnie do założenia jakiegoś zabezpieczenia bo na drugi wózek nie da pieniędzy, więc jestem pod ścianą...
Zrobiłem dziś wywiad i z montażem to wydatek 400 zł. :shock: - więc przed wydaniem pieniędzy, których nie mam wolę się spytać fachowców...więc czekam :-)
Pozdrawiam... :wesoly:
PS. Wiem, że temat już był, ale się rozpisaliście nad wyłącznikami własnej roboty i nie ma tam konkretnej odpowiedzi...

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

lord_wiader 

Model Opla : Kadett E C14NZ
Zaproszone osoby: 1
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 16
Wysłany: Sro Paź 17, 2007 22:25   

U mnie w Astrze jest Bear Lock.
Nie wiem ile sekund zajmie złamanie zamka "fachowcowi", ale to zawsze kilka dodatkowych sekund na zauważenie złodzieja. Blokada zakładana jest przy biegu wstecznym. O ile w innych autach wsteczny jest najczęściej pod piątym biegiem, to w oplach trzeba mocno cofnąć drążek, więc kiepski włamywacz w żaden sposób nie wrzicu biegu.

jogi1982 
Grzechu

Model Opla : Classic X16SZR

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Sro Paź 17, 2007 23:08   

słyszałem 10sec dla złodzieja 1 opcja przewierca a 2 zamraża :)
najlebsza opcja to autocasko :)

najlebsza opcja to blokady elektroniczne założone w nietypowych miejscach w taki sposób zeby ciezko było sie do nich dostać

2 im wiecej zabezpieczen tym lepiej np alarm odciecie pompy elektroniki nakładka na pedały i blokada skrzyni te połaczenie zniecheca złodziej poszuka sobie innego celu ale to tylko moje zdanie ja mam alarm blokade mechaniczna i cos jeszcze ale to ścisle tajne :)
Ostatnio zmieniony przez jogi1982 Sro Paź 17, 2007 23:11, w całości zmieniany 1 raz  

Adamus 

Model Opla : Astra II Y20DTH

Wysłany: Sro Paź 17, 2007 23:29   

jeżdżę nieraz autem mojej znajomej z blokada (nissan primera). Blokada dla mnie nie ma sensu, bo spokojniej się czuję jak wiem że autocasco jest wykupione :) Ale parę zdań jak się używa. Jak już nie zapomnę tego założyć, to jest jedna wada, fotel pasażera musi być do tyłu na maxa wysunięty... Przeszkadza jak wieziesz komplet osób i wyciągasz ten drążek jak już wszyscy siedzą... Zaleta- aż chce się wyciągać takową blokadę jak ładna pasażerka na fotelu obok siedzi :D :wink:

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

FENIX
[Usunięty]

Wysłany: Czw Paź 18, 2007 06:42   

Ja mam i nie narzekam. A co do skuteczności: każde zabezpieczenie można złamać. Ale lepiej je mieć jak nie. (Najlepiej by zapytać złodzieja ile czasu mu zajmuje rozbrojenie tego.) Zawsze jest szansa że zniechęcisz złodzieja. A jak będą chcieli to i tak ukradną. Załadują na lawetę i odjadą i 100 zabezpieczeń nie pomoże.

z1mEk 

Model Opla : Astra F (HTB) X16SZR

Wysłany: Czw Paź 18, 2007 08:15   

Hektor napisał/a:
Moja piękna żona zmusza mnie do założenia jakiegoś zabezpieczenia bo na drugi wózek nie da pieniędzy, więc jestem pod ścianą...

Wybacz ale rozbawiło mnie to zdanie, tak wyrwane z kontekstu ma zupełnie inne znaczenie :)
Kiedyś Ja37 polecił jednej koleżance przeczyszczenie silniczka krokowego, też to fajnie zabrzmiało :D

Przepraszam za mały OT.

Wracając do tematu:
Miałem takie zabezpieczenie w poprzednim samochodzie, w sumie to prawie nigdy z niego nie korzystałem uważam jednak, że jeśli samochód nie jest nowy i luksusowy (czytaj bardzo pożądany przez złodzieja) to takie zabezpieczenie zupełnie wystarczy.

Hektor
[Usunięty]

Wysłany: Czw Paź 18, 2007 10:39   

Dzięki za odpowiedzi i rady... :lol:
Jak widzę nastawienie raczej umiarkowane, ale bardziej na TAK - więc wygląda na to, że chyba zainwestuje te 400 zł. dla świętego spokoju.... żeby moja nie gderała codziennie "jak Ci ukradną....ble ble" :x
Pozdrawiam wszystkich i do następnego razu....
PS. Wybieram się do poleconego przez Was warsztatu... po wizycie napiszę moje odczucia...

Co do wyrwanego zdania z kontekstu - faktycznie może być na jakiś zupełnie inny temat :wesoly:

emczyk 
emczyk

Model Opla : Astra II 1.7 dti

Punkty zdobyte: 1
Wysłany: Czw Paź 18, 2007 16:51   

Jest tez inna blokada dipol http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=257241291

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Hektor
[Usunięty]

Wysłany: Czw Paź 18, 2007 19:53   

Jak pomyślę, że muszę wydać 400zł na tą blokadę to mi żal - bryczka nie pierwszej młodości - pewnie to efekt drugiej szkaleczki whisky :D
może macie jakąś instrukcję zrobienia własnego patentu - mój wozik to Opel Astra F 1996 r. 1,6 z instalacją LPG ....jakaś instrukcja wykonania własnego wyłącznika np. pompy paliwowej albo przerwania jakiegoś ważnego obwodu elektrycznego... taki mały pstryczek :)
Pozdrawiam.... :roll:

lord_wiader 

Model Opla : Kadett E C14NZ
Zaproszone osoby: 1
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 16
Wysłany: Czw Paź 18, 2007 20:19   

Do odcięcia zapłonu dorzuciłbym też odcięcie przekaźników od świateł. Jak uda się złodziejowi odjechać to może zostać złapany przez przypadkowy radiowóz za brak światełek, a pierwsze co to pytają o prawo jazdy, dowód rejestracyjny i OC...

Odpowiedz do tematu