Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
"Przekręcony licznik"
Autor Wiadomość
qazek
[Usunięty]

Wysłany: Nie Paź 21, 2007 16:26   "Przekręcony licznik"

Witam szanownych forumowiczów,

Mam problem, ale niestety brakuje mi wiedzy i doświadczenia, żeby go rozwiązać, więc zwracam się do Was z prośbą o radę.

Na początku września tego roku kupiłem w komisie Vectrę z 2003 roku z przebiegiem 125 tys. km. Po tygodniu użytkowania podjechałem do serwisu Opla, żeby usunęli wszelkie usterki i sprawdzili stan auta. Pracownik sprawdził historię napraw auta i okazało się, że przy ostatniej wizycie w serwisie, na liczniku było 280 tys. km.

Po tej niespodziance skontaktowałem się z poprzednim właścicielem, który był chętny do rozmowy i wyjaśnienia ile auto miało przebiegu, kiedy on je sprzedawał, ale był taki do czasu aż zadzwonił do właściciela komisu - po tym oświadczył, że "on o niczym nie wie i nie będzie się w to mieszał".
Właściciel serwisu oświadczył, że auto ma na liczniku mniej niż w rzeczywistości, bo "licznik był wymieniany". Właściciel komisu utrzymuje, że wszystko napisane jest w książeczce serwisowej, którą mi dał, co jest nieprawdą, bo jeszcze przed kupnem na pytanie o książeczkę oświadczył, że jej nie ma, bo zagubiła się poprzedniemu właścicielowi.

Czuje się oszukany i co tu dużo mówić - dałem się zrobić w konia :|
Czy można jakoś dochodzić swoich racji w walce przeciwko nieuczciwemu właścicielowi komisu, który jak się później dowiedziałem z plotek, hurtowo "tuninguje" liczniki w sprzedawanych przez siebie autach? Istnieje jakiś sposób, żeby dać nauczkę cwaniakowi zanim wykiwa więcej ludzi? Co mogę zrobić?

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

jogi1982 
Grzechu

Model Opla : Classic X16SZR

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Nie Paź 21, 2007 16:38   

polska federacja konsumenta sa fora i pomoc prawna jedynie co mozesz zrobic to zarządac zwrotu pieniedzy i podac go do sadu cywilnego
potrzebujesz pismo z aso o stanie faktycznym i jedziesz z gosciem

pionaj 

Model Opla : Corsa B 1.0 12V

Punkty zdobyte: 1
Wysłany: Nie Paź 21, 2007 16:41   

rodzi sie pytanie..
czy w umowie kupna sprzedaży jest podany stan licznika ?
no i drugie ..zwykle umowa zawiera formułkę...nabywca stwierdza iz znany mu jest stan techniczny pojazdu.... :lol:

jogi1982 
Grzechu

Wysłany: Nie Paź 21, 2007 16:43   

Jeśli sprzedawca, usługodawca lub gwarant odmawia uznania skargi konsumenta, który jest przekonany o swojej racji, można zdecydować się na rozprawę sądową. Ale...zanim to nastąpi, warto spróbować rozwiązać spór przed stałym polubownym sądem konsumenckim (adresy). Jest to dużo prostsza i tańsza forma rozstrzygania spraw w trybie arbitrażu. Do sądu konsumenckiego można wnosić sprawy niezależnie od wartości przedmiotu sporu.

Pamiętać jednak trzeba, że do rozprawy i wyroku może dojść jedynie wówczas, gdy obie strony wyrażą na to zgodę w formie “zapisu na sąd”. W praktyce oznacza to, że zainteresowane strony zgodzą się wspólnie na postępowanie przed sądem polubownym.

Sądy polubowne działają przy Inspekcji Handlowej, a prawnicy Federacji Konsumentów mogą pomóc osobom, które zdecydują się na wniesienie sprawy.

Od 24 października 2001 r., tj. od daty wejścia w życie rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 25 września 2001 r. w sprawie określenia regulaminu organizacji i działania stałych polubownych sądów konsumenckich / Dz. U. Nr 113, poz. 1214 /, składając wniosek o rozpatrzenie sporu przez sąd polubowny, konsument nie wpłaca wpisu sądowego. Jeżeli rozpoznanie sprawy będzie związane z jakimiś wydatkami, np. niezbędne okaże się przygotowanie opinii przez biegłego, wówczas sąd pobierze zaliczkę. Jej wysokość jest bardzo różna. Z naszych doświadczeń wynika, że może to być suma zarówno 20 zł (opinia biegłego w sprawie butów), jak i 800 zł (opinia biegłego w sprawie wadliwych okien, drzwi). Ostateczne ustalenie kosztów następuje w orzeczeniu kończącym postępowanie. Zasadą jest, iż koszty postępowania ponosi strona przegrywająca sprawę.

Jeżeli podjęte przez sąd czynności nie będą połączone z żadnymi wydatkami, postępowanie będzie bezpłatne.

Wyrok sądu polubownego oraz ugoda przed nim zawarta mają moc prawną na równi z wyrokiem sądu powszechnego.

wiecej http://www.federacja-konsumentow.org.pl/

ps jak kolega napisał jeżeli koles na umowie wpisał stan licznika to jest udupiony

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

qazek
[Usunięty]

Wysłany: Nie Paź 21, 2007 18:03   

W umowie kupna nie był wpisany przebieg, podpisałem też , że zapoznałem się ze stanem pojazdu.

jogi1982 
Grzechu

Wysłany: Nie Paź 21, 2007 18:11   

na twoim miejscu znajac faktyczny przebieg zarzadal bym od komisu zwrotu kasy
a jezeli ci jej nie oddadza pozwał ich za oszustwo

ps nie zapoznałes sie ze stanem liczika tylko ze stanem technicznym :)
Ostatnio zmieniony przez jogi1982 Nie Paź 21, 2007 18:12, w całości zmieniany 1 raz  

HArtur1 
Z17DTH

Model Opla : Astra III 1.7 CDTI

Punkty zdobyte: 34
Wysłany: Nie Paź 21, 2007 18:39   

Może to coś pomoże:
http://moto.wp.pl/kat,457...=1&ticaid=14ae3
http://www.motofakty.pl/a...powiedzial.html

jogi1982 
Grzechu

Wysłany: Czw Lis 15, 2007 18:37   

sprzedawca sprzedał ci towar niezgodny z opisem wiedzac o tym nie przedstawił ci KS czyli zataił informacje sprawa wygrana ale niestety w sšdzie

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

sebisebi
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lis 16, 2007 17:38   

Kolego rób od razu zgłoszenie o popełnieniu przestępstwa. Trzeba udupić oszusta. Tylko tak można walczyć o uczciwość w tym kraju! Takich oszustów jest cała masa i trzeba z tym skończyć! Każdy sąd stanie po twojej stronie.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu