|
|
| Autor |
Wiadomość |
MarekM [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 19:01 Naciągnięcie paska klinowego
|
|
|
Witam wszystkich, czy ktoś mógłby mi poradzić, jak samemu naciągnąć pasek klinowy w astrze f, nie mając do dyspozycji żadnych specjalistycznych narzędzi. Próbuję to zrobić od dłuższego czasu, niestety bez powodzenia. Pasek ma luz ok. 3 cm. Co objawia sie m.in. dokuczliwym piskiem podczas ruszania ze świateł lub nadmiernym obciążeniu alterantora (np. przez włączenie ogrzewania tylnej szyby). Opis w książce "napraw to sam" mówiący o tym, że śruba od altrenatora sama reguluje naciąg paska mija się z prawdą albo mam nieoryginalną śrubę.
POzdrawiam |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
roli
Model Opla : astra c14nz :)
Dołączył: 23 Wrz 2007 Posty: 31 Skąd: chorzów Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 19:05
|
|
|
JAKI MASZ SILNIK BO W C14NZ masz naciagacz i nic nie naciągasz chyba ze ci walnoł sprawdz i daj znac jak ci poszło.
Przy okazji pozdrawiam ziomala z chorzowa |
| Ostatnio zmieniony przez roli Czw Paź 25, 2007 19:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MarekM [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 19:39
|
|
|
| Cze, dzięki za pozdro, mam silnik c14 SE i niestety nie ma tu zadnego naciągacza tylko zwykła śruba M10 z nakrętką. |
|
|
|
 |
guma70

Model Opla : Astra G 1.6 8V
LPG: Tak
Punkty zdobyte: 1
|
Wysłany: Pią Paź 26, 2007 07:56
|
|
|
| MarekM napisał/a: | | Cze, dzięki za pozdro, mam silnik c14 SE i niestety nie ma tu zadnego naciągacza tylko zwykła śruba M10 z nakrętką. |
A czy ta zwykła śrubka nie ma dziwnych wypustów po bokach, bo w takim razie trzeba kupić klucz albo "dostosować". W mojej Corsie są dwie śruby Gwiazdki.
Pierwsze trzeba popuścić śrubę od strony silnika wchodzącą w obudowę alternatora, a następnie kręcić drugą śrubą od strony kabiny do żądanego naciągu.
Pozdrowionka! |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
MarekM [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Paź 26, 2007 16:59
|
|
|
Dzięki za podpowiedź, ale obaqiam się, ze to nic nie da. Popuszczałem śrubę od strony silnika i obracałem tą drugą w prowadnicy. Niestety kręciła się w miejscu, a pasek jak był luźny, tak jest. NIe ma innego wyjścia tylko musze poprosić małzonkę, żeby mi pomogła.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
|